ΤΕΜΠΗ: ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜHNYΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Παραγγελία απέστειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη στη διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας προκειμένου να διερευνηθεί πιθανή πειθαρχική ευθύνη της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ε.Κ., η οποία εξέδωσε απορριπτική επί της ουσίας διάταξη για καταγγελθέντες υφυπουργούς, ως εμπλεκομένους στην υπόθεση της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.

Η υπόθεση αφορά την εμπλοκή των δύο υφυπουργών στην πιθανή αλλοίωση του χώρου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Η εισαγγελέας Ε.Κ., σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών όφειλε να αποστείλει αμελλητί το φάκελο στην Βουλή, εφόσον συνάντησε πολιτικά πρόσωπα.

Όμως, συγγενείς των θυμάτων άσκησαν ήδη έφεση ενώπιον της εισαγγελίας εφετών Λάρισας προκειμένου να διενεργηθεί σχετική έρευνα.

Η εισαγγελέας πρωτοδικών Λάρισας στις 26 Μαρτίου αποφάσισε να απορρίψει και να βάλει στο αρχείο την συγκεκριμένη μήνυση, παρακάμπτοντας τον νόμο περί ευθύνης υπουργών που προστάζει τον δικαστικό λειτουργό να διαβιβάζει αμελλητί στην Βουλή των Ελλήνων κάθε δικογραφία που εντοπίζει όνομα υπουργού.

Στην εντολή της προς τη διευθύντρια της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, η Γεωργία Αδειλίνη, την καλεί να διερευνήσει «κατά το άρθρο 117§1 περ. στα΄, 9 Ν. 4938/2022, τυχόν πειθαρχική ευθύνη της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ε.Κ., η οποία εξέδωσε απορριπτική επί της ουσίας διάταξη για καταγγελθέντες Υπουργούς, ως εμπλεκομένους στην Υπόθεση των Τεμπών, κατά παράβαση του άρθρου 86 του Συντάγματος και του Νόμου 3126/2003, άρθρο 4 § 4 “περί ποινικής ευθύνης Υπουργών”».