ΤΕΜΠΗ: Η ΕΥΡΩΠΑΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΖΗΤΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

“Αν το έργο της σύμβασης 717 είχε ολοκληρωθεί, δεν θα είχε συμβεί το δυστύχημα στα Τέμπη“, λέει η Ευρωπαία Εισαγγελέας, Λάουρα Κοβέσι, που μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR.

Η ίδια είδε φωτογραφίες των αθώων θυμάτων αυτής της τραγωδίας, συγκινήθηκε και υποσχέθηκε στους συγγενείς τους ότι θα κάνει τα πάντα για να δικαιωθούν οι ψυχές τους.

Ζήτησε, όμως, αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, διότι όπως λέει, θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη αλλά με το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της.

“Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια. Μας μπλοκάρουν από το να εφαρμόσουμε δικαιοσύνη. Γιατί αν σου απαγορεύουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια. Δυστυχώς, η συνταγματική πρόβλεψη πρέπει να αλλάξει. Γι’ αυτό το έχουμε ζητήσει και έχουμε στείλει επιστολή στην Κομισιόν. Δεν είναι στο χέρι μας να το αλλάξουμε αυτό. Δεν είμαστε οι νομοθέτες”, λέει η Εισαγγελές Κοβέσι στο Star.

“Αν το έργο της 717 είχε ολοκληρωθεί, δεν θα είχε συμβεί το δυστύχημα”

Στη συνέχεια, η ίδια λέει για τη σύμβαση 717: “Αν το έργο είχε ολοκληρωθεί εγκαίρως και όπως έπρεπε, αυτό δεν θα είχε συμβεί”.

“Αυτό το τραύμα δεν μπορεί να επουλωθεί χωρίς δικαιοσύνη. Τον Δεκέμβριο καλέσαμε 23 δημόσιους λειτουργούς επ’ αυτής της υπόθεσης. Ερευνούμε μόνο τα κομμάτια που συνδέονται με το πώς αξιοποιήθηκαν τα ευρωπαικά χρήματα σ’ αυτά τα projects”, αναφέρει.

Φυσικά, η Λάουρα Κοβέσι ρωτήθηκε και για το ψήφισμα της κ. Καρυστιανού που στο διαδίκτυο συγκεντρώνει 1.300.000 υπογραφές από ανθρώπους που επιθυμούν την άρση ασυλίας υπουργών στην Ελλάδα.

“Υπόσχομαι στους συγγενείς ότι θα κάνω τα πάντα”, λέει χαρακτηριστικά.

“Ειλικρινά τους ενθαρρύνω να μην τα παρατήσουν μέχρι να δικαιωθούν. Να μην τα παρατήσουν από το να βρουν την αλήθεια. Δεν έχω λόγια για να τους πω γιατί δεν βρέθηκα στη θέση τους. Αλλά ως Εισαγγελέας, τους υπόσχομαι ότι θα κάνουμε τη δουλειά μας. Η συνταγματική πρόβλεψη πρέπει να αλλάξει. Πολύ νέοι και αθώοι… Δεν υπάρχουν λόγια… Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν αυτήν την τραγωδία. Αυτό το δράμα”.

Θυμίζουμε ότι στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας έχουν μπει και υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ, για παραλείψεις στην επίβλεψη έργων που ενδέχεται να συνετέλεσαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Κατηγορούνται πλέον για κακουργηματική απάτη. Για ορισμένους εξ αυτών, θα διερευνηθεί και ο πολυτελής τρόπος ζωής τους, που δεν δικαιολογείται από τον μισθό ενός δημοσίου υπαλλήλου.

Πρόκειται για άτομα που είχαν χειριστεί τη σύμβαση 717, για την τηλεδιοίκηση του Ελληνικού Σιδηροδρόμου. Το έργο έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εδώ και τέσσερα χρόνια και κατά πάσα πιθανότητα η τραγωδία των Τεμπών θα είχε αποφευχθεί.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η Ευρωπαία εισαγγελέας κατάφερε να βρει την άκρη του νήματος από μια ανώνυμη καταγγελία κάποιου που εργαζόταν σε κομβική θέση και ήξερε πολύ καλά τι γινόταν.