ΤΕΜΠΗ: ΑΣΕΒΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 

Έκλεισε χθες Τετάρτη 20/3 η συζήτηση στη βουλή σχετικά με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη, με τη κυβέρνηση όπως αναμενόταν να “τσιμεντώνει” θάβοντας, κάθε κυβερνητική ευθύνη για το δολοφονικό δυστύχημα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το πόρισμα της πλειοψηφίας για το έγκλημα στα Τέμπη, ορισμένοι συγγενείς των θυμάτων που παρακολουθούσαν από τα θεωρεία της βουλής τη συζήτηση, δεν μπορούσαν να κρύψουν τα συναισθήματά τους.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Χρήστου Κωνσταντινίδη (εκπροσώπου του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος των Τεμπών και συγγενή θύματος), ο οποίος παρακολουθούσε τη συζήτηση.

Ο κ. Κωνσταντινίδης, ακούγοντας τα όσα προκλητικά ανέφερε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, Δημήτρης Μαρκόπουλος (που δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι «εμείς υπερασπιστήκαμε την αλήθεια»), δεν κρατήθηκε, αλλά σηκώθηκε από τη θέση του και χειροκρότησε ειρωνικά. Άμεση ήταν η παρέμβαση της φρουράς, που του ζήτησε να επιστρέψει στη θέση του.

Η Ευδοκία Τσαγκλή που επέζησε της τραγωδίας, βρισκόταν επίσης στα θεωρεία, παρακολουθώντας άναυδη τη συζήτηση όπου το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο. 

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω πόρισμα αποδίδει τις ευθύνες στον ανθρώπινο παράγοντα και την κακιά ώρα, «ξεπλένοντας» τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Αντιδράσεις προκάλεσαν και από τους υπόλοιπους συγγενείς κι επιζώντες του δυστυχήματος τα όσα ισχυρίστηκε  ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο οποίος επέλεξε αντί αυτοκριτικής να εξαπολύσει επίθεση κατά της αντιπολίτευσης, επιχειρώντας προφανώς να απομακρύνει όσο το δυνατόν τις ευθύνες της κυβέρνησης για την τραγωδία και –κυρίως– για τη συγκάλυψη που επιχειρείται με το πόρισμα της πλειοψηφίας.

Στο πόρισμα της ΝΔ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «εάν είχαν τηρηθεί απαρέγκλιτα οι κανόνες του Γενικού Κανονισμού Κινήσεως το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί».

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Δ. Μαρκόπουλος δήλωσε προκλητικά ότι κάποιοι είδαν το πολύνεκρο δυστύχημα ως «ρεβάνς» και πρόσθεσε σε ανάλογο ύφος πως «το είδαν ως ένα “come back” του ανορθολογισμού και των θεωριών συνωμοσίας». ενώ δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι «εμείς υπερασπιστήκαμε την αλήθεια». Είπε επίσης πως «κανείς δεν έχει το μονοπώλιο του πόνου», κουνώντας το δάχτυλο σε όσους επιζητούν να μην υπάρξει συγκάλυψη και να αποδοθεί η Δικαιοσύνη.

Πετώντας τη… μπάλα στην κερκίδα-η οποία έφτασε στην εποχή των μνημονίων-ανέφερε επίσης ότι «κάποιοι επικαλούνται τώρα την Ευρώπη. Ποιοι; Εκείνοι που το 2015, όταν εμείς, με άλλες πολιτικές δυνάμεις, προσπαθούσαμε να την κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, αυτοί ήθελαν να μας βγάλουν από την Ευρώπη. Και τώρα θέλουν μάλιστα και ευρωπαϊκή παρέμβαση».

«Όχι μόνο δεν συγκαλύψαμε τίποτα αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι, στην συστηματική απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης του γεγονότος, μέχρι σήμερα έχουμε σταθεί τρομερά ανεκτικοί», είπε προκλητικά ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, που ανέλαβε να εκπροσωπήσει τη κυβέρνηση και τον απόντα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη,ο οποίος επέλεξε να κρυφτεί πηγαίνοντας να…παραλάβει πολεμικά ελικόπτερα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν ο μόνος απών από την συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για το πολύνεκρο δυστύχημα, όπως κατέδειξε η εικόνα του κοινοβουλίου και τα άδεια έδρανα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Σε αντίθεση με τα έδρανα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στα «γαλάζια» έδρανα βρέθηκαν περίπου 20 βουλευτές από τους 158 που διαθέτει η κυβερνητική πλειοψηφία.

Η εικόνα αυτή μπορεί να ερμηνευθεί είτε ως αγνόηση της κοινωνικής αγανάκτησης που έχει προκληθεί από την κυβερνητική διαχείριση της υπόθεσης, είτε ως μήνυμα «απροθυμίας» για τους βουλευτές ώστε να «μπουν στο κάδρο» να στηρίξουν το πόρισμα που εγκρίθηκε αποκλειστικά από την Νέα Δημοκρατία στην Εξεταστική Επιτροπή.

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Βλάχος (που έχασε τον 34χρονο αδελφό του στην τραγωδία) επέλεξε να «απαντήσει» στον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, σχετικά με όσα είπε ο τελευταίος για το μπάζωμα που έλαβε χώρα στον τόπο της τραγωδίας: «Μια οικογένεια ακόμη αναζητεί το παιδί της. Και οι υπόλοιπες αναζητούσαμε. Για μήνες. Τα τμήματα που δεν μπορέσαμε να θάψουμε. Κάποιες οικογένειες βρήκαν κάποια από αυτά, μήνες μετά. Να κάτι που αλλοιώθηκε με το μπάζωμα. Το γιατί έγινε αυτό θα πρέπει να το πείτε εσείς.», έγραψε ο Β. Βλάχος σε ανάρτησή του στο «X», στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στον υπουργό.

Την αντίδραση του Βαγγέλη Βλάχου, προκάλεσε και η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Π. Μαρινάκη για «βδέλλες» δίπλα στους συγγενείς «που προσπαθούν να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη». 

«Είναι άλλο πράγμα να σταθείς δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων και να βοηθήσεις να αποδοθεί δικαιοσύνη και είναι άλλο να είσαι παντού δίπλα τους σαν βδέλλα και να προσπαθείς να αποκομίσεις μικροπολιτικά οφέλη. Είναι αξιοθρήνητος όποιος πολιτικός προσπαθεί να αποκομίσει οφέλη από μια τέτοια υπόθεση» δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Παύλος Μαρινάκης.

«Εγώ πάλι θυμάμαι ότι στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές τα μόνα πρόσωπα που σχετίζονται με τα Τέμπη και αποφάσισαν να πολιτευτούν το έκαναν με συνδυασμούς της δεξιάς και της ακροδεξιάς», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), o κ. Βλάχος. «Αξιοθρήνητος. Όντως», κατέληξε

Ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας του 27χρονου Δημήτρη που έχασε επίσης τη ζωή του στα Τέμπη, μίλησε στο MEGA, τονίζοντας πως: «δεν περιμένουμε τίποτα» από τη συζήτηση στη Βουλή. «Φάνηκε από την Εξεταστική τι θα ακολουθήσει. Είναι σε κοινή γραμμή όλο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας» δήλωσε με σαφήνεια, προσθέτοντας πως θα γραφτούν στη μαύρη σελίδα της Ιστορίας του ελληνικού Κοινοβουλίου, επειδή «είναι συνυπεύθυνοι για τη δολοφονία 57 ανθρώπων και άλλων 180 που τραυματίστηκαν». «Εξαφάνισαν τα παιδιά μας. Δεν τα ξαναείδαμε…», είπε επίσης, προσθέτοντας πως εννέα μήνες μετά, συνεχίζουν τη συγκάλυψη και την υποκρισία.