ΤΑΣΟΣ ΒΙΔΑΛΑΚΗΣ: «ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΑ «ΣΤΕΓΝΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ»

Ο Τάσος Βιδαλάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογενειών ΚΕΘΕΑ, μιλά για το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και ιδιαίτερα την ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, που ουσιαστικά καταργεί το ΚΕΘΕΑ.

Ο ίδιος αναφέρεται στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο, με το οποίο πλήττεται ολόκληρο το πεδίο της απεξάρτησης στη χώρα, ενώ ταυτόχρονα όλοι οι οργανισμοί και τα δημόσια προγράμματα που ασχολούνται με την απεξάρτηση, κινδυνεύουν μετά από δεκαετίες κοινωνικής προσφοράς, με αφανισμό της ταυτότητας και των θεραπευτικών μεθόδων τους.

Όπως επισημαίνει, η θεραπεία πλέον ενός εξαρτημένου θα περιορίζεται μόνο στην φαρμακευτική χορήγηση, τονίζοντας ότι η απεξάρτηση είναι μια πορεία που χρειάζεται χρόνο, εξειδικευμένο προσωπικό και επαφή με τους θεραπευτές και όχι μόνο με φάρμακα.

Τέλος σημειώνει ότι με τα «στεγνά» προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, επτά στους δέκα εξαρτημένους μένουν σε αποχή από την εξάρτηση, κάτι που δείχνει το ουσιαστικό έργο του οργανισμού, υποστηρίζοντας ότι ο φορέας που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα βάλει ταφόπλακα στο πεδίο της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.

Συνέντευξη στον Μάριο Διονέλλη, στις 24.11.2023 – www.pisoselides.gr