ΤΑ «ΜΑΖΕΥΕΙ» Ο ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Σε μια προσπάθεια να μαζέψει την αναστάτωση σχετικά με τους κανονισμούς πυροπροστασίας των ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, καθώς το κύμα των αντιδράσεων γιγαντωνόταν, μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο Θόδωρος Σκυλακάκης έκανε λόγο για «ενδεικτικά και όχι υποχρεωτικά» μέτρα για φέτος.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έδωσε αρχικά «άτυπη» παράταση για την υποβολή της τεχνικής έκθεσης από τους μηχανικούς έως τις 21 Ιουνίου (την οποία ωστόσο δεν έχει αποτυπώσει εγγράφως σε κάποια υπουργική απόφαση). Βέβαια, τώρα, εμφανίζεται να υποχωρεί ως προς τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος υπουργός, Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξη τύπου ανέφερε ότι η υποβολή της τεχνικής έκθεσης – η οποία εκτιμάται ότι θα στοιχίσει περί τα 500 ευρώ ανά ιδιοκτησία – σε πρώτη φάση θα περιέχει ενδεικτικά μέτρα και όχι υποχρεωτικά, τα οποία θα αφορούν αποκλειστικά τον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου και όχι του κελύφους ή της περίφραξης.

«Οι προδιαγραφές των τεχνικών μελετών πυροπροστασίας, που θέτει το ΥΠΕΝ είναι ενδεικτικές και όχι υποχρεωτικές» ισχυρίζεται πλέον ο υπουργός.

Όπως περιέγραψε ο ίδιος, αυτά τα μέτρα είναι τα κλαδέματα και η απομάκρυνσή τους μαζί με αλλά εύφλεκτα υλικά που μπορεί να λειτουργήσουν ως προσάναμμα (π.χ., ξύλα για το τζάκι). Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ο προσδιορισμός των ενδεικτικών μέτρων αναφέρεται σε τροποποιητική ΚΥΑ.

Σε σχετική ερώτηση για την επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη, ο κ. Σκυλακάκης σχολίασε με νόημα προς τον Συνήγορο υποστηρίζοντας ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να ασκεί τις αρμοδιότητές του, κάτι για το οποίο κρίνεται.

Υπενθυμίζονται οι κατηγορίες του Συνηγόρου του πολίτη προς την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση: «Η επίμαχη ΚΥΑ θίγει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ιδιοκτησίας (άρθρο 17), καθώς τα έξοδα υλοποίησης των υποχρεωτικών μέτρων πυρασφάλειας είναι υπέρογκα και όσοι πολίτες δε δύνανται να τα καταβάλλουν θα κατευθυνθούν αναγκαστικά προς την επιλογή μεταβίβασης των ακινήτων τους ή θα βρεθούν υπόχρεοι καταβολής υψηλών διοικητικών προστίμων, που καμία αντιστοιχία δεν έχουν με τα πρόστιμα που προβλέπονται στις υφιστάμενες πυροσβεστικές διατάξεις».