ΤΑ «ΜΑΖΕΥΕΙ» Ο ΑΔΩΝΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Παραδέχθηκε τελικά ότι υπάρχουν αυξήσεις στα φάρμακα ενώ μέχρι χθες φώναζε ότι δεν ισχύουν τα περί αυξήσεων στα γενόσημα φάρμακα. Ο λόγος φυσικά για τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος μετά τις έντονες αντιδράσεις φαρμακευτικών συλλόγων και ασφαλισμένων, ανακοίνωσε ότι η μέγιστη αύξηση στη συμμετοχή των ασθενών στα γενόσημα θα είναι 3 ευρώ.

«Προσέθεσα σε νέα Υπουργική Απόφαση “κόφτη” στα 3 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για τα γενόσημα φάρμακα η επιπλέον επιβάρυνση ενός ασθενούς δεν μπορεί να είναι περισσότερη από 3 ευρώ ανά σκεύασμα. Στόχος μας είναι με την πολιτική διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων να εξοικονομήσουμε από την δαπάνη χώρο για την εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών που θα τις έχει απόλυτη ανάγκη ο κόσμος. Όταν ο ασθενής χρειαστεί ένα καινοτόμο φάρμακο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να του το δώσουμε» σημειώνει μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας στην ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «δεν ήταν βούλησή μου η υπερβολική επιβάρυνση των πολιτών», αλλά αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι «δεν είχαν υπολογίσει» τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.

«Η πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ, τι λέει; Λέει ότι ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το φτηνότερο γενόσημο. Αυτό δυνητικά δημιουργεί τον κίνδυνο ότι αν ένας ασθενής ή ο γιατρός του επιλέγει ένα ακριβότερο γενόσημο, η διαφορά επιβαρύνει τον ασθενή. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτή η βάση είναι πάρα πολύ μικρή, γιατί οι τιμές των γενοσήμων είναι χαμηλές και κοντά η μία με την άλλη. Σε κάποιες όμως οριακές περιπτώσεις αυτό θα μπορούσε δυνητικά να είναι και αρκετά μεγάλη επιβάρυνση», αναφέρει ο υπουργός.

«Για να αποφύγουμε, λοιπόν, αυτήν την στρέβλωση, που δεν αποτελεί πολιτική μας βούληση, προσέθεσα σε νέα Υπουργική Απόφαση “κόφτη” στα 3 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για τα γενόσημα φάρμακα η επιπλέον επιβάρυνση ενός ασθενούς δεν μπορεί να είναι περισσότερη από 3 ευρώ ανά σκεύασμα», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) είχε καταγγείλει το Υπουργείο Υγείας ως υπεύθυνο για αυξήσεις σε πάνω από 1.700 γενόσημα φάρμακα από τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, που φθάνουν ακόμα και το 80%. Μάλιστα, η πρώτη αντίδραση του υπουργού ήταν να αρνηθεί πως υπάρχει αύξηση στη συμμετοχή των ασφαλισμένων, ενώ ισχυρίστηκε ότι ο ΕΟΠΠΥ σε κάθε δραστική ουσία αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο ενώ κάλεσε τους ασφαλισμένους σε συνεργασία με τον φαρμακοποιό τους να επιλέγουν το φθηνότερο φάρμακο.