ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟ

Tη σύλληψη του σκιτσογράφου, Παναγιώτη Μητσομπόνου, διέταξε η έδρα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου στη δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, καθώς φέρεται να τράβηξε φωτογραφίες με το κινητό του τηλέφωνο.

Η πρόεδρος της έδρας ζήτησε να ελεγχθεί το κινητό του τηλέφωνο και στη συνέχεια διέταξε τη σύλληψή του ενώ κρατείται στο Α.Τ. Αμπελοκήπων και εν συνεχεία θα δικαστεί στα πλαίσια του αυτοφώρου.

Ο ίδιος εξήγησε ότι δεν γνώριζε πως απαγορευόταν η λήψη φωτογραφιών και πως αποκλειστικός σκοπός της φωτογράφισης ήταν για να βελτιώσει το σκίτσο του, κάτι που αποτελεί συνηθισμένη πρακτική των σκιτσογράφων σε πολλές δίκες.

Αντιδράσεις για τη σύλληψη και κράτηση του σκιτσογράφου από τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων. «Η σύλληψη του συναδέλφου μας είναι ξεκάθαρη παρακώλυση του δημοσιογραφικού έργου που επιτελούν οι σκιτσογράφοι εδώ και πολλά χρόνια, αφού η εικονογράφηση μεγάλων δικών αποτελεί μια παλιά και συνηθισμένη πρακτική ενταγμένη στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού», σημειώνεται σε ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων:

«Η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων καταγγέλλει το πρωτοφανές γεγονός της σύλληψης και παραπομπής στον Εισαγγελέα του συναδέλφου Παναγιώτη Μητσομπόνου από την Ελληνική Αστυνομία κατόπιν εντολής της Έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που δικάζει την υπόθεση δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου.

Ο συνάδελφος μας παραβρέθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2024 στη διαδικασία για να σκιτσάρει στιγμιότυπα της δίκης. Για να διευκολυνθεί η δουλειά του τράβηξε φωτογραφίες ώστε να βελτιώσει επί τόπου τα σκίτσα του, κάτι που αποτελεί συνηθισμένη πρακτική των σκιτσογράφων σε πολλές δίκες και που ο ίδιος έχει εφαρμόσει χωρίς πρόβλημα κατά το παρελθόν (Πχ Δίκη Χρυσής Αυγής). Οι εξηγήσεις του δεν έγιναν δεκτές και ο Παναγιώτης μετά την κατάσχεση του κινητού του τηλεφώνου, συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Α.Τ Αμπελοκήπων όπου μέχρι την ώρα που γράφονταν η ανακοίνωση ανέμενε να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.

Η σύλληψη του συναδέλφου μας είναι ξεκάθαρη παρακώλυση του δημοσιογραφικού έργου που επιτελούν οι σκιτσογράφοι εδώ και πολλά χρόνια, αφού η εικονογράφηση μεγάλων δικών αποτελεί μια παλιά και συνηθισμένη πρακτική ενταγμένη στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού.

Απαιτούμε να αφεθεί ελεύθερος ο Παναγιώτης Μητσομπόνος και να αποσυρθούν οι κατηγορίες εις βάρος του. Ζητάμε να παρέχονται όλες οι διευκολύνσεις στους συναδέλφους σκιτσογράφους, μέλη της Λέσχης ή μη ώστε να επιτελούν άρτια το έργο τους σε ανάλογες περιπτώσεις.

Το ΔΣ της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων»