ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΑ Η ΚΥΠΡΟΣ ΟΣΟ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πόλεμο «χωρίς περιορισμούς» θα κάνει η Χεζμπολά εάν κλιμακωθούν οι επιθέσεις του Ισραήλ.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολά του Λιβάνου προειδοποίησε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ότι σε περίπτωση που οι εχθροπραξίες με τον ισραηλινό στρατό κλιμακώνονταν σε έναν ευρύτερο πόλεμο, τότε οι μαχητές του κινήματος θα αγωνίζονταν «χωρίς κανόνες» και «χωρίς περιορισμούς». 

Διεμήνυσε ότι πουθενά στο Ισραήλ δεν θα υπήρχε ασφάλεια από τις επιθέσεις της Χεζμπολά, κάνοντας λόγο ακόμη και για ενδεχόμενους στόχους στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η Κύπρος θα θεωρηθεί εμπλεκόμενη εάν εξακολουθεί να παρέχει στο Ισραήλ αεροδρόμια για στρατιωτικούς σκοπούς.

Για πρώτη φορά, ο Χασάν Νασράλα εκτόξευσε απειλές εναντίον της Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι η Χεζμπολά θα μπορούσε να τη θεωρήσει εμπλεκόμενη στον πόλεμο εάν εξακολουθήσει να επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για στρατιωτικούς σκοπούς.

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις, δήλωσε λίγες ώρες αργότερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι η Κύπρος αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Ενα βημα πριν τη γενικευμενη συρραξη με Ισραηλ 

Προηγήθηκε, η ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) πως έχουν εγκριθεί τα σχέδια για επιχειρησιακή δράση εις βάρος της Χεζμπολά στον Λίβανο «έχουν εγκριθεί και επικυρωθεί». Στα σχέδια αυτά περιλαμβάνεται η «επιτάχυνση της ετοιμότητας των χερσαίων δυνάμεων». Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών σχολίασε πως η απόφαση για ολοκληρωτικό πόλεμο «είναι κοντά».

Η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού έρχεται αφότου η Χεζμπολά δημοσίευσε βίντεο από drone διάρκειας εννέα λεπτών, που περιλαμβάνουν εναέριες εικόνες από τοποθεσίες στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών και των αεροδρομίων της πόλης της Χάιφα.

Στην Ουάσινγκτον, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να δουν έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή. «Δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε υποθέσεις και να κάνω εικασίες για το τι μπορεί να συμβεί, μόνο να πω ότι κανείς δεν θέλει να δει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο», απάντησε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ σε δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Άμος Χόκστιν ζήτησε να υπάρξει «άμεσα» αποκλιμάκωση στη σύγκρουση μεταξύ της λιβανέζικης Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών.