ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΞΑΝΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ 

Την ημέρα που εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα και κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά από τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, η κυβέρνηση έσπευσε να δημοσιεύσει χθες Πέμπτη 9/5, την Κοινή Υπουργική Απόφαση 2686/2024 με την οποία επισημοποιείται η υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει την απόλυσή τους στις 12 Μαΐου.

Η κυβερνητική κίνηση έρχεται την ημέρα κατά την οποία οι εργαζόμενοι περιμένουν την απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να ανακοπεί η απόφαση απόλυσης και να κερδίσουν λίγο χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης της εταιρείας στον νέο επενδυτή.

Με την απόφαση αυτή οι εργαζόμενοι απολύονται κι επισήμως και καλούνται είτε να μπουν στο ταμείο ανεργίας είτε να δηλώσουν συμμετοχή στα κοινωφελή προγράμματα. 

Η έκδοση της ΚΥΑ, παράλληλα, αποδυναμώνει την προσπάθεια των εργαζομένων, οι οποίοι προχώρησαν στο ύστατο μέτρο της κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων.

Παράλληλα, κατατέθηκε και η μηνυτήρια αναφορά των σωματείων, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο σοβαρού βιομηχανικού δυστυχήματος στις εγκαταστάσεις της εταιρείας από σειρά χημικών και άλλων παραγόντων, στην περίπτωση που μείνουν αφύλακτες, χωρίς την επιτήρηση από τους εξειδικευμένους τεχνικούς.

Τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ μπροστά σε αυτή την εξέλιξη επιδίωξαν επικοινωνία με το Μαξίμου, όπου ήρθαν αντιμέτωποι με μια αρνητική στάση και απλώς ενημερώθηκαν πως δεν υπάρχει δυνατότητα συνάντησης για τις επόμενες ημέρες.

Με κατάληψη του εργοστασίου στη Λάρυμνα και αγωνιστικό ξεσηκωμό απαντούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στον «πόλεμο» που τους κήρυξε η κυβέρνηση, με την απόφαση της να προχωρήσει στις απολύσεις τους και να τους στείλει στο ταμείο ανεργίας.

Οι εργαζομενοι στη ΛΑΡΚΟ καλούν όλους και όλες στο συλλαλητήριο της Αθήνας σήμερα  Παρασκευή 10 Μάη στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα για να μην περάσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ.

Η απόφαση της κυβέρνησης να «ανάψει το φυτίλι» στη ΛΑΡΚΟ και να μετατρέψει σε «κρανίου τόπο» τις περιοχές που δραστηριοποιείται η εταιρεία, βρήκε τους εργαζόμενους και τα Σωματεία του σε αγωνιστική ετοιμότητα. 

Κρατώντας το νήμα από τις αγωνιστικές στιγμές των μεγάλων κινητοποιήσεων των προηγούμενων ημερών, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ απέδειξαν ξανά ότι δεν πρόκειται να λυγίσουν απέναντι στους εγκληματικού σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Ότι είναι αποφασισμένοι και ενωμένοι να υπερασπιστούν τις ζωές τους, τις οικογένειές τους και τα χωριά τους.

Δεκάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 9/5 στα γραφεία του Σωματείου στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, ενώ πριν είχε συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου. Με ενότητα, τη συσπείρωση στο σωματείο τους και τις συλλογικές διαδικασίες οι εργαζόμενοι εκτίμησαν τις εξελίξεις και σχεδίασαν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.

Διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να απαντήσουν ακόμη πιο μαχητικά και μαζικά στις εγκληματικές αποφάσεις της κυβέρνησης, συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας το δίκαιο αγώνα που δίνουν εδώ και 4,5 χρόνια.

Σε δήλωσή του ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, μπροστά στις εξελίξεις αναφέρει:

«Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για ό,τι συμβεί. Επιλέγει μετωπική σύγκρουση “γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια” ακόμη και τον κίνδυνο να θρηνήσουμε νέα Τέμπη. Εγκληματεί σε βάρος εκατοντάδων μαθητών και φοιτητών λίγες ημέρες πριν την εξεταστική περίοδο, σε βάρος των εργαζομένων και των οικογενειών τους, αδιαφορεί για τις τραγικές επιπτώσεις σε ολόκληρες τις τοπικές κοινωνίες. Καλούμε την κυβέρνηση να ακούσει τις προτάσεις των Σωματείων και των εργαζομένων.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως έξω από τη ΛΑΡΚΟ και τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε. Η κυβέρνηση θα πάρει την απάντησή της με την κλιμάκωση του αγώνα μας. Η παρουσία όλων στο συλλαλητήριο την Παρασκευή 10 Μάη, στις 7 μ.μ., στο Σύνταγμα είναι πλέον επιτακτική. Όλοι και όλες στον αγώνα. Το έγκλημα δεν θα περάσει». Από 902.gr 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας σημειώνει:

«Η κυβέρνηση σήμερα δημοσίευσε την απόλυση όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ βάζοντας μπουρλότο στα σπίτια μας. 

Στις 13/5, 850 οικογένειες εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και 100 των εργολαβιών, συνολικά 950, πηγαίνουμε στο ταμείο Ανεργίας. Μάλιστα για τους 100 των εργολαβιών δεν προβλέπονται ούτε τα προγράμματα Ανεργίας.

Στις 10/5 για τους εργαζόμενους στις εργολαβίες και στις 13/5 για όλους τους υπόλοιπους:

 • Με την απόφαση της κυβέρνησης να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, από τις 13/5/24 οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από αυτή θα έρθουμε αντιμέτωποι με τα παρακάτω προβλήματα και κινδύνους:
 1. Εγκαταστάσεις και υλικά επικίνδυνα να δημιουργήσουν βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης εμβέλειας μένουν αφύλακτα, ενώ οποιαδήποτε επέμβαση για την καταστολή οποιουδήποτε συμβάντος είναι αδύνατη χωρίς την παρουσία των ειδικευμένων εργαζομένων.
 2. Οι κάτοικοι των οικισμών και οι σχολικές μονάδες που βρίσκονται σε αυτούς, έρχονται αντιμέτωποι με τη διακοπή ηλεκτροδότησης, ενώ οποιαδήποτε επέμβαση στην υδροδότηση και στους βιολογικούς σταθμούς αυτών είναι αδύνατη χωρίς τους ειδικευμένους εργαζόμενους.
 3. Αντιμέτωποι με το πρόβλημα της υδροδότησης έρχονται και οι κάτοικοι του χωριού της Λάρυμνας.
 4. Τα ιατρεία στους οικισμούς που εξυπηρετούν εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής κλείνουν.
 5. Εργαζόμενοι και μέλη των οικογενειών μας που βρίσκονται σε προγραμματισμένη θεραπεία με το ιατροφαρμακευτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους.
 6. Φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές έρχονται αντιμέτωποι με τη διακοπή της εκπαιδευτικής περιόδου, στην πιο κρίσιμη χρονική περίοδο, στην εξεταστική.
 7. Η εγκατάλειψη μιας βιομηχανίας πού οι εγκαταστάσεις και τα υλικά που βρίσκονται μέσα σε αυτή έχουν αξία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενεργοποιεί τον κίνδυνο εγκληματικών πράξεων με στόχο την κλοπή.
 8. 15.000 φάκελοι προσωπικών δεδομένων μένουν αφύλακτοι.

Επιπλέον η συρρίκνωση του εισοδήματος που θα προέλθει από το επίδομα ανεργίας ή τα προγράμματα της ΔΥΠΑ, θα παρασύρει στην οικονομική καταστροφή το σύνολο των τοπικών κοινωνιών, ενώ παράλληλα θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχοντας έρθει σε επαφή με το προτιμητέο νέο ιδιοκτήτη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σας μεταφέρουμε την τοποθέτησή του: «ενδιαφέρεται για την επαναλειτουργία της και για την απορρόφηση των εργαζομένων, όμως η διαδικασία μεταβίβασης είναι χρονοβόρα και δεν μπορεί να προσδιοριστεί». 

Σε αυτή τη βάση προτείνουμε στην Κυβέρνηση με τα χρήματα που έχει η ΛΑΡΚΟ στα ταμεία της και χωρίς να επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό να ανανεωθούν οι συμβάσεις εργασίας όλων των εργαζομένων (και των εργολαβιών) μέχρι τη μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη. Παράλληλα να μπει σε εφαρμογή σχέδιο συντήρησης και προετοιμασίας επαναλειτουργίας. 

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας στη μη τοποθέτηση της κυβέρνησης μέχρι σήμερα επί της πρότασης μας, κοινοποιούμε την απόφασή μας:

 1. Από σήμερα 8/5/2024 οι διοικητικές υπηρεσίες της ΛΑΡΚΟ είναι υπό κατάληψη.
 2. Την Πέμπτη 9/5/2024 θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα, ενώ θα καταθέσουμε και μηνυτήρια αναφορά.
 3. Την Παρασκευή 10/5/2024 στις 19.00 στο Σύνταγμα θα πραγματοποιηθεί νέο συλλαλητήριο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Έξω από την ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θέλουμε δουλειά, καμίνια μηχανές να ανάψουνε ξανά.

Όλοι στο συλλαλητήριο στην Αθήνα, την Παρασκευή 10 Μάη, στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα και την προσυγκέντρωση στην Ομόνοια στις 6 μ.μ».

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ | ΜΕΡΑ25 – ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ

Με ανακοίνωσή της η Ενωτική Πρωτοβουλία | Μέρα 25 – Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά στηρίζει τις κινητοποιήσεις και το συλλαλητήριο που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ Παρασκευή 10 Μαΐου 7μμ στο Σύνταγμα.

Η Ενωτική πρωτοβουλία σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ και η διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας είναι έγκλημα

Η ΛΑΡΚΟ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της μεθοδευμένης πλήρους απαξίωσης των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και κυρίως από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Η ΛΑΡΚΟ που είναι η μοναδική βιομηχανία που παράγει σιδηρονικέλιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τεράστιες προσπάθειες στήριξης και ενίσχυσης την εθνικής οικονομίας, ξεπουλήθηκε αντί πινακίου φακής σε νέο ιδιοκτήτη (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ-ADHOLDING), που επιδιώκει να απαλλαγεί από τους εργαζόμενους, να την κάνει σκραπ, κερδίζοντας 500 εκατομμύρια από την ισοπέδωση της και άλλα 20δις από την αξιοποίηση του νικελίου.

Η ΛΑΡΚΟ μπορούσε και μπορεί να εκσυγχρονιστεί και να αναπτύξει την παραγωγή της προς όφελος του λαού και της χώρας. Αντιθέτως η κυβέρνηση έχει σπαταλήσει εκατοντάδες εκατομμύρια που συγκεντρώθηκαν από την φορολογία για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του νέου ιδιοκτήτη, αφού στην μνημονιακή Ελλάδα οι ιδιώτες πληρώνονται για να αγοράσουν τον εθνικό πλούτο, δηλαδή την περιουσία του ελληνικού λαού!!!

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνολική έκταση που βρίσκεται η ΛΑΡΚΟ ξεπουλήθηκε αντί για 6 ευρώ το στρέμμα, δηλαδή κυριολεκτικά χαρίστηκε. Η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους αλλά συνολικά τους κατοίκους 5 νομών, που επηρεάζονται από την λειτουργία του εργοστασίου, αφού η εμπορική δραστηριότητα των νομών αυτών στηρίζεται στους εργαζόμενους, που κατοικούν στην περιοχή και θέλουν τώρα να τους εκδιώξουν.

Ο αγώνας τους συνεχίζεται επί 4.5 χρόνια και βασίζεται στην αλληλεγγύη της κοινωνίας!

Η ίδια αλληλεγγύη θα εκφραστεί και τώρα.

Η Ενωτική Πρωτοβουλία | Μέρα 25 – Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά εκφράζει την συμπαράσταση της στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και απαιτεί:

• Επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ με αναβάθμιση και συντήρηση των υποδομών της.
• Υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων με όλους τους εργαζόμενους και με επαναφορά των προ των περικοπών αποδοχών τους.
• Επανακατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που κατακτήθηκαν με τους αγώνες τους.

Η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ μας αφορά όλους.

Η ΛΑΡΚΟ, η κατοχύρωση και αναβάθμιση συνολικά του παραγωγικού ιστού της χώρας είναι προϋπόθεση για την επιβίωση του ελληνικού λαού.»