φωτο: (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΕΛΕΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ – ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Σε κοινή γραμμή κατά του φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί την προσεχή Πέμπτη, τάχθηκαν εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων κατά τις σημερινές τους κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες.

Έμποροι, βιοτέχνες, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες από διάφορους κλάδους, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, παραγωγοί λαϊκών αγορών και οδηγοί ταξί, είναι ορισμένοι από τους εκπροσώπους των παραγωγικών και θεσμικών φορέων που αντιδρούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, είναι απαράδεκτο και αποσκοπεί στην εξόντωσή τους.

Με βασικό σύνθημα «Κυριάκο Μητσοτάκη άκου το καλά, αυτά δεν μας τα είπες προεκλογικά», οι ελεύθεροι επαγγελματίες διαδήλωσαν με μαζική συμμετοχή στην Αθήνα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για κρυφή ατζέντα, και καταγγέλλοντας ότι τα μέτρα οδηγούν στον αφανισμό μικρών και μεσαίων επαγγελματιών.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος ξεκαθάρισε ότι «δίνουμε έναν τόνο στο να ξυπνήσει η κοινωνία. Μέσα από τα σχέδια Πισσαρίδη και μέσα από την παγκοσμιοποίηση και από το κυρίαρχο σλόγκαν του Χατζηδάκη και γενικότερα των οικονομικών παραγόντων ότι η αυτορρύθμιση της αγοράς είναι κανόνας για μας τους μικρομεσαίους, για την κοινωνία, είναι το έγκλημα που διαλύει μία ολόκληρη κοινωνία».

Θεσσαλονίκη

Με πορεία που πραγματοποίησαν διασχίζοντας κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, οι οδηγοί ταξί «στάθμευσαν» έξω από το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. «Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο επηρεάζει πολύ και τον κλάδο των ταξί. Είναι ένα νομοσχέδιο απαράδεκτο για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Αν το νομοσχέδιο δεν αποσυρθεί, πρέπει τουλάχιστον να βελτιωθεί σε πολλά σημεία. Η κυβέρνηση είναι ανένδοτη και για αυτό και εμείς δεν κάνουμε πίσω», επισήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Σωματείου Ταξί ο Ερμής, Κλήμης Λεοντιάδης.

«Το φορολογικό νομοσχέδιο θα αποτελέσει ταφόπλακα για εκατοντάδες χιλιάδες συναδέλφους, διότι υπολογίζει τα κέρδη τα οποία πρέπει να δηλώνει κάθε χρόνο κάθε επιχείρηση και αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», τόνισε σε δηλώσεις του το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, Βέργος Βεργίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Κατασκευαστών Δερμάτινων και Γουναρικών Ν. Θεσσαλονίκης.

«Αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο έρχεται να προσθέσει ένα νέο χαράτσι στους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και εμπόρους της χώρας οι οποίοι αντιμετωπίζουν και αλλά προβλήματα της καθημερινής επιβίωσης με την ακρίβεια στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στην ενέργεια», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων νόμου Θεσσαλονίκης, Στέλιος Πάλης.

Κατά του φορολογικού νομοσχεδίου, τάχθηκε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης και με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου ζητάει την απόσυρσή του. Με επιστολή της, άλλωστε, προς τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών, επαναφέρει το πάγιο αίτημά της για κατάργηση του φόρου πολυτελείας στον κλάδο της αργυροχρυσοχοΐας.

Κινητοποίηση δικηγόρων

Συγκέντρωση στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και πορεία προς το Διοικητήριο, πραγματοποίησαν το μεσημέρι δικηγόροι της πόλης, αντιδρώντας στο φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Κρατώντας πανό που έγραφε «Όχι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο», οι δικηγόροι – που βρίσκονται εδώ και μέρες σε αποχή από τα καθήκοντά τους- ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου το οποίο χαρακτηρίζουν «άδικο», καθώς, όπως λένε, «έρχεται να φορολογήσει εισοδήματα που δεν υπάρχουν».

«Πρόκειται για ένα ζήτημα αξιοπρέπειας, τιμής και διαβίωσης για δικηγόρους και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες και θα προσπαθήσουμε μέχρι τέλους να αποτρέψουμε την ψήφισή του» ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγους Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) Δημήτρης Φινοκαλιώτης.

Προανήγγειλε δε, τρόπους αντίδρασης του κλάδου ακόμη και μετά την ψήφισή του. «Δεν θα αφήσουμε έτσι απλά να περάσει αυτό το νομοσχέδιο, ακόμη και μετά θα βρούμε κατάλληλους τρόπους να αντιδράσουμε», σημείωσε ο κ. Φινοκαλιώτης.