ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Στη συνάντηση Αγροτικών Συλλόγων στην Δράκεια Πηλίου, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, ελήφθη ομόφωνη απόφαση για μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη του Βόλου την Τρίτη 16 Ιανουαρίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ζαγοράς, Δράκειας, Μακρυρράχης, Πουρίου και Μακρυνίτσας, ενώ παράλληλα συμμετείχαν και αγρότες από το Ξουρίχτι και την Αγριά.

Παράλληλα, και οι αγρότες του νομού Καρδίτσας, μετά από σειρά πολύμορφων δράσεων, βγάζουν τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών.

Επίσης, ο Αγροτικός Σύλλογος Ριζομύλου καλεί τους αγρότες της περιοχής να βγάλουν τα αγροτικά τους μηχανήματα την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στην Παλιά Εθνική Οδό Βόλου Λάρισας στο ύψος του Ριζομύλου και να συμμετέχουν στην μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη του Βόλου την Τρίτη 16 Γενάρη.

Στην μηχανοκίνητη πορεία στο Βόλο θα πάρουν μέρος και οι αγρότες του Αλμυρού.

Οι αγρότες διεκδικούν:

  • ΑΜΕΣΕΣ αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις με απευθείας κρατική αρωγή βάση των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ σε ζώα, παραγωγές που κάηκαν και πλημμύρισαν.
  • ΛΗΨΗ άμεσων μέτρων αναπλήρωσης με 1000 ευρώ το στρέμμα του χαμένου εισοδήματος σε μήλα, κάστανα, καρύδια, αχλάδια, κεράσια και αμύγδαλα στο σύνολο των αγροτών.
  • Καταβολή αποζημίωσης λόγω της ακαρπίας στα ελαιόδεντρα 200 ευρώ ανά στρέμμα.
  • Να συμπεριληφθούν οι συνάδελφοι Καστανοπαραγωγοί που εξαιρέθηκαν από την τελευταία πληρωμή του ΕΛΓΑ στα κάστανα στην Δράκεια όπως επίσης και οι υπόλοιπες ποικιλίες μήλων που δεν αποζημιώθηκαν.
  • ΝΑ εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η πρόσβαση των κατοίκων στα χωριά μας. Άμεση αποκατάσταση για τα κατεστραμμένα γεφύρια και δρόμους.
  • ΝΑ δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.
  • ΝΑ απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος και τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
  • ΝΑ παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία των Κέντρων Υγείας.
  • ΝΑ γίνει με κρατική ευθύνη, μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα στην περιοχή μας στην οποία εκδηλώνονται συχνά πλημμύρες και να γίνουν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης για τα χωριά μας, τα σπίτια μας, τα χωράφια μας και τις εγκαταστάσεις μας.