ΣΤΟ ΣΤΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΥΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

Αίτημα στην πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας να ασκήσει το καθήκον της προς κίνηση της πειθαρχικής διαδικασίας, καθώς και πειθαρχική αναφορά προς τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη για να διατάξει και εκείνος έρευνα, υπέβαλαν σήμερα δύο οικογένειες, όπως αποκαλύπτει ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Πρόκειται για την υπόθεση της δίκης του υπουργείου Παιδείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επειδή δεν παρέχει εναλλακτικό ισότιμο μάθημα για όσους μαθητές απαλλάσσονται από τα θρησκευτικά, και η οποία οδηγήθηκε τον Μάιο σε αναβολή επειδή το υπουργείο παρέλειψε να καταθέσει τον φάκελο με τις «Απόψεις» του στο ανώτατο δικαστήριο.

Το υπουργείο συνεχίζει την παρελκυστική τακτική για να μην δικαστεί στο ΣτΕ επειδή δεν παρέχει εναλλακτικό ισότιμο μάθημα ενώ η συζήτηση της υπόθεσης στο ΣτΕ έχει οριστεί για τις 13 Ιουνίου 2024, και ακόμη και σήμερα το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανταποκριθεί στην υποχρέωσή του να υποβάλει τις «Απόψεις» του.

Ο κ. Σωτηρόπουλος τονίζει πως αν υπάρξει άλλη αναβολή ή αδράνεια από τις εμπλεκόμενες πλευρές, «θα υποβληθεί απευθείας προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως έγινε το 2018, μετά από έξι αναβολές που έδωσε το ΣτΕ σε υπόθεση της μίας από τις δύο εδώ προσφεύγουσες οικογένειες που τελικώς δικαιώθηκε και από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη».

Τέλος, κάλεσε τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, όσο και την Πρόεδρο του ΣτΕ να «ασκήσουν τα καθήκοντά τους και να τηρήσουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την κύρωσή της από την Ελλάδα, αναπόσπαστο μέρος της οποίας είναι το άρθρο 6, το οποίο προβλέπει εκδίκαση των υποθέσεων σε εύλογο χρόνο, καθώς και το άρθρο 2 του 1ου Πρωτοκόλλου που καθιερώνει το δικαίωμα στην εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις λόγω πεποιθήσεων των μαθητών και των γονέων τους. Καλώ την Ελληνική Δημοκρατία να επιβεβαιώσει ότι τηρεί το Ευρωπαϊκό Δίκαιο των ανθρώπινων δικαιωμάτων» καταλήγει σε ανάρτησή του.