ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΣΦΑΓΕΑ – ΕΞΙΣΩΝΟΥΝ ΘΥΤΗ ΚΑΙ ΘΥΜΑ

Αίσθηση έχει προκαλέσει η  απόφαση του εισαγγελέα του  Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Καρίμ Χαν να ζητήσει από επιτροπή δικαστών να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Γιoάβ Γκάλαντ, αλλά και κατά των ηγετών της Χαμάς, Γιαχία Σινγουάρ, Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ Αλ-Μάσρι (είναι πιο γνωστός ως Μοχάμεντ Ντέιφ) και Ισμαήλ Χανίγια.

Ο λόγος είναι όσα έκανε η Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του 2023 και ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας που έχει εξαπολύσει έκτοτε το Ισραήλ, με το κατηγορητήριο να περιλαμβάνει εγκλήματα πολέμου αλλά και κατά της ανθρωπότητας 

Τόσο το Ισραήλ, όσο και η Χαμάς έσπευσαν να αποδοκιμάσουν το αίτημα του εισαγγελέα. Χαρακτηριστική ήταν η οργισμένη δήλωση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, που χαρακτήρισε εξωφρενική την εισαγγελική πρόταση. 

«Απορρίπτω μετά βδελυγμίας τη σύγκριση από πλευράς του εισαγγελέα στη Χάγη μεταξύ του δημοκρατικού Ισραήλ και των μακελάρηδων της Χαμάς», είπε ο Νετανιάχου και συμπλήρωσε οργισμένα: «Με ποιο θράσος συγκρίνετε τη Χαμάς – που δολοφόνησε, έκαψε, έσφαξε, αποκεφάλισε, βίασε και απήγαγε αδερφούς και αδερφές μας – με τους στρατιώτες των IDF που μάχονται σε έναν δίκαιο πόλεμο».

Οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές και από την παλαιστινιακή πλευρά, με τον ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι να επισημαίνει ότι η απόφαση του εισαγγελέα του ΔΠΔ «εξισώνει το θύμα με τον εκτελεστή», αλλά και ότι ενθαρρύνει το Ισραήλ να συνεχίσει τον «πόλεμο εξόντωσης» που διεξάγει στη Γάζα.

Η Χαμάς, επίσης, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, απαιτεί να ακυρωθεί το αίτημα του εισαγγελέα για την έκδοση ενταλμάτων, επισημαίνοντας επίσης ότι το αίτημα για εντάλματα σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του Γκάλαντ έρχεται «με επτά μήνες καθυστέρηση».

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 35.562 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 79.652 τραυματίστηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. Ο αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ από την επίθεση της Χαμάς είναι 1.139, με δεκάδες να κρατούνται ακόμη αιχμάλωτοι.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΚΑΙ ΛΟΝΔΙΝΟ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Παράλληλα, η είδηση προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις, με τις ΗΠΑ να στέκεται απέναντι στην εισαγγελική πρόταση, όσον αφορά τους Ισραηλινούς ηγέτες.

Είναι «εξωφρενικό», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αναφερόμενος στο αίτημα για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ (του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Γιοάβ Γκάλαντ). «Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: ό,τι κι αν υπονοεί ο εισαγγελέας, δεν υπάρχει εξίσωση –απολύτως καμία– μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος που στάθηκε για ακόμα μια φορά στο πλευρό του συμμάχου του.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επέκρινε το αίτημα του εισαγγελέα, προχωρώντας μάλιστα και σε κινδυνολογία. Όπως προειδοποίησε, η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το ΔΠΔ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγούσε σε κατάπαυση πυρός, απελευθέρωση ομήρων και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.

Σε ανάλογη δήλωση προχώρησε και εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, αναφερόμενος στο αίτημα για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. «Αυτή η ενέργεια δεν είναι βοηθητική σε σχέση με την επίτευξη της παύσης των μαχών, την απελευθέρωση των ομήρων ή την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», σημείωσε. 

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΚΑΙ Η ΤΣΕΧΙΑ, ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα καταδίκασε την κίνηση του ΔΠΔ χαρακτηρίζοντας την «αποκρουστική και εντελώς απαράδεκτη». «Η πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα του ΔΠΔ να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τους εκπροσώπους μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης μαζί με τους ηγέτες μιας ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης είναι αποκρουστική και εντελώς απαράδεκτη», έγραψε σε ανάρτηση στο Χ.

Αντίθετα, η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Χάτζα Λαμπίμπ χαιρέτισε το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ, κάνοντας λόγο για ένα «σημαντικό βήμα» για το ξεκαθάρισμα της κατάστασης στην Παλαιστίνη και υποστηρίζοντας ότι εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας «πρέπει να διωχθούν στο υψηλότερο επίπεδο». Όπως πρόσθεσε, «η μάχη κατά της ατιμωρησίας όπου συμβαίνουν εγκλήματα αποτελεί προτεραιότητα για το Βέλγιο», δήλωσε η Χάτζα Λαμπίμπ σε ανακοίνωσή της.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη στέγαση χαιρέτισε το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ. Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Μπαλακρίσναν Ρατζαγκοπάλ, γράφει: «Σχετικά με το αίτημα του Εισαγγελέα του ΔΠΔ για εντάλματα: κατά της Χαμάς, οι κατηγορίες για ομηρεία και δολοφονία που είναι πιθανό να ισχύουν, αλλά όχι εναντίον άλλων. Εναντίον των Ισραηλινών ηγετών, όμως, όλες οι κατηγορίες είναι πιθανό να επιμείνουν. Και οι κατηγορίες που λείπουν περιλαμβάνουν επιθέσεις εναντίον διαφόρων πολιτικών στόχων, συμπεριλαμβανομένων κατοικιών!».

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ

Το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ για να εξεταστεί θα χρειαστεί περίπου δύο μήνες, ώστε να διαπιστωθεί αν επαρκούν τα αποδεικτικά στοιχεία και αν η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει.

Το Ισραήλ, καθώς δεν είναι μέλος του ΔΠΔ, που εδρεύει στη Χάγη, ακόμη και αν εκδοθούν τα εντάλματα σύλληψης, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Γιοάβ Γκάλαντ δεν αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο δίωξης. Ωστόσο, και μόνο το γεγονός ότι ξεκινάει αυτή η διαδικασία εναντίον δύο τόσο ισχυρών πολιτικών, αυξάνει την απομόνωση του Ισραήλ. Αν τα εντάλματα εκδοθούν, η απειλή σύλληψης θα μπορούσε να δυσκολέψει τους Ισραηλινούς ηγέτες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Όσον αφορά τους τρεις ηγέτες της Χαμάς, ο Γιάχα Σινγουάρ και ο Μοχάμεντ Ντέιφ, βρίσκονται στη Γάζα. Ο Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, ζει στο Κατάρ και ταξιδεύει συχνά σε όλη την περιοχή.

ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ

Εναντίον των Ισραηλινών Νετανιάχου και Γκάλαντ:

  • Χρήση της πείνας των αμάχων ως μεθόδου πολέμου (έγκλημα πολέμου)
  • Πρόκληση εσκεμμένα μεγάλης ταλαιπωρίας ή σοβαρού τραυματισμού σε σώματα ή την υγεία
  • Δολοφονίες ή δολοφονίες ως έγκλημα πολέμου
  • Σκόπιμη πραγματοποίηση επιθέσεων κατά άμαχου πληθυσμού (έγκλημα πολέμου)
  • Εξόντωση και/ή δολοφονία, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο θανάτων που προκαλούνται από πείνα (έγκλημα κατά της ανθρωπότητας)
  • Διώξεις (έγκλημα κατά της ανθρωπότητας)
  • Απάνθρωπες πράξεις (εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας)

Εναντίον των ηγετών της Χαμάς:

  • Εξόντωση ανθρώπων (έγκλημα κατά της ανθρωπότητας)
  • Δολοφονίες (έγκλημα κατά της ανθρωπότητας)
  • Σύλληψη ομήρων (έγκλημα πολέμου)
  • Βιασμός και άλλες πράξεις σεξουαλικής βίας (εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στο πλαίσιο αιχμαλωσίας)
  • Βασανιστήρια (έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και έγκλημα πολέμου στο πλαίσιο αιχμαλωσίας)
  • Απάνθρωπες πράξεις (έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στο πλαίσιο αιχμαλωσίας)
  • Σκληρή μεταχείριση (έγκλημα πολέμου στο πλαίσιο αιχμαλωσίας)
  • Προσβολές για την προσωπική αξιοπρέπεια (έγκλημα πολέμου στο πλαίσιο αιχμαλωσίας)