ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΤΗ ΧΕΖΜΠΟΛΑ. ΑΠΕΙΛΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΠΟ ΕΡΤΟΓΑΝ

Η ισραηλινή κυβέρνηση διεμήνυσε χθες Κυριακή (28/7) πως θα «πλήξει σκληρά τον εχθρό», ένα 24ωρο μετά τον βομβαρδισμό που σκότωσε τουλάχιστον 12 παιδιά και νέους σε χωριό στα προσαρτημένα Υψώματα του Γκολάν, που απέδωσε στη λιβανική Χεζμπολά, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για ανάφλεξη όλης της περιοχής της Μέσης Ανατολής εν μέσω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. 

Σύμφωνα με τις αρχές του Ισραήλ, το Σάββατο ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο έπληξε γήπεδο ποδοσφαίρου στο χωριό Ματζντάλ Σαμς προκαλώντας τον θάνατο 12 αγοριών και κοριτσιών, ηλικίας μεταξύ δέκα και δεκαέξι ετών, και τραυματίζοντας άλλους περίπου τριάντα ανθρώπους. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως αγόρι ένδεκα ετών αγνοείται.

Η Χεζμπολά -αρνείται πως επρόκειτο για δική της ενέργεια-, αλλά το Ισραήλ αναφέρει πως είναι η μόνη δύναμη στην περιοχή που έχει στο οπλοστάσιό της αυτόν τον τύπο ρουκέτας. Η κυβέρνηση Νετανιάχου κατηγορεί το λιβανικό κίνημα πως «υπερέβη όλες τις κόκκινες γραμμές» ανοίγοντας πυρ «εναντίον αμάχων», και δη «εσκεμμένα». Πολλοί ισραηλινοί υπουργοί προχώρησαν χθες σε «εμπρηστικές» δηλώσεις κλιμάκωσης της πολεμικής ρητορικής, ζητώντας επί της ουσίας νέα πολεμική σύγκρουση. Χθες Κυριακή, η Χεζμπολά απομάκρυνε εσπευσμένα μέλη από στρατηγικές θέσεις στον νότιο Λίβανο, μετά τις ισραηλινές απειλές.

Δύο άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους και τρεις τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, σε ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (drone) στα περίχωρα της πόλης Σάκρα, στον νότιο Λίβανο, ανακοίνωσε η λιβανική υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ για τις «συνέπειες» που θα είχε μίας ευρείας κλίμακας επίθεση αντιποίνων στον Λίβανο. Κάθε νέα «περιπέτεια» του Ισραήλ θα μπορούσε να «οδηγήσει σε επιδείνωση» του «πολέμου στην περιφέρεια», είπε ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπ.Εξ. Νάσερ Κανάνι.

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε το λιβανικό ισλαμιστικό κίνημα πως διέπραξε την επίθεση. «Επρόκειτο για δική του ρουκέτα, που εκτοξεύθηκε από περιοχή υπό τον έλεγχό του», τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου που υπογράφεται από την εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Έιντριεν Γουότσον.

Η εκτόξευση της ρουκέτας έγινε λίγη ώρα αφού μεταδόθηκε η είδηση πως τέσσερις μαχητές της Χεζμπολά σκοτώθηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό στον νότιο Λίβανο. Προχθές βράδυ, το κίνημα ανακοίνωσε πως εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον στρατιωτικών θέσεων στο Γκολάν, συμπεριλαμβανομένης Φαλάκ, προτού διαψεύσει πως ευθυνόταν για το πλήγμα στη Ματζντάλ Σαμς.

Η μικρή κοινότητα Δρούζων βρίσκεται στο Ύψωμα του Γκολάν, περιοχή στρατηγικής σημασίας στα τριεθνή σύνορα Συρίας, Λιβάνου και Ισραήλ. Το Ύψωμα καταλήφθηκε κατά τα δυο τρίτα από τον στρατό του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1967, προτού προσαρτηθεί το 1981. Η διεθνής κοινότητα ουδέποτε αναγνώρισε την προσάρτηση του κατεχόμενου συριακού εδάφους.

Τι αποφάσισε το συμβούλιο ασφαλείας – Αυτοσυγκράτηση συνιστά η Δύση 

Χρησιμοποιήθηκε ιρανική ρουκέτα τύπου Φαλάκ, με κεφαλή που περιείχε γόμωση 53 κιλών εκρηκτικών, σύμφωνα με τις αρχές του Ισραήλ. Η Χεζμπολά θα το πληρώσει «ακριβά», απείλησε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που επέστρεψε εσπευσμένα χθες Κυριακή από τις ΗΠΑ.

Χθες βράδυ το συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησής του εξουσιοδότησε τον ίδιο και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ να «αποφασίσουν για τον τρόπο και τον χρόνο της ανταπόδοσης εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολά», ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού, χωρίς καμιά άλλη λεπτομέρεια.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας πήγε χθες στο γήπεδο στη Ματζντάλ Σαμς, όπου «επέμεινε» στο ότι το Ισραήλ θα «πλήξει σκληρά τον εχθρό», σύμφωνα με τις υπηρεσίες του. Πρόκειται για «την πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον ισραηλινών αμάχων από την 7η Οκτωβρίου», είπε ο αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, «καταδίκασε» την επίθεση και κάλεσε «όλα τα μέρη να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση». Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Τζουζέπ Μπορέλ κάλεσε να διενεργηθεί «ανεξάρτητη διεθνής έρευνα», το Βερολίνο απηύθυνε έκκληση για «ψυχραιμία», το Λονδίνο εξέφρασε ανησυχία για την επαπειλούμενη «κλιμάκωση». Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε χθες στον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου πως η χώρα του είναι «πλήρως δεσμευμένη να κάνει το παν για την αποτροπή νέας κλιμάκωσης στην περιφέρεια», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους.

Ο Λίβανος κάλεσε να διενεργηθεί «διεθνής έρευνα» και προειδοποίησε ότι επίθεση του Ισραήλ στην επικράτειά του μπορεί να προκαλέσει περιφερειακή ανάφλεξη. Η Αίγυπτος, που μεσολαβεί μαζί με το Κατάρ και τις ΗΠΑ στις έμμεσες διαπραγματεύσεις του Ισραήλ και της Χαμάς, προειδοποίησε εναντίον των «κινδύνων του ανοίγματος νέου μετώπου στον Λίβανο». Η Συρία κατήγγειλε τις «ψευδείς κατηγορίες» του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολά.

Πένθος και οργή στη μικρή κοινότητα Δρούζων – «Είμαστε άμαχος πληθυσμός»

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κοινότητα για τις κηδείες των θυμάτων, ανάμεσά τους γυναίκες που φόραγαν μαύρα φορέματα του πένθους και λευκά μαντίλια στα κεφάλια μπροστά στα φέρετρα.

«Είναι η πρώτη φορά που συνέβη μια τραγωδία αυτού του μεγέθους εδώ», λέει με θρήνο ο Φάντι Μαχμούντ, ένας 48χρονος επιχειρηματίας που κατάγεται από τη γη των Δρούζων, στην είσοδο της Συρίας και του Λιβάνου. «Αυτά τα παιδιά είναι παιδιά όλων εδώ, όλοι γνωριζόμαστε, η κοινότητά μας είναι πολύ δεμένη», τονίζει.

Εκατοντάδες επιφανή μέλη της κοινότητας και της θρησκείας τους, φορώντας παραδοσιακά ρούχα, κυρίως λευκή μαντίλα που καλύπτει και το στόμα για τις γυναίκες, και λευκό φέσι για τους άνδρες, συνόδευαν επίσης μια πομπή από την οποία ακούγονταν προσευχές και μοιρολόγια.

«Αφήστε τα παιδιά μας έξω από αυτούς τους πολέμους», λέει με λυγμό μια γυναίκα που βρίσκεται στη μέση της πομπής. «Νιώθουμε παγιδευμένοι», προσθέτει, «οι Δρούζοι είναι καλοί, και απλά ζούμε σε αυτή τη γη, είμαστε άμαχος πληθυσμός».

Συνεχίζεται η φρίκη στη Γάζα

Χθες η πολιτική προστασία ανέφερε ότι ισραηλινός βομβαρδισμός έπληξε σκηνές στον καταυλισμό εκτοπισμένων Αλ Μαουάσι, κοντά στη Χαν Γιούνις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους.

Ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους κατοίκους των κοινοτήτων αλ Μπουρέιτζ και ας Σουχάντα, στο κεντρικό τμήμα του πολιορκημένου θυλάκου, να απομακρυνθούν εσπευσμένα, διαμηνύοντας πως θα διεξαγάγει επιχειρήσεις «με δύναμη» εκεί. 

Οι επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 39.324 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Ο γενικός επίτροπος της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, ο Φιλίπ Λαζαρινί, επισήμανε μέσω X ότι «επί του παρόντος, μόλις το 14% του εδάφους της Γάζας δεν υπόκειται σε “διαταγές εσπευσμένης απομάκρυνσης”» των αμάχων, κατηγορώντας τον ισραηλινό στρατό ότι προκαλεί «ερήμωση και πανικό».

Μετά την αποτυχία των πολύμηνων προσπαθειών να εξασφαλιστεί με έμμεσες διαπραγματεύσεις κατάπαυση του πυρός που θα συνοδευόταν από την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων στον παλαιστινιακό θύλακο και σε αντάλλαγμα παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινές φυλακές, επρόκειτο να γίνει χθες Κυριακή στη Ρώμη συνάντηση αντιπροσώπων των πρωτευουσών που μεσολαβούν -Ντόχα, Κάιρο, Ουάσιγκτον- με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ.

Ο Ερντογάν απειλεί το Ισραήλ ότι θα παρέμβει στο Ισραήλ όπως έκανε στη Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή ότι η Τουρκία θα μπορούσε να εισέλθει στο Ισραήλ, όπως είχε κάνει στο παρελθόν στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αν και δεν διευκρίνισε τι είδους παρέμβαση πρότεινε.

Ο Ερντογάν, ο οποίος υπήρξε σφοδρός επικριτής της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, άρχισε να συζητά για τον πόλεμο αυτό κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην οποία εξήρε την αμυντική βιομηχανία της χώρας του.

«Πρέπει να είμαστε πολύ δυνατοί ώστε το Ισραήλ να μην μπορεί να κάνει αυτά τα γελοία πράγματα στην Παλαιστίνη. Ακριβώς όπως μπήκαμε στο Καραμπάχ, ακριβώς όπως μπήκαμε στη Λιβύη, θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παρόμοιο σε αυτούς», δήλωσε ο Ερντογάν σε μια συνάντηση του κυβερνώντος κόμματός του AK στη γενέτειρά του Ρίζε.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Πρέπει να είμαστε ισχυροί ώστε να μπορούμε να κάνουμε αυτά τα βήματα», πρόσθεσε ο Ερντογάν στο τηλεοπτικό διάγγελμα.

To παρελθόν της Τουρκίας σε παρεμβάσεις σε πολέμους

Ο πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε σε παλαιότερες ενέργειες της Τουρκίας. Το 2020, η Τουρκία έστειλε στρατιωτικό προσωπικό στη Λιβύη για να υποστηρίξει την αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης.

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ αλ-Ντεμπέιμπα, ο οποίος ηγείται της κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Τρίπολη, υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Η Τουρκία έχει αρνηθεί οποιονδήποτε άμεσο ρόλο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά δήλωσε πέρυσι ότι χρησιμοποιεί «όλα τα μέσα», συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής εκπαίδευσης και του εκσυγχρονισμού, για να υποστηρίξει τον στενό της σύμμαχο.

Η Τουρκία έχει ακόμα στρατό στη Σομαλία και σε άλλες χώρες.

Τι σχολιάσε το Ισραήλ

Σχολιάζοντας την τελευταία απειλή του Τούρκου προέδρου ο υπουργός Εξωτερικών του Ισράηλ, Ισραέλ Κατς τον συνέκρινε με τον πρώην δικτάτορα του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

«Ο Ερντογάν ακολουθεί τον δρόμο του Σαντάμ Χουσεΐν και απειλεί να επιτεθεί στο Ισραήλ. Θα πρέπει απλώς να θυμάται τι συνέβη εκεί και πώς τελείωσε», έγραψε στο Twitter ο Κατς.