ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΣΕΡΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η TELEPERFORMANCE

Τη Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε μαζική 24ωρη απεργία στις τέσσερεις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες τηλεφωνικών κέντρων Teleperformance, Webhelp, TTEC και Foundever.

Μια ιστορική απεργία στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα που ήρθε να σπάσει έμπρακτα τον «πάγο» του φόβου των εργαζομένων, σε έναν κλάδο αιχμής της ψηφιακά μετασχηματισμένης-κεφαλαιοκρατικής οικονομίας που καταγράφει υπερκερδοφορία μέσα από το ξεζούμισμα και την επισφαλή εργασία ντόπιων και μεταναστών εργαζομένων τους.

Η απεργία καλέστηκε από το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ).

Σε αυτή την ιστορική απεργία για τον κλάδο, περισσότεροι από τρεις χιλιάδες εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα, βγήκαν συλλογικά μπροστά διεκδικώντας μεταξύ άλλων άμεσες και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, άμεση κατάργηση της δουλεμπορικής «ενοικιαζόμενης» εργασίας με υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου και άμεση χορήγηση βίζας εργασίας για τους/τι;ς μετανάστες/τριες εργαζόμενους/ες με άμεση κατάργηση της επαίσχυντης βίζας “ειδικού σκοπού”.

Πρόκειται για μία μαζική απεργία την οποία κανένα συστημικό ΜΜΕ δεν είδε και δεν ανάφερε λέξη.

Η Teleperfomance βλέποντας τη μαζικότητα της απεργίας πέρασε στην αντεπίθεση καταθέτοντας μήνυση εναντίον του Συνδικάτου, με την αιτιολογία ότι: «δεν έχει το δικαίωμα να διαπραγματευτεί με την επιχείρηση». Το ΣΕΤΗΠ σε ανακοίνωσή του κατήγγειλε την άσκηση τρομοκρατίας των εργαζομένων μέσω της δίωξης, καλώντας τα συνδικάτα του κλάδου να καταδικάσουν την απαράδεκτη δίωξη.

Η εργοδοσία της «Teleperformance», τονίζει το ΣΕΤΗΠ, αφού με πολλούς τρόπους προσπάθησε να κάμψει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων που διεκδικούν αυξήσεις και επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση, τώρα περνάει σε ωμή επίθεση προσπαθώντας «να αποφύγουν με κάθε τρόπο να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση».

Δίνοντας …πληρωμένη απάντηση στην εργοδοσία του επιχειρηματικού κολοσσού σημειώνει: «Αφού δήθεν το πρόβλημά τους είναι το ΣΕΤΗΠ, ας κάτσουν να υπογράψουν ΣΣΕ με το νεοσύστατο Σωματείο Εργαζομένων στην “Teleperformance” (ΣΕΤΕΠ)».

«Όμως, αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι η Τeleperformance, το “Best Place to Work”, φοβάται την οργανωμένη δράση των εργαζομένων και προσπαθεί να τους τρομοκρατήσει, να καταστείλει τις αγωνιστικές διαθέσεις για να κρατήσει την κερδοφορία της και την ανταγωνιστικότητά της, σε βάρος των αναγκών των εργαζομένων. Οι μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις στα Τηλεφωνικά Κέντρα, η μαζικοποίηση του συνδικάτου μας, τα χιλιάδες μέλη του σε όλους τους χώρους δουλειάς του κλάδου, η στήριξη και η αλληλεγγύη πολλών συνδικάτων του κλάδου είναι η καλύτερη απάντηση στα ψέματα της εργοδοσίας. Αποδεικνύουν στην πράξη ότι το ΣΕΤΗΠ είναι το στήριγμα των εργαζομένων όλου του κλάδου στους αγώνες για σύγχρονα δικαιώματα.

Στον κλάδο μας οι εταιρείες γράφουν ρεκόρ κερδών και από το Ταμείο Ανάκαμψης έργα δεκάδων δις €.Ενώ ανοίγει διαρκώς η ψαλίδα ανάμεσα στα κέρδη τους και ότι έχουμε ανάγκη για να ζήσουμε, μιας και εκεί που δουλεύουμε συναντάμε, χαμηλούς μισθούς, πολλές και εξαντλητικές ώρες δουλείας, με εξαντλητικά standby, δουλειά τα σαββατοκύριακα και ένα ασταμάτητο κυνήγι προθεσμιών για να βγουν τα projects ή να πιαστούν οι στόχοι Με όλη αυτή την ένταση της δουλειάς να αφήνει το βλαβερό της αποτύπωμα στην υγεία μας σωματική και ψυχική σε όλη μας την καθημερινότητα, στην ζωή μας

Η εργοδοσία της Teleperformance αξιοποιεί το νόμο Χατζηδάκη για να χτυπήσει το δικαίωμα των εργαζόμενων να διεκδικήσουν Συλλογική Σύμβαση. Ένα νόμο ο οποίος καταδικάστηκε μέσα από τις μαζικότερες απεργίες των τελευταίων χρόνων. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά για ποιους νομοθετεί η εκάστοτε κυβέρνηση, ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν. Επικαλείται την άρνηση των ταξικών συνδικάτων να δεχτούν το φακέλωμα των μελών τους από το κράτος και τους εργοδότες μέσω του ΓΕΜΗΣΟΕ. Συνεχίζει τους νόμους όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων βάζοντας επιπλέον εμπόδια στην υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων. Το κατά τα άλλα ανίκανο κράτος άλλη μια φορά δείχνει την ικανότητά του να χτυπάει τη συνδικαλιστική δράση, τρέχοντας στα δικαστήρια μέσα στο αψε σβήσε ένα συνδικάτο όταν συγκρούεται με την εργοδοσία. Η καλύτερη απάντηση σε αυτήν την επίθεση είναι «οι μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις στα τηλεφωνικά κέντρα, η μαζικοποίηση του συνδικάτου μας, τα χιλιάδες μέλη του σε όλους τους χώρους δουλειάς του κλάδου, η στήριξη και η αλληλεγγύη πολλών συνδικάτων του κλάδου. Τα ελεεινά σας ψέματα και τα αντεργατικά σας νομοσχέδια σας τα επιστέφουμε. Καλούμε τα συνδικάτα του κλάδου να καταδικάσουν την απαράδεκτη δίωξη του σωματείο μας που αξιοποιεί η Teleperformance για να αρνηθεί να υποχωρήσει στα αιτήματα των εργαζομένων.»