Την ενεργοποίηση του άρθρου 86 παρ.5 του Συντάγματος, για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών του στο πλαίσιο της ποινικής διερεύνησης του δυστυχήματος στα Τέμπη, ζητεί ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής.
Το αίτημά του αυτό υπέβαλε, «για να μην μείνει καμία σκιά ως προς τις δικές του ευθύνες αλλά και για να αποκαλυφθούν έμμεσα οι πραγματικοί υπαίτιοι», όπως ο ίδιος αναφέρει στην επιστολή του.
Η συγκεκριμένη διάταξη την οποία επικαλείται ο Χρήστος Σπίρτζης ορίζει πως «αν για οποιονδήποτε λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας».
«Νομίζω πως με την κίνηση αυτή, καλύπτω το χρέος μου απέναντι στην μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, στον αγώνα που δίνουν οι γονείς και οι συγγενείς των θυμάτων για να διαλευκανθεί η οποιαδήποτε πτυχή της τραγωδίας του εγκλήματος είτε αυτό αφορά τον σιδηρόδρομο, είτε αφορά τα έργα που ήταν σε εξέλιξη» πρόσθεσε ο πρώην υπουργός.
Ο κ. Σπίρτζης ευχήθηκε, αυτόν τον δρόμο να ακολουθήσουν και οι άλλοι διατελέσαντες υπουργοί. «Νομίζω πως είναι και μια ευκαιρία για να απαντήσω και στην επιστολή της Ευρωπαίας εισαγγελέως που δεν μου δόθηκε η ευκαιρία και η οποία δεν τεκμηριώνει την οποιαδήποτε κατηγορία ζητά να διερευνηθεί».
Ερωτηθείς, για το πως μπορεί να γίνει η ενεργοποίηση του άρθρου 86 παρ.5, ο κ. Σπίρτζης ανάφερε ότι αυτό μπορεί να γίνει με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων και μετά με απόφαση της Ολομέλειας.
Ο πρώην υπουργός, πρόσθεσε ότι «προβλέπεται η σύσταση μια ειδικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει εάν υπάρχει για την Σύμβαση 717 τεκμηριωμένη κατηγορία. Στην ειδική αυτή επιτροπή συμμετέχουν ανώτατοι δικαστές, οι οποίοι εάν κρίνουν ότι τεκμηριώνονται οι κατηγορίες μπορεί να πας στο Ειδικό Δικαστήριο».
Σχετικά με την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι «ο πρόεδρος της Βουλής επικοινώνησε με την αρμόδια Νομική Υπηρεσία της Βουλής και θα φέρει το αίτημα στην Διάσκεψη των Προέδρων».
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να απαξιώσει την κίνηση. λέγοντας ότι γίνεται εκ του ασφαλούς.
Ειδικότερα, ο Παύλος Μαρινάκης απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών για το αν ο Κώστας Αχ. Καραμανλής θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Χρήστου Σπίρτζη ζητώντας κι εκείνος την ενεργοποίηση του άρθρου 86 παρ. 5 του Συντάγματος απάντησε: «Ο κ. Σπίρτζης γνωρίζει την αποσβεστική διαδικασία, ξέρει ότι δεν μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές συνέπειες».