Χωρίς απαγορευμένες ή υπαγορευμένες ερωτήσεις. Χωρίς ταμπού θέματα ή προσυμφωνημένες ατζέντες. Συνεντεύξεις όπως πρέπει να γίνονται. Ο Πάνος Χαρίτος κάνει «σκληρό μαρκάρισμα» στον Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 απαντά για το νέο ξεκίνημα του κόμματος, για το Αγροτικό Πρόβλημα και για την αδυναμία της προοδευτικής παράταξης να δώσει πειστικές απαντήσεις στα προβλήματα της χώρας. Επίσης για τα ιδιωτικά “πανεπιστήμια”, για την Ακρίβεια, τους εξοπλισμούς αλλά και για την Ευρώπη και τις επικείμενες ευρωεκλογές.
Για την ιδιωτικοποίηση της παιδείας ανέφερε ότι «ολόκληρη η άρχουσα τάξη δεν θεωρεί τα παιδιά της κομμάτι ου ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, κι αυτό γίνεται από τα χρόνια του λυκείου με το International Bacaleaureat. Άρα εκ των πραγμάτων δεν έχει κανέναν ενδιαφέρον για την πορεία και τη χρηματοδότηση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου».
«Έχει πολύ μεγάλη σημασία η δωρεάν παιδεία, να μην έχεις δίδακτρα. Η παιδεία είναι ταξική αλλά τουλάχιστον τώρα δεν έχεις δίδακτρα. Η εισαγωγή διδάκτρων τινάζει τα πάντα στον αέρα γιατί εμπορευματοποιείται η διαδικασία εντός του πανεπιστημίου, ακόμα και δημόσιο να παραμείνει. Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο έχει αρετές που πήραν χρόνια για να χτιστούν και δεν μπορείς να τις πετάξεις στα σκουπίδια υπέρ των κολλεγίων της συμφοράς», πρόσθεσε ο ίδιος.
Όσον αφορά τις ευρωεκλογές έκανε λόγο για ένα «ανοιχτό, συμμετοχικό ευρωψηφοδέλτιο». «Πιστεύω ότι θα υπερψηφιστεί η πρότασή μας να καλυφθούν τουλάχιστον οι μισές θέσεις από συνεργαζόμενες δυνάμεις και οι υπόλοιπες μετά από ψηφοφορία μεταξύ των μελών μας. Στόχος να μη χάσουμε την ευκαιρία των ευρωεκλογών για να μιλήσουμε ουσιαστικά για την Ευρώπη», υπογράμμισε.
Επίσης πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη φθίνει, από το δημογραφικό, το παραγωγικό ως το επίπεδο της καινοτομίας. Είμαστε κομμάτι αυτής τη Ευρώπης, θα μιλήσουμε για αυτήν για να μιλήσουμε και για την Ελλάδα. Θα μιλήσουμε έχοντας μια ριζοσπαστική, αριστερή, οικολογική προσέγγιση γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μιλήσει κανείς ουσιαστικά για την Ευρώπη».
Για την κατάπτωση του κράτους δικαίου επισήμανε πως «όταν μια χώρα πτωχεύει και το πολιτικό σύστημα εκχωρεί όλους τους θεσμούς της χώρας σε ξένα και ιδιωτικά συμφέροντα, είναι περίεργο να νομίζεις ότι θα μείνει αλώβητη η δικαιοσύνη και ο τύπος. Από το 2019 στη Βουλή, μόνο το ΜέΡΑ25 είχε κάνει θέμα τον εξορμπανισμό της χώρας απο το Μητσοτάκη, δηλαδή για αυτό το πλέγμα που είναι συνδυασμός ακραίου κέντρου και ακροδεξιάς, από το Σχέδιο Ηρακλής και τη Λίστα Πέτσα, ως το καρτέλ ενέργειας που ελέγχει και τον τύπο».
Σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, «ο Δημητριάδης και οι slapp εναντίον δημοσιογράφων είναι μόνο ένα κομμάτι της συνολικής εικόνας, έχουμε ζήσει κι εμείς τέτοιες πρακτικές, με μέλη μας που διώκονται από επιχειρηματικά συμφέροντα στο Βόλο και τη Σύρο, που θέλουν να τους φιμώσουν επειδή αγωνίζονται για το περιβάλλον, ομοίως και με την περίπτωση της αγωγής Αλαφούζου εναντίον του Κλέωνα Γρηγοριάδη που από το βήμα της Βουλής είπε την αλήθεια για το ρώσικο πετρέλαιο που διακινούν οι έλληνες εφοπλιστές».
Μιλώντας για το παλαιστινιακό και τη στάση του ελληνικού κράτους, τόνισε ότι «έχουμε ηθική υποχρέωση να κάνουμε το σωστό, να κάνουμε ό,τι έκανε η Νότια Αφρική και μάλιστα να σκίσουμε και ό,τι αμυντική συμφωνία υπάρχει με το Ισραήλ στην εξής βάση: Δεν συνεργαζόμαστε με κράτος απαρτχάιντ που διαπράττει γενοκτονία (και επιβάλλει και φασισμό εναντίον των προοδευτικών ανθρώπων εντός της χώρας του)».
Παράλληλα συμπλήρωσε ότι «έχουμε μια ηθική κατάρρευση της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ο υπόλοιπος κόσμος όμως δεν ειναι έτσι, βλέπει την κατάσταση στη Γάζα ως ένα τεράστιο έγκλημα. Σε αυτό το έγκλημα η Δϋση είναι συνένοχη και οι ελληνικές κυβερνήσεις κάνουν και την Ελλάδα συνένοχη. Και αυτό θα κάνει κακό στα διεθνή ερείσματα της χώρας μας και στο μέλλον, καθώς η Δύση απομονώνεται και θα απομονώνεται συνεχώς όπως πάει».
Ολόκληρη η συνέντευξη: