ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ E-MAIL: ΑΓΩΓΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Αυξάνονται οι αγωγές των Ελλήνων ομογενών προς το ελληνικό δημόσιο μετά το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων από το υπουργείο Εσωτερικών και τα mails από το πολιτικό γραφείο της Άννας Μισέλ Ασηκαμοπούλου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Kontra, o κάτοικος εξωτερικού Δημήτρης Σαββίδης, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ εκείνων που έλαβαν mail από την ευρωβουλεύτρια της ΝΔ «έχουν γίνει πάνω από 60 αγωγές στο ηλεκτρονικό σύστημα».

Περιέγραψε τα βήματα που θα ακολουθηθούν, σημειώνοντας ότι είναι σε επικοινωνία με δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα, και πρόκειται να καταθέσουν ομαδική αγωγή. «Αγωγή κατά του δημοσίου που δεν φρόντισε να προστατεύσει τα προσωπικά μας δεδομένα. Αγωγή κατά της κας Ασημακοπούλου που έκανε παράνομη χρήση των προσωπικών μας δεδομένων. Αγωγή κατά κάθε τρίτου προσώπου που ευθύνεται για τη διαρροή και παράνομη χρήση αυτών των προσωπικών δεδομένων», σημείωσε. 

«Όλες αυτές οι συμπεριφορές ένωσαν τους απόδημους», υπογράμμισε. «Αρχικά κάποιοι είπαν “δεν θα ασχοληθώ”. Όταν είδαν όλες αυτές τις συμπεριφορές είπαν “και αγωγή θα κάνω και με κάθε νομικό μέσο θα διεκδικήσω τα δικαιώματά μου”», πρόσθεσε ο Δ. Σαββίδης αναφερόμενος στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το σκάνδαλο και να μείνει εκτός κάδρου. 

«Μας εξόργισε ότι την πρώτη ημέρα η κα Ασημακοπούλου αντί να πει “παιδιά έγινε κάποιο λάθος, θα αναλάβω τις ευθύνες μου, θα τα βρω, θα ρίξω φως στην υπόθεση” είπε ότι της πετάμε λάσπη. Μας έβαλε μία μεγάλη ταμπέλα ότι είμαστε “φερέφωνα της αντιπολίτευσης”, ότι θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστολική ψήφο … με τις αναρτήσεις της στα social media και τις παρεμβάσεις της στα κανάλια “βγήκαμε τρελοί” και δολοπλόκοι, ότι έχουμε δόλο κατά της κυβέρνησης», σχολίασε οργισμένος. 

«Ο γραμματέας Αποδήμων κ. Θεοδωρόπουλος, ο άνθρωπος που βρίσκεται σε θέση που οποιοσδήποτε θα περίμενε ότι θέλει να ενδιαφερθεί για τα συμφέροντά τους, να εκπροσωπεί τους απόδημους, όχι μόνο δεν ενδιαφέρθηκε να ρίξει φως, να προσπαθήσει να βρει τι έχει συμβεί, να ακούσει τα αιτήματά μας, αλλά μας επιτέθηκε. Είπε χαρακτηριστικά σε αναρτήσεις του ότι “εφευρίσκουν ιστορίες” για να χτυπήσουν την ευρωβουλευτή. Ο ίδιος άνθρωπος που ευθυνόταν για την παράνομη χρήση των προσωπικών μας δεδομένων, ήταν αυτός που μας κατηγορούσε. Φωνάζει ο κλέφτης να φύγει ο νοικοκύρης», είπε ακόμα. 

«Ακόμη χειρότερα, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως τέσσερις ημέρες μετά τις καταγγελίες μας δήλωσε ότι δεν έχει γίνει καμία διαρροή από το υπουργείο Εσωτερικών. Και λίγες ημέρες μετά, διαψεύστηκε. Δύο μπορούν να συμβαίνουν: είτε δεν γνώριζε, είτε έλεγε ψέματα», προσέθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα, με επιστολή του προς την ΑΠΔΠΧ, ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος -που εκπροσωπεί κάποιους από τους Έλληνες του εξωτερικού- μεταφέρει την ανησυχία που εκφράζει μερίδα των αποδήμων για το ενδεχόμενο να έχουν διαχυθεί και άλλα προσωπικά στοιχεία τους, όπως ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ τους. Ζητάει μάλιστα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, η Αρχή να δώσει εντολή στο υπουργείο Εσωτερικών να αλλάξει – κατά παρέκκλιση του νομοθετικού πλαισίου – την αλλαγή των μοναδικών φορολογικών και ασφαλιστικών αριθμών ταυτοποίησης.