ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΚΛΟΙΟ Η ΧΩΡΑ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

Παραλύει την Τετάρτη η χώρα λόγω της 24ωρης απεργίας – Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το πολύνεκρο δυστύχημα, όπου και κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε 24ωρη απεργία για τις 28 Φλεβάρη – Ποιοι κλάδοι θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Ποια μέσα μεταφοράς τραβούν χειρόφρενο.

Το κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ σε συγκέντρωση για την ημέρα της απεργίας είναι στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 π.μ. «Ένας χρόνος κι ακόμα οι υπεύθυνοι της τραγωδίας δεν έχουν λογοδοτήσει», υπογραμμίζει η ΑΔΕΔΥ.

«Ένα χρόνο μετά είμαστε και πάλι εδώ στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί πως δεν ξεχνάμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών» τονίζεται στην ανακοίνωση-κάλεσμα.

Όπως επισημαίνεται στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ, τα βασικά αιτήματά της είναι:

 • Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός.
 • Επαναφορά εδώ και τώρα των δώρων Συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς μας Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 – 17
 • Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000€
 • Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας
 • Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς (υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση κ.α) και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.

Ανακοίνωση έχει εκδώσει και η ΟΛΜΕ. Οι καθηγητές συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία και στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Απόφαση να συμμετάσχει στην απεργία στις 28 Φεβρουαρίου 2024 πήρε και η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ). «Στις 28 Φλεβάρη απεργούμε για τις ζωές μας!», αναφέρουν στο σύνθημά τους.

Συγκεκριμένα, αποφάσεις για το πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), λαμβάνουν οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων στις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες.

Στα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ, θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται από τις 10:00 π.μ. ή αργότερα (έξοδος οχημάτων από τα αμαξοστάσια στις 8:30 π.μ.), ενώ τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις αφετηρίες γύρω στις 20:00.

Επίσης, 24ωρη απεργία θα πραγματοποιηθεί στο σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση σωματείων εργαζομένων (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ, Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

Η αρχή έγινε από τον σιδηρόδρομο με την εξαγγελία απεργίας από την Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης (μηχανοδηγοί), οι οποία προχωρά σε κινητοποιήσεις την 28η Φεβρουαρίου, ημέρα συμπλήρωσης ενός έτους από την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, η οποία άφησε πίσω της 57 νεκρούς, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση των αιτίων.

Στάση εργασίας των δημοσιογράφων 

Στη απεργία που οργανώνουν Εργατικά Σωματεία και Ομοσπονδίες της χώρας την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου συμμετέχει η ΠΟΕΣΥ, προκηρύσσοντας στάση εργασίας για τους δημοσιογράφους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από τις 10:00 έως τις 14:00.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Στη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς και τις οικογένειές τους να ζητούν δικαιοσύνη και τιμωρία των υπευθύνων, ενώ η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια απομυζούν το εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων, τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν και η ζωή των πολιτών χειροτερεύει, οι δημοσιογράφοι της χώρας διεκδικούμε:

 • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πραγματικές μισθολογικές αυξήσεις
 • Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας
 • Τέλος στην αισχροκέρδεια και την ακρίβεια»

Οι δημοσιογράφοι, τονίζει η ΠΟΕΣΥ, «συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και στηρίζουμε τον αγώνα των υγειονομικών για αναβαθμισμένα νοσοκομεία, και των φοιτητών για Δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Σιδηρόδρομος – τρένο

24ωρη πανελλαδική απεργία εξήγγειλε την Παρασκευή και το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς «αφενός ως ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών και αφετέρου στέλνοντας μήνυμα – απαίτηση προς κάθε κατεύθυνση ότι για εμάς τους Σιδηροδρομικούς πάνω από όλους και πάνω από όλα είναι η ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων», όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους.

Οι σιδηροδρομικοί απαιτούν «απόδοση ευθυνών στο σύστημα που διαχρονικά, στάθηκε απέναντι στο Σιδηρόδρομο και στους Σιδηροδρομικούς οι οποίοι με επαγγελματική ευσυνειδησία καθημερινά προσπαθούσαν και προσπαθούν να κρατήσουν «όρθιο» το Σιδηρόδρομο. Είναι οι μόνοι που δεν φταίνε για όλα αυτά που συμβαίνουν καθώς χρόνια «φωνάζουν» προς όλες τις κατευθύνσεις για την ασφάλεια του Σιδηροδρόμου, γιατί έβλεπαν αυτά που έρχονταν! Απόδοση ευθυνών και πλήρη διαλεύκανση του τραγικού δυστυχήματος και απόδοση Δικαιοσύνης».

Όπως επισημαίνουν ζητούν:

 • Άμεσες προσλήψεις προσωπικού κάνοντας λόγο για τραγικές ελλείψεις ακόμα και σε νευραλγικές ειδικότητες, καθιστούν αδύνατη την ομαλή λειτουργία επιβατικών και εμπορικών μεταφορών.
 • Ολοκλήρωση των έργων. Βελτίωση, ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό όλου του σιδηροδρομικού δικτύου.
 • Επαναφορά ενός ενιαίου και σύγχρονου σιδηροδρόμου.

Η ΠΟΣ θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στις 10.30’ στον Ιερό Ναό Αγίου Θωμά στο Μακρυχώρι Λάρισας.

Καμία πτήση δε θα εκτελείται από και προς ελληνικά αεροδρόμια την Τετάρτη, καθώς και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας συμμετέχουν με 24ωρη απεργία στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ. Εφόσον η απεργία πραγματοποιηθεί, καμία πτήση πλην των απαραίτητων (αεροδιακομιδές, κλπ) και των υπερπτήσεων δε θα εξυπηρετείται.

Οι ιδιοκτήτες ταξί έχουν εξαγγείλει σύμφωνα με απόφαση του Σ.Α.Τ.Α. 48ωρη απεργία την Τρίτη 27 και την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024.

Χωρίς μετρό την Τετάρτη η Αθήνα

Χωρίς μετρό θα μείνει η Αθήνα την Τετάρτη, 28/2, καθώς 7 σωματεία συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Τα σωματεία τα οποία συμμετέχουν στην απεργία είναι:

 • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ.ΣΥ.
 • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΡΑΜ & ΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ ΣΤΑΣΥ (Σ.Ε.Τ.)
 • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ & ΛΟΙΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. (Σ.Η.Ε.Κ.)
 • ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΣΤΑΘΜΑΡΧΩΝ – ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ
 • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ ΤΡΑΜ ΑΤΤΙΚΗΣ (Σ.Η.Τ.Α.)
 • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ (Σ.Η.Α.Μ.)
 • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ (Σ.Ε.Κ.Ε.Λ.Μ.Α.)

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα αναμένεται να παραμείνουν τα πλοία που αναχωρούν την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων.

Η απεργιακή κινητοποίηση των σωματείων της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) της Πανελλήνιας Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ενωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού θα ξεκινήσει στις 00:01 τα ξημερώματα της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου και θα λήξει στις 12:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Τα ναυτεργατικά σωματεία διεκδικούν λύσεις στα εργασιακά και συνταξιοδοτικά θέματα υπογραφή συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις και μέτρα για την ακρίβεια.

«Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους ναυτεργάτες, στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας, του Λαυρίου, να μη λείψει κανείς από τον απεργιακό αγώνα στις 28 Φλεβάρη» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους. Κλιμάκια της ΠΕΝΕΝ θα βρίσκονται στα τρία λιμάνια της Αττικής από τις 5:30 το πρωί στις 28/2/24 για περιφρούρηση της απεργίας.

Παράλληλα ναυτεργάτες θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά.

Θεσσαλονίκη: Με προσωπικό ασφαλείας τα δρομολόγια στις 28/2

Με προσωπικό ασφαλείας για την κυκλοφορία 50 λεωφορείων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, θα λειτουργήσει την Τετάρτη 28/2 ο ΟΑΣΘ, με τους εργαζομένους του να συμμετέχουν στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ).

Την ίδια ημέρα, «θα εργαστούν κανονικά τα ειδικά διαμορφωμένα οχήματα εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ, καθώς και η νυχτερινή γραμμή του αεροδρομίου (1Ν)», επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση του Συνδικάτου των Εργαζομένων του ΟΑΣΘ.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στις επιβατικές και στις εμπορευματικές μεταφορές συμμετέχουν στην απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την 28/2, ημέρα κατά την οποία συμπληρώνεται ένας χρόνος από το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους. «Έχουμε όλοι μας χρέος απέναντι στα θύματα, στους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας, στους νεκρούς της ανείπωτης τραγωδίας στον σιδηρόδρομο. Απαίτηση όλων αποτελεί η απόδοση ευθυνών και η αποτροπή επανάληψης παρόμοιων τραγικών συμβάντων» επισημαίνεται στη σημερινή ανακοίνωση του Συνδικάτου των Εργαζομένων του ΟΑΣΘ.

Στην απεργία οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στην Υγεία

Η ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς) συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 28/02/24 και καλεί όλους τους γιατρούς να δώσουν δυναμικά το παρόν.

Στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία διεκδικεί να ανακοπεί το κύμα μαζικών αποχωρήσεων υγειονομικών με αυξήσεις στους μισθούς, ενώ οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ζητούν να μην ξεχασθεί το έγκλημα των Τεμπών.

Το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του τονίζει:

Ήταν Τρίτη 28 Φεβρουαρίου πέρσι τέτοιο καιρό, όταν αργά το βράδυ έφτανε η είδηση για ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα έξω από τα Τέμπη, που θα κατέληγε στο θάνατο 57 ψυχών. Συμπληρώνεται ένας χρόνος από το τραγικό δυστύχημα της αμαξοστοιχίας που ξεκίνησε από την Αθήνα και δεν έφτασε ποτέ στη Θεσσαλονίκη. Έναν χρόνο μετά το έγκλημα των Τεμπών, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες συνεχίζουν να διεκδικούν το αυτονόητο: Να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Πριν λίγες ημέρες, η κυβέρνηση ολοκλήρωσε άρον-άρον την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις ευθύνες του εγκλήματος των Τεμπών, χωρίς στην πραγματικότητα να αποδίδει πουθενά καμία ευθύνη, συγκαλύπτοντας τις ευθύνες των αρμόδιων υπουργών της Κυβέρνησης.

Παράλληλα, στο μέτωπο των φοιτητικών κινητοποιήσεων, τους τελευταίους δύο μήνες, παρακολουθούμε σύσσωμη την φοιτητική και ακαδημαϊκή κοινότητα να δίνουν έναν γενναίο και σπουδαίο αγώνα για να υπερασπιστούν τη Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση δρομολογεί την παράκαμψη του Άρθρου 16 του Συντάγματος, με την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, κατά παράβαση του Συντάγματος και με εκατοντάδες καθηγητές/τριες να στέκονται απέναντι.

Το ίδιο και οι αγρότες στα μπλόκα όλης της χώρας. Μετά την μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα την προηγούμενη εβδομάδα, όπου αγρότες απ’ όλη την Ελλάδα βρέθηκαν έξω από την Βουλή και διαδήλωσαν για ένα βιώσιμο μέλλον για τις ζωές και την εργασία τους.

Την ίδια στιγμή, τα νοικοκυριά και οι εργαζόμενοι κάθε μήνα αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, υπό το βάρος της ακρίβειας και των αυξήσεων στους λογαριασμούς, στα τρόφιμα, στα ενοίκια, σε όλες τις βασικές ανάγκες. Τα κοινωνικά μέτωπα στην κυβέρνηση πολλαπλασιάζονται και δυναμώνουν.

Απέναντι σε όλα όσα ζούμε το τελευταίο διάστημα, ήρθε η ώρα να απαντήσουμε. Δημιουργώντας μια πλατιά συμμαχία από κοινωνικές δυνάμεις. Κόμβος σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να είναι η μεγάλη Πανεργατική Απεργία, της Τετάρτης 28 Φλεβάρη.

Δεν αρκεί να αμυνόμαστε στις πολιτικές της κυβέρνησης και στις εξελίξεις που αυτές προκαλούν. Χρειάζεται να αρθρώσουμε μια εναλλακτική ατζέντα προτάσεων που θα μπορεί άμεσα να απαντήσει στις ανάγκες και τις αγωνίες των πολλών και των ευάλωτων.

– Τέλος στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις με κατάργηση του Ηρακλή
– Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και κοινωνικοποίηση της ΔΕΗ.
– Δραστική μείωση του ταξικού ΦΠΑ
– Στέγη για όλες και όλους με την ίδρυση Οργανισμού Κοινωνικής Κατοικίας
– Συλλογικές Συμβάσεις παντού!
– Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, τουλάχιστον στο ύψος του πληθωρισμού.
– Δημόσια Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια.
– Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια.
– Ικανοποίηση των Αιτημάτων των Αγροτών.
– Κατοχύρωση Βασικού Εισοδήματος για όλες/όλους.

Ως ΜέΡΑ25 καλούμε όλες και όλους, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, να συμμετάσχουν μαζικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Να δημιουργήσουμε μια ανθρώπινη αλυσίδα που θα αρθρώσει λόγο ενάντια στην κυβέρνηση και θα παλέψει για την ικανοποίηση βασικών αναγκών σήμερα.

Αθηνα: Πλατεια Κλαυθμωνος, 10:30πμ
Θεσσαλονικη: Πλατεια Συντριβανιου, 10πμ