ΣΧΕΔΟΝ 20.000 ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΓΑΖΑ – ΠΑΝΩ ΑΠΟ 55.000 ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν προκαλέσει τον θάνατο 20.000 ανθρώπων από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Χαμάς.

Τουλάχιστον 8.000 παιδιά και 6.200 γυναίκες είναι μεταξύ των νεκρών, σύμφωνα με τον απολογισμό, ενώ τουλάχιστον 52.600 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Ανθρωπιστική κρίση

Στο μεταξύ, αντιμέτωπη με «απόλυτη πολιορκία» από την 9η Οκτωβρίου, η Λωρίδα της Γάζας βιώνει ολοένα πιο βαθιά ανθρωπιστική κρίση. Τα περισσότερα νοσοκομεία της είναι εκτός λειτουργίας. Ενώ κάπου 1,9 εκατ. άνθρωποι- με άλλα λόγια το 85% των κατοίκων της- υπέστησαν βίαιο εκτοπισμό εξαιτίας του πολέμου και οι περισσότεροι πήγαν στον νότο.

Σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη, ο μισός πληθυσμός της είναι αντιμέτωπος με ακραίο ή οξύ λιμό και το 90% στερείται συχνά την τροφή για τουλάχιστον ένα 24ωρο.

Παρότι φορτηγά με βοήθεια και εμπορεύματα μπήκαν και χθες στον θύλακο, μέσω των σημείων διέλευσης της Ράφας (Αίγυπτος) και Κερέμ Σαλόμ (νότιο Ισραήλ), η ποσότητα τους κάθε άλλο παρά επαρκεί για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες του πληθυσμού.

Μόλις το 10% της απαιτούμενης ποσότητας τροφίμων έχει μπει στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 70 ημέρες, σύμφωνα με την έκθεση.

«Χωρίς πόσιμο νερό, τρόφιμα και υγειονομικές εγκαταστάσεις, που θα μπορούσε να φέρει μόνο η κήρυξη ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός, οι θάνατοι παιδιών εξαιτίας ασθενειών δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν αυτούς εξαιτίας των βομβαρδισμών», προειδοποίησε χθες εκπρόσωπος της UNICEF.

Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για πιθανή δεύτερη ανακωχή

Ο αρχηγός της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγιε βρίσκεται στο Κάιρο για συνομιλίες για την κατάσταση στην Γάζα, ανακοίνωσε η οργάνωση την ώρα που η Χαμάς και το Ισραήλ δίνουν όλο και περισσότερα δείγματα ότι κινούνται προς νέα ανακωχή στον πόλεμο.

Ο Ισμαΐλ Χανίγιε, ο οποίος χρησιμοποιεί ως βάση το Κατάρ, έφθασε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα «για συνομιλίες με τους αιγύπτιους αξιωματούχους σχετικά με τις εξελίξεις της σιωνιστικής επίθεσης κατά της Λωρίδας της Γάζας και πλήθος άλλων θεμάτων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Χαμάς.

Χθες, πηγή της Χαμάς δήλωσε ότι ο Ισμαΐλ Χανίγιε θα συναντήσει τον αρχηγό των υπηρεσιών Πληροφοριών της Αιγύπτου Αμπάς Κάμελ για συνομιλίες σχετικά με τον «τερματισμό της επίθεσης και του πολέμου, για την προετοιμασία συμφωνίας για την απελευθέρωση κρατουμένων και την άρση της πολιορκίας που έχει επιβληθεί στην Λωρίδα της Γάζας».

Πηγή του παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ δήλωσε στο AFP ότι ο αρχηγός της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, της δεύτερης σημαντικότερης στην Λωρίδα της Γάζας, ο Ζιάντ αλ-Ναχάλα, επρόκειτο να μεταβεί επίσης στην Αίγυπτο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για συνομιλίες.

Πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων στην Αίγυπτο για την κήρυξη πιθανής δεύτερης ανακωχής ανέφερε ότι το θέμα που συζητείται είναι το ενδεχόμενο επιστροφής κάποιου αριθμού ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.

Αν και ο αριθμός τους βρίσκεται υπό συζήτηση, το Ισραήλ επιμένει ότι στους ομήρους που θα απελευθερωθούν πρέπει να περιλαμβάνονται γυναίκες, καθώς και άνδρες με προβλήματα υγείας, σύμφωνα με την πηγή, ενώ Παλαιστίνιοι που εκτίουν ποινές για σοβαρά εγκλήματα είναι πιθανόν να περιλαμβάνονται επίσης στους κρατούμενους που θα απελευθερωθούν από την ισραηλινή πλευρά.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε χθες ότι το Ισραήλ «είναι έτοιμο για νέα ανθρωπιστική ανακωχή και την παροχή επιπλέον ανθρωπιστικής βοήθειας ώστε να επιτραπεί η απελευθέρωση ομήρων».

Νετανιάχου: «Συνεχίζουμε τον πόλεμο μέχρι το τέλος».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο εκεχειρίας στον πόλεμο του εβραϊκού κράτους κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι την «εξολόθρευση» του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

«Συνεχίζουμε τον πόλεμο μέχρι το τέλος. Ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι την εξολόθρευση της Χαμάς, μέχρι τη νίκη… Όποιος πιστεύει ότι θα σταματήσουμε είναι αποκομμένος από την πραγματικότητα…», δήλωσε ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του.

«Δεν θα σταματήσουμε τις μάχες μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους που έχουμε θέσει για εμάς: την εξολόθρευση της Χαμάς, την απελευθέρωση των ομήρων μας και την απομάκρυνση της απειλής από τη Γάζα», είπε.

Αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Παράλληλα, συνομιλίες διεξάγονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ψήφιση επί νέου προσχεδίου απόφασης για την επιτάχυνση των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ψηφοφορία αναβλήθηκε ήδη δυο φορές, καθώς τα κράτη μέλη αναζητούν τη φόρμουλα —τις διατυπώσεις— που θα επιτρέψουν να αποφευχθεί το βέτο των ΗΠΑ, του κυριότερου συμμάχου του Ισραήλ. Το κείμενο, το οποίο αρχικά καλούσε να κηρυχθεί «επείγουσα και διαρκής παύση των εχθροπραξιών» στη Λωρίδα της Γάζας, πλέον κάνει λόγο για«παύση».