Εντείνει ολοένα και περισσότερο τις επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας ο ισραηλινός στρατός, με δεκάδες Παλαιστίνιους να σκοτώνονται τις τελευταίες ώρες. Σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Χαμάς στη Γάζα, μόνο στον καταυλισμό προσφύγων της Νουσεϊράτ στο κεντρικό τμήμα του θύλακα, έχασαν τη ζωή τους 31 Παλαιστίνιοι.
Οι μάχες ξανάρχισαν σε μεγαλύτερη ένταση στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχει «ανακάμψει» η Χαμάς, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, και συνεχίζονται στη Ράφα, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, σύμφωνα με μαρτυρίες. Επίσης, στη Τζαμπάλια έχουν καταστραφεί το τελευταίο διάστημα περίπου 300 σπίτια από τις ισραηλινές επιθέσεις.
Περίπου «800.000» Παλαιστίνιοι έχουν «αναγκαστεί να φύγουν» από τη Ράφα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, συνωστιζόμενοι κυρίως στη Χαν Γιουνίς, πιο βόρεια, μετά την εντολή εκκένωσης που έδωσε ο ισραηλινός στρατός στις 6 Μαΐου, μία ημέρα προτού ισραηλινά άρματα μάχης εισέλθουν στο ανατολικό τμήμα της πόλης αυτής, στην οποία είχαν συρρεύσει πολλοί άνθρωποι, εγείροντας ανησυχίες στη διεθνή κοινότητα για την τύχη του άμαχου πληθυσμού.
Παράλληλα, σύμφωνα με το νοσοκομείο Αλ Άκσα και αυτόπτες μάρτυρες, στον καταυλισμό προσφύγων της Νουσεϊράτ, στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, το σπίτι μιας οικογένειας επλήγη σήμερα πριν από την αυγή από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.
«Μας έφεραν 20 νεκρούς και πολλούς τραυματίες έπειτα από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα που είχε στόχο σπίτι που ανήκε στην οικογένεια Χάσαν στον καταυλισμό της Νουσεϊράτ», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το νοσοκομείο Αλ Άκσα. Τραυματίες, μεταξύ των οποίων παιδιά, απεγκλωβίστηκαν από τα συντρίμμια του σπιτιού, μετέδωσε παράλληλα το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.
Λίγο αργότερα η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Χαμάς στη Γάζα ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των νεκρών στον καταυλισμό προσφύγων της Νουσεϊράτ ανήλθε σε 31.
«Οι ομάδες της Πολιτικής Προστασίας (…) μπόρεσαν να ανασύρουν 31 νεκρούς και 20 τραυματίες από σπίτι που ανήκε στην οικογένεια Χάσαν, το οποίο βρέθηκε στο στόχαστρο των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής στον καταυλισμό της Νουσεϊράτ», ανέφερε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Χαμάς στη Γάζα, διευκρινίζοντας ότι «οι έρευνες για αγνοούμενους συνεχίζονται». Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το πλήγμα έγινε μέσα στη νύχτα, γύρω στις 03:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος). Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαδικασία επαλήθευσης των πληροφοριών αυτών.
Επίσης στο βόρειο τμήμα του πολιορκούμενου παλαιστινιακού θύλακα, που έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή, το νοσοκομείο Αλ Άχλι Άραμπ ανακοίνωσε ότι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινή επιδρομή σε σχολείο που φιλοξενεί εκτοπισμένους στο ανατολικό τμήμα της Πόλης της Γάζας.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ακόμη εκρήξεις και μάχες που συνεχίζονταν όλη τη νύχτα στην Τζαμπάλια, μετά την εντολή που έδωσε ο στρατός για την εκκένωση συνοικιών από τις οποίες εξαπολύθηκαν ρουκέτες κατά του Ισραήλ. Σύμφωνα με τη Χαμάς, τουλάχιστον 35.456 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 79.476 έχουν τραυματιστεί κατά τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.
ΤΟ “ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ” ΤΟΥ ΓΚΑΝΤΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ
Ως «ξεπλυμένα λόγια» που θα σήμαιναν «ήττα για το Ισραήλ» αποκαλεί, απορρίπτοντας, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου το τελεσίγραφο του υπουργού πολέμου του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, Μπένι Γκαντζ, ο οποίος το Σάββατο απείλησε να παραιτηθεί εάν ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν παρουσιάσει ένα μεταπολεμικό σχέδιο για τη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Γκαντζ έθεσε προθεσμία μέχρι τις 8 Ιουνίου για την κατάρτιση ενός σχεδίου για την επίτευξη έξι «στρατηγικών στόχων», συμπεριλαμβανομένου του τέλους της κυριαρχίας της Χαμάς στη Γάζα και της εγκαθίδρυσης πολυεθνικής πολιτικής διοίκησης για την περιοχή. Μιλούσε λίγες ημέρες αφότου ένα άλλο μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, προέτρεψε τον Νετανιάχου να δηλώσει δημοσίως ότι το Ισραήλ δεν σχεδιάζει να αναλάβει την πολιτική και στρατιωτική διακυβέρνηση στη Γάζα. Ο Γκαλάντ είπε ότι είχε θέσει το θέμα επανειλημμένα επί μήνες, αλλά δεν είχε λάβει καμία απάντηση.
Και οι δύο υπουργοί ισχυρίζονται ότι η διατήρηση του στρατιωτικού ελέγχου στη Γάζα θα αύξανε τους κινδύνους για την ασφάλεια του Ισραήλ, ενώ άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των ακροδεξιών μελών του κυβερνητικού συνασπισμού του Νετανιάχου στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι ο συνεχιζόμενος έλεγχος είναι απαραίτητος προκειμένου να ηττηθεί η Χαμάς.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα το Σάββατο, ο Γκαντζ είπε στον Νετανιάχου ότι «ο λαός του Ισραήλ σας παρακολουθεί». «Πρέπει να επιλέξετε μεταξύ σιωνισμού και κυνισμού, μεταξύ ενότητας και φατριών, μεταξύ ευθύνης και ανομίας, μεταξύ νίκης και καταστροφής», είπε.
Μεταξύ των έξι στρατηγικών στόχων που έθεσε ήταν επίσης η επιστροφή όλων των Ισραηλινών και ξένων ομήρων που κρατούνται ακόμη από τη Χαμάς στη Γάζα και η επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων πολιτών στη βόρεια Γάζα μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.
Είπε επίσης ότι το Ισραήλ θα πρέπει να συνεχίσει να επιδιώκει την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία ως μέρος μιας «συνολικής διαδικασίας για τη δημιουργία μιας συμμαχίας με τον ελεύθερο κόσμο και τη Δύση κατά του Ιράν και των συμμάχων του».
Απαντώντας στην ομιλία του, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η ικανοποίηση των απαιτήσεων του κ. Γκαντζ θα οδηγούσε «στο τέλος του πολέμου και σε ήττα του Ισραήλ, στην εγκατάλειψη των περισσότερων ομήρων, στην άθικτη παραμονή της Χαμάς και στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους».