ΣΑΣ ΤΡΥΠΗΣΕ ΤΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ; ΕΧΟΥΝ ΛΥΣΗ: ΘΑ ΣΑΣ ΠΙΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ!

Ή πώς η νεοφιλελεύθερη εμμονή πλέον διαβρώνει κεντρικές ηθικές αξίες της Υγείας και
της Ιατρικής.

Τις τελευταίες ημέρες διέρρευσε στα μέσα και πρωτίστως στον ειδικό τύπο ένα προσχέδιο νόμου από το Υπουργείο Υγείας που πραγματικά σοκάρει. Σύμφωνα με αυτό θα επιτρέπεται η ίδρυση ιδιωτικών κέντρων συλλογής πλάσματος αίματος από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με κοινωφελή σκοπό (όπως ΟΤΑ, ΜΚΟ κλπ.), προβλέποντας μάλιστα την δυνατότητα χρηματικής αποζημίωσης των δωρητών πλάσματος. Και είναι αυτό το τελευταίο που πραγματικά σοκάρει.

Η ίδια η ίδρυση ιδιωτικών κέντρων συλλογής παραγώγων αιμοδοσίας αποδομεί τον εποπτικό και υπεύθυνο ρόλο του Εθνικού Κέντρου Αίματος (ΕΚΕΑ) με σημαντικούς κινδύνους για την Δημόσια Υγεία (για παράδειγμα, το επονομαζόμενο “σκάνδαλο του αίματος” που συγκλονίζει την Μ. Βρετανία αυτή την περίοδο είναι μία μόνο πτυχή των κινδύνων αυτών). Επιπλέον οι κίνδυνοι αυτοί αυξάνονται εκθετικά όταν οι αιματικές δωρεές δεν είναι πλέον προϊόν εθελοντικής προσφοράς αλλά “εμπορικό” ΠΡΟΪΟΝ προς πώληση από τους δότες, δίνοντας ιδιαίτερο κίνητρο στα φτωχότερα στρώματα συμπεριλαμβανόμενων ομάδων πληθυσμού με συνήθειες και συνθήκες διαβίωσης εξαιρετικά αυξημένου υγειονομικού κινδύνου που θα έχουν αυξημένη πίεση και για ψευδείς δηλώσεις.

Πέραν όμως των “πρακτικών” σκέψεων και κινδύνων, η πρόβλεψη για αμοιβή στην “δωρεά” παράγωγων αιμοδοσίας (που μάλιστα δεν απαιτούν σημαντικές χρονικές αποστάσεις μεταξύ τους για ιατρικούς λόγους όπως στην περίπτωση της δωρεάς πλήρους αίματος) αποτελεί ανατριχιαστικό ανάθεμα για τις ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ της Ιατρικής και της Υγείας. Αξίες που για δεκαετίες θεωρούσαμε αδιαπραγμάτευτες.

Σωστά αρκετοί θυμήθηκαν το εξώφυλλο του περιοδικού Time της 24ης Σεπτεμβρίου του 2018 όπου
απεικονιζόταν μια δασκάλα δημόσιου σχολείου των ΗΠΑ που δήλωνε ότι “δώριζε” πλάσμα για να επιβιώσει οικονομικά. Αυτά είναι προφανώς τα πρότυπα του πιο αδίστακτου και ανήθικου υπουργού Υγείας που πέρασε ποτέ το κατώφλι της οδού Αριστοτέλους. Ενός ανθρώπου που δεν βρίσκει κανένα πρόβλημα “να σας πιει το αίμα” για να αντισταθμίσετε την ακρίβεια που οι δικές τους πολιτικές επιλογές έχουν αφήσει αχαλίνωτη να σας κατατρώει το εισόδημα. Μέχρι τις 15 του μήνα θα έχετε μισθό, μετά θα έχετε πλάσμα προς πώληση.

Αν ο καπιταλισμός εκμεταλλεύεται την εργασία σας που παράγει υπεραξία, η νεοφιλελεύθερη αποικιοκρατία θα εκμεταλλευτεί το συκώτι και τον μυελό σας, που παράγουν αλβουμίνη και γ-σφαιρίνες – μέχρι εξοντώσεως!

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Νίκος Θεοχαράκης
Νίκος Θεοχαράκης
27 days ago

Το 1970 ο καθηγητής Richard Titmuss εξέδωσε το μνημειώδες έργο του The Gift Relationship. Το βιβλίο αυτό ήταν από τα δέκα καλύτερα της χρονιάς σύμφωνα με τους New York Times. Ο Titmuss συνέκρινε τα συστήματα αιμοδοσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο που βασιζόταν στην εθελοντική αιμοδοσία και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που βασιζόταν κυρίως στην αιμοδοσία επι πληρωμή και τη λειτουργία ιδιωτικών τραπεζών αίματος. Τα συπεράσματά του ήταν καταλυτικά: Το σύστημα που βασιζόταν στον αλτρουισμό των αιμοδοτών ήταν πολύ καλύτερο από εκείνο που βασιζόταν στην αιμοδοσία επι πληρωμή ιδιαίτερα στην ποιότητα του αίματος. Τα ποσοστά του αίματος μολυσμένο με ηπατίτιδα Β ήταν πολύ μεγαλύτερο στις ΗΠΑ. Το βιβλίο δεχτηκε σφοδρή επίθεση από τους υπέρμαχους του συστήματος της αγοράς. Τα συμπεράσματά του όμως αποδείχτηκαν ιδιαίτερα ισχυρά ίδίως μετά την επιδημία του AIDS. Το βιβλίο επανεκδόθηκε μετά τον θάνατο του συγγραφέα το 1997 με νέο πρόλογο και εισαγωγή και νέο επικαιροποιημένο υλικό. Μία τρίτη ηλεκτρονική έκδοση κυκλοφόρησε το 2018. Αποτελεί πλέον σταθμό στις κοινωνικές επιστήμες και ισχυρό αντεπιχείρημα για όσους θεωρούν ότι η “αγορά” μπορεί να λύσει το πρόβλημα της αιμοδοσίας. Οι μαθητευόμενοι μάγοι της σημερινής κυβέρνησης δεν χαμπαριάζουν βέβαια από αυτά και βάζουν σε κίνδυνο όσους έχουν ανάγκη από συχνή μετάγγιση από αιμοφιλικούς μέχρι καρδιοπαθείς και όσες ή όσες πάσχουν από ασθένειες του αίματος.

McLean, Iain, and Jo Poulton. “Good Blood, Bad Blood, and the Market: ‘The Gift Relationship’ Revisited.” Journal of Public Policy, vol. 6, no. 4, 1986, pp. 431–45. JSTOR, http://www.jstor.org/stable/4007283.

Titmuss, Richard Morris, Ann Oakley, and John Ashton. 1997. The Gift Relationship : From Human Blood to Social Policy. Original ed., with new chapters. New York: New Press.

Titmuss, Richard Morris. 2018. The Gift Relationship : From Human Blood to Social Policy. Third edition. Bristol, UK: Policy Press. e-book

Titmuss, Richard Morris. 1970. The Gift Relationship: From Human Blood to Social Policy. London: Allen & Unwin.