ΡΑΓΔΑΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙΑ

Ραγδαία μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός το Σαββατοκύριακο, 20 και 21 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr /Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, οι βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας, οι χιονοπτώσεις, ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της βόρειας χώρας, και οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη.

Συγκεκριμένα, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει ραγδαία πτώση αύριο στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και την Κυριακή στην υπόλοιπη χώρα. Η πτώση θα ξεπεράσει κατά τόπους τους 10 βαθμούς Κελσίου.

Βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν από τις πρώτες ώρες αύριο στα βορειοδυτικά και τα βόρεια, οι οποίες κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επεκταθούν σταδιακά στα κεντρικά, ανατολικά και νοτιοανατολικά ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο.

Παράλληλα, χιονοπτώσεις αναμένονται από το πρωί στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης, οι οποίες σταδιακά έως τις βραδινές ώρες θα επεκταθούν σε ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς, καθώς και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μακεδονίας και της Θράκης.

Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή χιονοπτώσεις αναμένονται και στα ορεινά της ανατολικής Πελοποννήσου.

Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ορεινά της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας, στο Αιγαίο και το νότιο Ιόνιο και από το απόγευμα θα παρουσιάσουν σημαντική εξασθένηση, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, όπου οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν.

Τέλος, θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι (7 έως 9 μποφόρ) αναμένονται στο Αιγαίο μετά το μεσημέρι αύριο, ενώ στο Ιόνιο οι ανατολικοί άνεμοι θα φτάνουν κατά τόπους τα 7 μποφόρ.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν στο οδικό δίκτυο, τόσο λόγω των χιονοπτώσεων και βροχοπτώσεων που αναμένονται όσο και λόγω του παγετού που θα επικρατεί κατά τόπους, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προτρέπει τους πολίτες να συμβουλεύονται την υπηρεσία του «Συνθήκες οδικού δικτύου» για τον ασφαλή σχεδιασμό των οδικών μετακινήσεων.