ΡΑΦΑ: ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΜΑΧΟΙ ΕΠΕΣΑΝ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Δεκάδες άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στις αδιάκριτες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, την ώρα που οι Παλαιστίνιοι σε όλη τη Γάζα κινδυνεύουν από την πείνα και τις ασθένειες. 

Η ισραηλινή κυβέρνηση, που δήλωσε αποφασισμένη να συνεχίσει τον πόλεμο για ακόμη επτά μήνες, παράλληλα σφίγγει τον κλοιό για τους αμάχους, εμποδίζοντας την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ κάλεσε και την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), να εκκενώσει την έδρα της στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ακόμη και το αμερικανικό Ινστιτούτο Lemkin για την Πρόληψη της Γενοκτονίας, διαπιστώνει ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα ως πολεμικό όπλο στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, πλήττοντας πάντως τους αμάχους, πρακτική που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με την «Αρχή Γης» του Ισραήλ υποστηρίζει ότι η UNRWA, μια υπηρεσία από την οποία εξαρτάται η επιβίωση και η ιατρική φροντίδα πολλών χιλιάδων Παλαιστινίων, λειτουργούσε επί επτά χρόνια χωρίς άδεια και πως οφείλει στο ισραηλινό δημόσιο 7,3 εκατ. δολάρια.

Επίσης, σε επίθεση στη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη, έπειτα από ισραηλινή επιχείρηση, προκλήθηκε φωτιά σε κεντρική λαχαναγορά. Σύμφωνα με το δίκτυο Al Jazeera Arabic και το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, δεν υπάρχουν προς το παρόν αναφορές για νεκρούς, ωστόσο υπάρχει τουλάχιστον ένας τραυματίας.

Η αγορά έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Η φωτιά ξέσπασε στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και Παλαιστινίων στην πόλη, στη διάρκεια ισραηλινής επιχείρησης στη Ραμάλα.

ΣΙΣΙ: ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΤΟΠΙΣΤΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΤΗ ΒΙΑ

Την ώρα που ασθένειες και πείνα απειλούν όλο και περισσότερους ανθρώπους στη Γάζα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, από το Πεκίνο, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα «εκτοπιστούν με τη βία», όπως προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης Νετανιάχου. 

«Καλώ τη διεθνή κοινότητα να παράσχει αμέσως μακροπρόθεσμη ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και να τερματίσει την ισραηλινή πολιορκία και να σταματήσει κάθε προσπάθεια εξαναγκασμού των Παλαιστινίων να εγκαταλείψουν βίαια τη γη τους», είπε μιλώντας στο Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας-Αραβικών Κρατών στο Πεκίνο.

Στο ίδιο φόρουμ, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε την επιθυμία του Πεκίνου να αποκτήσει στενότερους δεσμούς με τον αραβικό κόσμο, ενώ υποσχέθηκε και δωρεά 3 εκατ. δολαρίων στην UNRWA, αλλά κινεζική υποστήριξη για την ανοικοδόμηση της Γάζας.

«ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΡΑΦΑ»

Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι φωνές για να σταματήσει ο πόλεμος και η επιχείρηση στη Ράφα, η οποία έχει ενταθεί μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης (ICJ) με την οποία διατάσσει το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την επίθεσή του στη Ράφα.

Η ανθρωπιστική οργάνωση Save the Children είπε ότι στα 66 θύματα των τελευταίων ημερών περιλαμβάνονται πολλά παιδιά και γυναίκες, κάνοντας έκκληση για επείγουσα δράση για την προστασία των αμάχων στη Ράφα και σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Ο διευθυντής της οργάνωσης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Χαβιέ Ζουμπέρ, αναρωτήθηκε «τι περισσότερα στοιχεία χρειάζονται οι ηγέτες για να δείξουν ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ασφαλές μέρος για παιδιά και οικογένειες στη Γάζα;»