Ακόμη μία περίπτωση παράνομης επαναπροώθησης (Pushback) προσφύγων από το ελληνικό Λιμενικό στο Αιγαίο, καταγγέλλει η οργάνωση Aegean Boat Report, δημοσιεύοντας σχετικό βίντεο.
Σύμφωνα με ανάρτηση της ίδιας οργάνωσης στις 7:30 το πρωί της Δευτέρας 13 Νοεμβρίου, φουσκωτή βάρκα με 23 ανθρώπους αφγανικής καταγωγής, κυρίως οικογένειες με παιδιά, 100 μέτρα από τη στεριά στην περιοχή Κόρακας στα βόρειο και ανατολικά της Λέσβου, απωθήθηκαν παρανόμως από μέλη του λιμενικού και δεν επέτρεψαν στους πρόσφυγες να φτάσουν σε ασφαλές μέρος στη στεριά.
Στο βίντεο, που τράβηξε ένας από τους επιβάτες της φουσκωτής βάρκας, διακρίνονται καθαρά τα βράχια στην περιοχή Κόρακας, σημειώνει η οργάνωση προσθέτοντας ότι στα πρώτα 10 δευτερόλεπτα του βίντεο, φαίνεται και το εκκλησάκι «Άγιος Θεοδώρος».
Όπως φαίνεται στο βίντεο με το οποίο καταγγέλλουν το παράνομο pushback, μέλη του λιμενικού που επέβαιναν στο σκάφος ΛΣ-144, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους χρησιμοποίησαν κοντάρια με σιδερένιους γάντζους στην άκρη, ώστε σύμφωνα με την οργάνωση «να καταστρέψουν τη μηχανή της φουσκωτής βάρκας».
Τα μέλη του λιμενικού «συνέχισαν να χτυπούν δυνατά προς την εύθραυστη φουσκωτή βάρκα μέχρι να καταστραφεί η μηχανή» τονίζει η ίδια οργάνωση. Επιπλέον, όπως γίνεται αντιληπτό από το βίντεο που δημοσιεύουν, το σκάφος του λιμενικού πραγματοποιεί επικίνδυνους ελιγμούς προσεγγίζοντας τη φουσκωτή βάρκα με κίνδυνο η τελευταία να αναποδογυρίσει και οι 23 άνθρωποι να βρεθούν στη θάλασσα.
«Όλοι στο πλοίο ήταν τρομοκρατημένοι, μπορούμε να ακούσουμε ανθρώπους να ουρλιάζουν, είναι απλά απίστευτο ότι μέλη μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, που έχουν ορκιστεί ότι θα προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές, μπορούν να κάνουν τέτοιες φρικαλεότητες. Είναι απλώς φρικτό» τονίζει στην ανάρτησή της η Aegean Boat Report.
Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με την ίδια καταγγελία οι 23 άνθρωποι επιβιβάστηκαν στο σκάφος του λιμενικού το οποίο τους είπε ψευδώς, όπως σημειώνει η οργάνωση, ότι θα τους μεταφέρουν σε προσφυγικό καταυλισμό του ΟΗΕ. Επιπλέον «διέταξαν όλους να παραδώσουν τα τηλέφωνά τους, χρήματα και άλλα τιμαλφή. Όσοι αρνήθηκαν ξυλοκοπήθηκαν βάναυσα» σημειώνεται στην ανάρτηση προσθέτοντας ότι «όλα τα τηλέφωνα πετάχτηκαν αμέσως στη θάλασσα. Ήταν προφανές ότι δεν ήθελαν κανένα στοιχείο για τα εγκλήματά τους».
Όπως σημειώνει η Aegean Boat Report «στις περισσότερες περιπτώσεις οι άνθρωποι δεν κρύβουν τα τηλέφωνά τους, φοβούμενοι τι θα τους συμβεί αν αυτά τελικά βρεθούν. Ωστόσο ένας από τους 23 διατήρησε την ψυχραιμία του και έκρυψε το κινητό τηλέφωνο του κάτω από τα ρούχα του παιδιού του. Αυτό το τηλέφωνο χρησιμοποιήθηκε αργότερα για να καλέσει τον διεθνή αριθμό έκτακτης ανάγκης 112» αλλά και να καταγράψει το βίντεο.
Τελικά αντί το ελληνικό λιμενικό να μεταφέρει στη στεριά τους πρόσφυγες απομακρύνθηκε αργά από τη Λέσβο προς τα τουρκικά θαλάσσια σύνορα, πλέοντας για σχεδόν δύο ώρες.
Στα τουρκικά θαλάσσια σύνορα έξω από το Ayvacik, το ελληνικό λιμενικό ανάγκασε τους πρόσφυγες να ξαναμπούν στη φουσκωτή βάρκα, ενώ «όσοι δεν μπορούσαν να μπουν στη βάρκα σπρώχτηκαν. Όλα έγιναν υπό την απειλή όπλου».
Στη συνέχεια, το σκάφος του λιμενικού «απομακρύνθηκε και η ομάδα έμεινε αβοήθητη να παρασύρεται στη μέση της θάλασσας, σε μια φουσκωτή βάρκα χωρίς μηχανή», την οποία το ελληνικό λιμενικό σύμφωνα με την καταγγελία πέταξε στη θάλασσα.
Καταλήγοντας, η Aegean Boat Report σημειώνει ότι οι 23 άνθρωποι περισυνελέγησαν από το τουρκικό λιμενικό μετά από κλήση στο 112.
Το εν λόγω γεγονός δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό σημειώνει η ίδια οργάνωση προσθέτοντας ότι «όλα αυτά έγιναν στο φως της ημέρας σε μια περιοχή που παρακολουθείται έντονα από τον Frontex. Παραδόξως, κανείς δεν είδε τίποτα, δεν υποβλήθηκε καμία αναφορά, όλα αναφέρθηκαν ότι ήταν φυσιολογικά».
«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια 75.000 άνθρωποι απωθήθηκαν παράνομα στο Αιγαίο από τις ελληνικές αρχές, στο όνομα της προστασίας των συνόρων», σημειώνει καταλήγοντας η οργάνωση.