ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα «Βία στο διαδίκτυο» η οποία πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά, υπό την έγκριση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά το διάστημα Νοέμβριος- Μάρτιος 2023-2024.

Τα στοιχεία της έρευνας φέρνουν στο φως μεταξύ άλλων ότι σχεδόν οι μισοί έφηβοι έχουν εκτεθεί ως παρατηρητές σε περιπτώσεις βίας στο διαδίκτυο.

Όπως προκύπτει, ένας στους δύο έφηβους έχει βιώσει βία στο διαδίκτυο ως παρατηρητής, ενώ το 13% των εφήβων έχει πέσει θύμα βίας στο διαδίκτυο.

Επιπλέον, το 44% έχει γίνει μάρτυρας περιστατικού παρενόχλησης ή κακοποίησης λόγω φύλου, ενώ το 11% έχει βιώσει παρενόχληση ή κακοποίηση λόγω φύλου.

Επίσης, ένας στους τέσσερις εφήβους έχει πέσει θύμα μη συναινετικού διαμοιρασμού προσωπικών εικόνων/βίντεο, ενώ το 11% αισθάνθηκε πίεση ή εξαναγκασμό να μοιραστεί προσωπικές/φωτογραφίες βίντεο στο διαδίκτυο.

Όσον φορά την ασφάλεια, το 46% δεν νιώθει ασφάλεια στο διαδίκτυο και το 39% δεν γνωρίζει πώς να αναφέρει περιστατικά διαδικτυακής βίας.

Την έρευνα διενήργησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας που εδρεύει στο Ηράκλειο της Κρήτης, συμμετείχαν συνολικά 4.800 μαθητές ηλικίας 12 -18 ετών μέσω ενός ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου που συμπληρώθηκε εντός ωρολογίου προγράμματος.