ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «OUR OCEAN»

Οικολογικές οργανώσεις και συλλογικότητες ανακοίνωσαν κάλεσμα σε διαμαρτυρία τη Δευτέρα 15/4 για την Τρίτη 16/4 στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος “Στάυρος Νιάρχος” όπου θα διεξαγόταν το το Παγκόσμιο Συνέδριο Our Ocean Conference.

Στην ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις και συλλογικότητες ανέφεραν:

Με αφορμή το παγκόσμιο συνέδριο Our Ocean που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας για πρώτη φορά, στις 15 – 17 Απριλίου, καλούμε συλλογικότητες, ομάδες, οργανώσεις για την προστασία της θάλασσας αλλά και όλο τον κόσμο της οικολογίας και της φιλοζωίας να συμμετάσχει με μια ειρηνική συγκέντρωση, για να στείλουμε όλοι μαζί το μήνυμα ότι ζητάμε καθαρές, ζωντανές, υγιείς θάλασσες, , ενάντια :
– στις Εξορύξεις,
– στις Βιομηχανικές Ιχθυοκαλλιέργειες,
– στο Αιολικό Οffshore,
– στην καταστροφή των αιγιαλών και των παράκτιων μετώπων.

Οικολογική Συμμαχία
Save Wild – Δίκτυο για την προστασίας της άγριας ζωής
My Dolphin Club
Ελληνική Τάφρος SOS – Hellenic Trench SOS
Κόμμα για τα Ζώα
Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων
Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία – ΠΦΟ
Animal Rescue and Defence Squad
Environmental Protection of Creta E.P.O.C
Πρωτοβουλία κατοίκων Σταυρού Χανιά

Όλα καλά ως εδώ θα λέγαμε εάν όμως δεν ερχόταν η απαγόρευση της συγκέντρωσης από την Αστυνομία με ανακοίνωσή της.

Όπως αναφέρει η ομάδα “Ελληνική Τάφρος SOS”:

«Η Ελληνική Αστυνομία απαγόρευσε τη σημερινή συγκέντρωση για την υπεράσπιση των Θαλασσών, έξω από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Συνέδριο Our Ocean.

Τόσο πολύ φοβούνται την αλήθεια; Τόσο πολύ ανησυχούν μήπως γίνει παγκοσμίως γνωστό ότι το Ελληνικό Κράτος αντί να προστατεύει τις θάλασσες τις έχει παραχωρήσει στις πετρελαϊκές εταιρείες για εξορύξεις υδρογονανθράκων;

Τα επιχειρήματα τους υπέρ της “ανάπτυξης” που σχεδιάζουν για τρυπάνια, πλατφόρμες εξόρυξης και υπεράκτια αιολικά στις θάλασσες μας, είναι η φίμωση της αντίθετης άποψης, η λογοκρισία, οι απαγορεύσεις συγκεντρώσεων, τα χημικά και τα γκλομπ των ΜΑΤ;

Ο φασισμός και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν! Κάτω τα ξερά σας από τις θάλασσες μας!

Να ανακηρυχθεί η Ελληνική Τάφρος Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή! Να ακυρωθεί ΤΩΡΑ το πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα!

Ενάντια στης Φύσης τη λεηλασία, Αγώνας για τη Γη και την Ελευθερία! Για τους τόπους μας και τις ζωές μας, Ούτε βήμα πίσω!»

Παρά την απόφαση για απαγόρευση της Συγκέντρωσης για την υπεράσπιση των Θαλασσών και παρά την ασφυκτική αστυνομική παρουσία στη γύρω περιοχή, αγωνιστές και αγωνίστριες του περιβαλλοντικού κινήματος βρέθηκαν στο δρόμο, δίπλα από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου διεξάγεται το Διεθνές Συνέδριο Our Ocean Conference.

Οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει τους ανθρώπους που βρίσκονταν στη συγκέντρωση και δεν επέτρεπαν την πρόσβαση στο χώρο του Συνεδρίου, ενώ νωρίτερα σύμφωνα με πληροφορίες από τους συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία έγιναν προσαγωγές δύο ατόμων από την αστυνομία έξω από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην προαναγγελία του συνεδρίου, δήλωνε: «Φυσικά, η ατζέντα μας σε ό,τι αφορά το κλίμα είναι πολύ ευρεία. Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα το ζήτημα της προστασίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων μας και είμαι πολύ χαρούμενος που θα έχουμε τη δυνατότητα να διοργανώσουμε τη Διάσκεψη “Our Ocean Conference”. Θα ήθελα να συγχαρώ και τον Υπουργό για τη δέσμευσή του σε αυτό τον σκοπό. Είμαι βέβαιος πως θα είναι μια πολύ επιτυχημένη Διάσκεψη. Θα είναι επίσης μια ευκαιρία για εμάς να τονίσουμε την ιδιαίτερη σημασία που

δίνουμε στην προστασία των πολύ ευαίσθητων θαλάσσιων οικοσυστημάτων της Μεσογείου. Τρέφω τεράστιο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ζήτημα».

Όσκαρ υποκρισίας, αν αναλογιστεί κανείς πως μόλις λίγες ημέρες πριν, σε ένα απο τα πιο ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου, την Ελληνική Τάφρο, ηχούσαν ακατάπαυστα εκρήξεις προκειμένου να ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Γιατί μόνο σαν φάρσα ακούγονται τα μεγάλα λόγια για μια Ελλάδα που κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διαφυλάξει ως “κόρη οφθαλμού¨” τις θάλασσες της, την ίδια στιγμή που τις έχει χωρίσει σε οικόπεδα και τις έχει παραχωρήσει σε πετρελαϊκές εταιρείες, για να την μετατρέψουν σε βιομηχανική ζώνη με τρυπάνια και πλατφόρμες εξόρυξης.

Αντί να απαγορέψουν τις εξορύξεις και τα υπεράκτια αιολικά στις θάλασσες, απαγορεύουν τις συγκεντρώσεις των ανθρώπων που μάχονται για να παραμείνουν ελεύθερες και ζωντανές. Έτσι προφανώς εννοεί η κυβέρνηση και οι επενδυτές της την “προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος”.

Τα “θαλάσσια οικόπεδα” της Κρήτης, που έχουν παραχωρηθεί στην ExxonMobil, τυχαίνει να συμπίπτουν με έναν οικότοπο παγκόσμιας οικολογικής αξίας.

Η σημασία της ελληνικής τάφρου για τη βιοποικιλότητα, τα προστατευόμενα είδη που φιλοξενεί και τους μοναδικούς πληθυσμούς τους, έχει αποτυπωθεί εδώ και χρόνια στην Εθνική Νομοθεσία, σε Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς αλλά και Διεθνείς Συμβάσεις.

Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε το να παραχωρηθεί αυτή η περιοχή στα τρυπάνια” των πολυεθνικών του πετρελαίου. Τοσο “ιδιαίτερη” είναι λοιπόν, η

σημασία που δίνουμε στα “ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου”.

Η ExxonMobil είναι κατηγορούμενη σε δικαστικές υποθέσεις, οχι μόνο για τη συνεισφορά της στην κλιματική αλλαγή, αλλά και γιατί γνώριζε τις επιπτώσεις από τις εξορύξεις που κάνει σε διάφορα μέρη του πλανήτη αλλά απέκρυψε την αλήθεια. Επιπλέον, έχει κριθεί ένοχη για ζημιές στο περιβάλλον και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανά τον κόσμο.

Πως μπορεί η κυβέρνηση να μας πείσει, επειδή διοργανώνει ένα “Διεθνές Συνέδριο” ότι νοιάζεται πραγματικά για την προστασία των Ωκεανών και των Θαλασσών, όταν ή ίδια θέτει σε κίνδυνο τις θάλασσες μας, που διατείνεται πως θέλει και επείγει να προστατέψει;

Αν οι θάλασσες μας θέλουν προστασία από κάτι, είναι πρωτίστως από τέτοιου είδους “προστάτες”.

Η τρομοκρατία τους όμως δεν μπορεί να σταματήσει τους αγώνες του κόσμου για την υπεράσπιση των θαλασσών από τα καταστροφικά σχέδια του Κράτους των Επενδυτών.

Οι άνθρωποι που αγωνίζονται για καθαρές θάλασσες θα συνεχίσουν να φωνάζουν για το δίκαιο των αιτημάτων τους. Αιτήματα που αφορούν όλες και όλους σε νησιά, θάλασσες και στεριά. Η αντιστάση στα σχέδια τους θα συνεχιστεί μέχρι την ακύρωση των προγραμμάτων λεηλασίας του φυσικού πλούτου των τόπων μας.

Μέχρι τα “οικόπεδα των πετρελαϊκών”, να γίνουν ξανά οι θάλασσες μας!