Μπαράζ προκλήσεων από Μητσοτάκη για ακρίβεια, Τέμπη και Υγεία. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για την… χρεοκοπία της χώρας ενώ υπερασπίστηκε ξανά τη Συμφωνία των Πρεσπών την οποία όσο ήταν στην αντιπολίτευση έλεγε ότι θα καταργήσει ψαρεύοντας ψήφους από την ακροδεξιά και τους εθνικιστές.
Εντύπωση προκάλεσε η απάντηση του πρωθυπουργού σε ερώτημα για τις ελλείψεις στο σύστημα υγείας και τις ντροπιαστικές εικόνες με τα ράντσα στα επείγοντα περιστατικά, στη συνέντευξή του στο OPEN. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «πολλές φορές τα καλά νοσοκομεία, τα πολύ δημοφιλή νοσοκομεία πληρώνουν και το τίμημα της φήμης τους».
«Γίνεται μια μεγάλη κουβέντα για τις εφημερίες, οι οποίες μερικές φορές πράγματι μπορεί να είναι προβληματικές», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός και ισχυρίστηκε πως «προσπαθούμε διακαώς να βρούμε γιατρούς σε κρίσιμες ειδικότητες και οι αναισθησιολόγους είναι μια από αυτές. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα του συστήματος. Μακάρι να είχαμε περισσότερους αναισθησιολόγους να τους προσλαμβάναμε. Στην πανδημία το διαπιστώσαμε. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε δομικά». Παραδέχθηκε, ακόμα, πως οι μισθοί στο σύστημα υγείας δεν είναι ελκυστικοί συγκριτικά με άλλες χώρες του εξωτερικού.
Για τη διάκριση των περιστατικών και τη διαφορετική μεταχείριση των VIP της Conference League, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως «είναι μια συμβατική υποχρέωση της χώρας», ενώ επιτέθηκε στην αντιπολίτευση ζητώντας «άμα δεν θέλουνε να κάνουμε διεθνείς διοργανώσεις να μας το πουν».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ»
Σχολιάζοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανο Κασσελάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «εκφράζεται με έναν τρόπο που είναι ασυνάρτητος. Δεν ήταν στην Ελλάδα όταν υπογραφόταν η Συμφωνία των Πρεσπών ίσως πρέπει να ενημερωθεί καλύτερα για τις ιδιαιτερότητα του προβλήματος που είχαμε με τον γείτονά μας και να μην είναι απλοϊκός στις προσπάθειες του να κρατήσει εσωκομματικές ισορροπίες. Θα κριθεί από τον ελληνικό λαό, δεν θα πω τίποτα για τον τρόπο που πολιτεύεται, το στυλ του ίσως είναι ξένο σε μένα προσωπικά».
Ακολούθως τόνισε πως «επιμένω στην κοστολόγηση του πολικού του προγράμματος. Αυτό που βλέπω στην αντιπολίτευση είναι ένα lifestyle απολιτικό λαϊκισμό ο οποίος τέμνεται με τις χειρότερες μέρες του ΣΥΡΙΖΑ όταν έταζε τα πάντα στους πάντες και οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία».
«ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ ΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΠΕΡΙ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ»
Για την υπόθεση των Τεμπών και τον τρόπο που χειρίζεται την υπόθεση η Δικαιοσύνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «είναι πολύ στενάχωρο να αμφισβητείται η θεσμική επάρκεια της χώρας να αντιμετωπίσει μια τόσο μεγάλη τραγωδία. Σήμερα η υπόθεση είναι στη δικαιοσύνη η οποία έχει κινηθεί πολύ πιο γρήγορα από άλλες υποθέσεις. Είναι πολλοί οι κατηγορούμενοι. Υπάρχει λεπτή γραμμή μεταξύ πραγματικών δεδομένων και των fake news».
Επανέλαβε πως δεν υπάρχει συγκάλυψη και κρίνει πως κάποιοι εργαλειοποιούν τον πόνο των συγγενών. «Μπορώ να δεχτώ τις ευθύνες μας για την κατάσταση των σιδηροδρόμων. Δεν δέχομαι την άθλια θεωρία περί συγκάλυψης. Είναι ντροπή να λέγονται αυτά, είναι βαθιά προσβλητικά . Αυτοί που επανέρχονται εργαλειοποιούν τον πόνο των συγγενών με τρόπο ανεπίτρεπτο. Κι εγώ συναντώ ιδιωτικά συγγενείς αλλά δεν το διαφήμισα. Αυτή την στιγμή υπάρχει δεύτερος πραγματογνώμονας να απαντήσει και να δώσει πια στο δικαστήριο όλα τα στοιχεία για να γίνει δίκαιη δίκη».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της ακρίβειας και στην επιστολή του προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την οποία ζητά η Ε.Ε. να λάβει μέτρα για την αισχροκέρδεια των πολυεθνικών, τρία χρόνια μετά τις αυξανόμενες πληθωριστικές τάσεις που έχουν εκτοξεύσει τις τιμές πολλών προϊόντων και έχουν μειώσει την αγοραστική δύναμη. «Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πρακτικές πολυεθνικών που χωρίζουν την Ε.Ε. σε ζώνες και τιμολογούν αυθαίρετα τα προϊόντα τους, με αποτέλεσμα να έχουμε διαφορετικές τιμές του ίδιου προϊόντα και ζήτησα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση για να υπάρχει μια ενιαία αγορά», σημείωσε ο πρωθυπουργός σήμερα στο Open.
«ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ»
Ερωτώμενος για το διαρκές αίτημα της αντιπολίτευσης και των παραγωγικών φορέων για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε την επιλογή της κυβέρνησης να μην μειωθεί λέγοντας πως «έχουμε βάσιμες υποψίες ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στον τελικό καταναλωτή γιατί έχουμε εμπειρίες και από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν το αντέχουμε δημοσιονομικά. Έχει δίκιο ο υπουργός ότι σε ένα περιβάλλον πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα. Όποιος εισηγείται την μείωση του ΦΠΑ να μας πει που θα βρει τα 2 δισ. Έχω ζητήσει κοστολόγηση από το Λογιστήριο του Κράτους αν ο λογαριασμός βγαίνει γιατί εγώ σας λέω ότι δεν βγαίνει».
Ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει αρκετά παρεμβατικά στην αγορά τα οποία έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα. «Κανένα μέτρο από μόνο του δεν θα λύσει το πρόβλημα. Είναι ρεαλιστικό βεβαίως να περιμένουμε από εκεί κάτι. Η πιο δομική παρέμβαση όμως αφορά στην αύξηση των μισθών», τόνισε.
«Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΗΘΕΙ»
Απαντώντας σε ερώτημα για τις ανησυχητικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα και τον κίνδυνο καταπάτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική με φωνές. Όταν έχουμε ζητήματα με τους βόρειους γείτονές μας, τα λύνουμε με σοβαρότητα θέτοντας ξεκάθαρα τις κόκκινες γραμμές».
Ξεκαθάρισε ότι η Συμφωνία των Πρέπων πρέπει να τηρηθεί «παρότι δεν συμφωνούσαμε με πολλές πτυχές της, και στα ζητήματα της ονομασίας δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Το όνομά της ήταν Βόρεια Μακεδονία και όσοι κάποιοι εξακολουθούν να την ονοματίζουν Δημοκρατία της Μακεδονίας, θα μας βρουν απέναντι», πρόσθεσε.
Στη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να καταλάβουν ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε και έχει έρθει η ώρα να σοβαρευτούν και να σεβαστούν μια συνθήκη εφόσον θέλουν να μείνουν στον Ευρωπαϊκό δρόμο. Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, τα Σκόπια είναι, και νομίζω τελικά θα αντιληφθούν ότι η πολιτική είναι αδιέξοδη. Και θα προσαρμοστούν. Θέλουμε καλές σχέσεις με τον γείτονά μας» υπογράμμισε.
«ΔΕΝ ΘΑ ΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ»
Αφελείς δεν είμαστε, είναι ο βασικός λόγος που δεν κυρώσαμε τα μνημόνια. Βλέπαμε τι γινόταν. Γιατί έρχονται και ζητούν κάποιοι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα να κυρώσει τα μνημόνια. Είναι ανιστόρητοι. Βλέπαμε ότι το VMRO έρχεται στην εξουσία με ένα λόγο εθνικιστικό, ακραίο με επαναφορά όλων των συμβόλων, και είπαμε ότι δεν θέλουμε να προχωρήσουμε στην κύρωση των μνημονίων γιατί αυτό θα στερούσε ένα διαπραγματευτικό όπλο», επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Για τα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η Ελλάδα δεν διαφοροποίησε την πολιτική της, αλλά η Τουρκία άλλαξε και πήγαμε σε μια κανονικότητα και όπου δεν γίνονται ακρότητες.
«Ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα ορίζεται σαφώς από το διεθνές δίκαιο. Η λύση πακέτο δεν συζητείται από την Ελλάδα από τη στιγμή που αναγνωρίζουμε μια, μόνη, διαφορά. Αν με ρωτάτε ότι θα έχουμε κάτι σημαντικό τους επόμενους μήνες που θα αλλάξει τα γκολπόστ , το θεωρώ δύσκολο», απάντησε σε σχετική ερώτηση.
Για τα θαλάσσια πάρκα είπε ότι η απάντηση που έχει δώσει είναι σαφής και δεν αφορά την Τουρκία. «Θα είναι οπουδήποτε η Ελλάδα ασκεί κυριαρχία. Δεν είναι θέμα συζήτησης, δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης», υπογράμμισε. «Πήγα στην Άγκυρα και απάντησα στον Πρόεδρο Ερντογάν με ευπρέπεια και αυτοπεποίθηση. Από που προκύπτει ότι υποχωρούμε;», σχολίασε.
«Η ισχυρή αποτροπή είναι απαραίτητη για μια εξωτερική πολιτική αυτοπεποίθησης», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. «Είναι άκομψο να μιλώ για συζητήσεις οι οποίες πρέπει να διακατέχονται από διπλωματικούς κανόνες. Πιστεύω ότι η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι η προηγούμενη πολιτική της την οδηγούσε σε αδιέξοδο και κάνει προσαρμογή στο ρεαλισμό η οποία είναι καλοδεχούμενη», πρόσθεσε.