ΠΡΟΚΛΗΣΗ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥ ΠΟΥ ΥΨΩΣΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΟΥ

Σε μια προκλητική κίνηση προέβη η Ελληνική Αστυνομία, η οποία συνέλαβε τον νεαρό Παλαιστίνιο ο οποίος κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, ύψωσε την Παλαιστινιακή σημαία μαζί με την ελληνική.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, ενώ προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Ο Παλαιστίνιος φαίνεται να κατηγορείται με βάση το άρθρο 141 του Ποινικού Κώδικα που προβλέπει:

«Όποιος με πρόθεσή του και με οποιεσδήποτε ενέργειες εκθέτει το ελληνικό κράτος ή σύμμαχό του ή κατοίκους τους σε κίνδυνο αντιποίνων ή εκθέτει σε κίνδυνο διατάραξης τις φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους ή συμμάχου του με ξένο κράτος, τιμωρείται με φυλάκιση τριών μηνών μέχρι τριών ετών. Αν τα αντίποινα επήλθαν πραγματικά εξαιτίας των ενεργειών του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών».

Η αλήθεια, βέβαια, είναι διαφορετική, καθώς ο νεαρός δεν κατέβασε καμία σημαία, ύψωσε τη σημαία της Παλαιστίνης μαζί με μια ελληνική σημαία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΛ.ΑΣ. στην ανακοίνωσή της δεν αναφέρει τίποτα για το άρθρο 141 και απλά σημειώνει τα εξής: «Πρωινές ώρες σήμερα, Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023, ταυτοποιήθηκε και προσήχθη 22χρονος, υπήκοος Παλαιστίνης, ο οποίος εμφανίζεται σε βίντεο το οποίο αναπαράγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να υψώνει τη σημαία της χώρας του κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023. Σε βάρος του σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, ενώ προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμους, ο οποίος ανέφερε: «Η ΕΛ.ΑΣ., σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο και πολλαπλώς φορτισμένο περιβάλλον δρα συνετά και αποτελεσματικά, στο πλαίσιο της νομιμότητας και των δημοκρατικών κανόνων».

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα πήραν με ανακοινώσεις ή δηλώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Σε ανάρτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, χαρακτήρισε «πράξη ντροπής για την χώρα και για κάθε δημοκρατικό πολίτη» τη σύλληψη του συγκεκριμένου ανθρώπου και μάλιστα με την επίκληση του συγκεκριμένου νόμου: «H επίκληση μάλιστα του άρθρου 141 του Ποινικού Κώδικα, περί έκθεσης της χώρας, δείχνει το μέγεθος του αυταρχισμού και τα καθαρά πολιτικά κίνητρα της κίνησης. Ταυτόχρονα δείχνει για άλλη μια φορά την νομιμοποίηση από την μεριά της κυβέρνησης ακροδεξιών fake news, στην συγκεκριμένη περίπτωση περί υποστολής της ελληνικής σημαίας. Η αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί με χουντικής αντίληψης πρακτικές» αναφέρει ο Ν. Ηλιόπουλος.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει:

Η ενέργεια της αστυνομίας να προσαγάγει και να σχηματίσει δικογραφία σε βάρος 22χρονου Παλαιστίνιου επειδή τοποθέτησε την Παλαιστινιακή σημαία μαζί με την ελληνική σε μια κολώνα, στο πλαίσιο της τεράστιας λαϊκής κινητοποίησης την Κυριακή 5 Νοέμβρη, είναι ενέργεια απαράδεκτη και προκλητική. Αποτελεί κυβερνητική, πολιτική μεθόδευση με στόχο να τρομοκρατήσει τους δεκάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας και να ποινικοποιηθεί η αντίδρασή τους απέναντι στο συνεχιζόμενο έγκλημα του κράτους του Ισραήλ στην Παλαιστίνη. Άλλωστε, αντίστοιχα μέτρα καταστολής λαμβάνονται σε μια σειρά χώρες απέναντι στις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.

Το γεγονός ότι η δίωξη σε βάρος του Παλαιστινίου διαδηλωτή έγινε με τη χρήση χαφιέδικων μηχανισμών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για την ταυτοποίησή του και κυρίως με την ενεργοποίηση του άρθρου 141 του Ποινικού Κώδικα, την κατηγορία δηλαδή πως ο νεαρός Παλαιστίνιος «εκθέτει το ελληνικό κράτος σε κίνδυνο αντιποίνων» (!) και διαταράσσει τις «φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους με ξένο κράτος», ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους. Πολύ περισσότερο που κεντρικό αίτημα των λαϊκών κινητοποιήσεων είναι η δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, για το οποίο υπάρχει ομόφωνη απόφαση της Βουλής.

«Στόχος αντιποίνων» καθίσταται η χώρα μας όχι από τη μαζική λαϊκή δράση ενάντια στο πολεμικό σφαγείο και μάλιστα από συμβολικές ενέργειες που προωθούν τη φιλία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στον ελληνικό και στον παλαιστινιακό λαό, αλλά από την πολιτική της κυβέρνησης, που εμπλέκει τη χώρα ολοένα βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στα αιματηρά σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Η αποστολή της φρεγάτας «Ψαρά» στην περιοχή, η διάθεση των αεροδρομίων, των λιμανιών της χώρας, η πολύμορφη συνεργασία και διευκολύνσεις στο κατοχικό κράτος του Ισραήλ και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους τους, είναι αυτά που εκθέτουν τον λαό μας σε μεγάλους κινδύνους.

Ματαιοπονεί η κυβέρνηση και οι δυνάμεις καταστολής αν νομίζουν ότι θα κάμψουν το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό! Τώρα να αποσυρθεί κάθε κατηγορία για τον 22χρονο Παλαιστίνιο και να αφεθεί ελεύθερος! Τώρα να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας στο αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ!

Το ΜέΡΑ25 τονίζει:

«Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση σέρνει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στον πόλεμο και μάλιστα με το μέρος των σφαγέων του Νετανιάχου, ένας νέος άνθρωπος συλλαμβάνεται επειδή ύψωσε τη σημαία της χώρας του.

Από αστυνομικές πηγές διακινείται πως κατηγορείται με βάση το άρθρο 141 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο προβλέπει κυρώσεις για όποιον «εκθέτει το ελληνικό κράτος ή σύμμαχό του ή κατοίκους τους σε κίνδυνο αντιποίνων ή εκθέτει σε κίνδυνο διατάραξης τις φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους ή συμμάχου του με ξένο κράτος».

Ακριβώς με αυτές τις κατηγορίες θα έπρεπε να έχει ήδη συλληφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ακριβώς επειδή με τις πράξεις του εκθέτει τους πολίτες της χώρας σε κίνδυνο αντιποίνων, ακριβώς επειδή διαταράσσει τις μακρόχρονες αδελφικές σχέσεις του ελληνικού και του παλαιστινιακού λαού.

Η υποτέλεια, η υποταγή στον άξονα ΗΠΑ – Ισραήλ, η συμμετοχή σε εγκλήματα  πολέμου και η ενεργός εμπλοκή στη Γενοκτονία ενός λαού, αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ελλάδα, αποτελούν αξιόποινες πράξεις με βάση τις αρχές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αποτελούν, εν τέλει, ντροπή για κάθε δημοκρατική χώρα, για κάθε δημοκράτη πολίτη.

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του 22χρονου Παλαιστίνιου. Απαιτούμε την απεμπλοκή της Ελλάδας από τις πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ και την απερίφραστη καταδίκη της εθνοκάθαρσης που συντελείται μπροστά στα μάτια όλου του πλανήτη».