«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ

Το «πράσινο φως» για τέσσερα εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία αφορούν στην Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, έδωσε η επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής, μετά την ενημέρωση από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Δένδια.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», τα εξοπλιστικά προγράμματα αφορούν την προμήθεια των μαχητικών 5ης γενιάς F-35, τη συμμετοχή στο πρόγραμμα της νέας γενιάς φρεγατών του αμερικανικού ναυτικού κλάσης Constellation, την αγορά τεσσάρων UAV για τις φρεγάτες FDI, καθώς και την γενική επιθεώρηση μηχανών στις πυραυλακάτους ΛΑΣΚΟΣ και ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ.

Πλέον, αναμένεται η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, η οποία -σύμφωνα με την ίδια πηγή- δεν αποκλείεται να γίνει διά περιφοράς, ενώ στη συνέχεια θα πρόκειται να ανατεθεί στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων η συμβασιοποίηση των προγραμμάτων.

Σύμφωνα με τον «Ριζοσπάστη», τα συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράματα αφορούν τους «στόχους της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ», όπως φαίνεται από την επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο, με την οποία «προτάθηκε» η πώληση F-35 στην Ελλάδα:

«Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, βελτιώνοντας τις αεροπορικές δυνατότητες και τη διαλειτουργικότητα ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ, ο οποίος είναι μια δύναμη για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη. Η προτεινόμενη πώληση θα επιτρέψει στην Ελλάδα να συμβάλει στις αποστολές του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας, την υπεράσπιση των Συμμάχων του ΝΑΤΟ και τη διατήρηση της διαλειτουργικότητας με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Τέλος τονίζεται ότι «η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή».