Ο ένας μετά τον άλλο αποφυλακίζονται με τη πληρωμή πολύ υψηλής εγγύησης, οι ως τώρα κατηγορούμενοι-στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το δολοφονικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Συγκεκριμένα: Με εγγύηση ύψους 700.000 ευρώ αφέθηκε ελεύθερος άλλος ένας κατηγορούμενος -ο τρίτος στη σειρά-σχετικά με την υπόθεση της καθυστέρησης και της μη έγκαιρης αναβάθμισης της λεγόμενης «σύμβασης» 717.
Η δίωξή του είναι σε βαθμό κακουργήματος και σχετίζεται με την τοποθέτησή του ως σταθμάρχη στη βραδινή βάρδια της 28ης Φεβρουαρίου, παρότι γνώριζε ότι ο εν λόγω υπάλληλος δεν πληρούσε τα απαραίτητα κριτήρια για να ανταπεξέλθει σε αυτό το πόστο. Η προσωρινή κράτηση του Προϊσταμένου του Τμήματος Επιθεώρησης Λάρισας της Υπηρεσίας Υποστήριξης Κυκλοφορίας (σιδηροδρόμων) Κεντρικής και Νοτίου Ελλάδος αντικαθίσταται με κατ’ οίκον περιορισμό, υπό τον έλεγχο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών του τόπου κατοικίας του.
Τις προηγούμενες ημέρες αφέθηκαν ελεύθεροι άλλα δύο πρώην στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ και συγκεκριμένα ο Άνθιμος Αμανατίδης και η Λουκία Τουμπανάκη. Οι δύο κατηγορούμενοι έφυγαν ελεύθεροι μετά την απολογία τους, πλην όμως με την επιβολή συνολικής χρηματικής εγγύησης 1,1 εκατομμυρίου ευρώ καθώς και με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Συγκεκριμένα στον Άνθιμο Αμανατίδη, ο οποίος είναι σήμερα διευθύνων σύμβουλος ΕΥΑΘ και αδελφός της νεοδημοκράτισας βουλευτίνας Σέβης Βολουδάκη, επιβλήθηκε εγγύηση 600.000 ευρώ, ενώ στη δεύτερη κατηγορούμενη Λουκία Τουμπανάκη 500.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η αδελφή του κατηγορούμενου Άνθιμου Αμανατίδη, η κα Σέβη Βολουδάκη αποτελούσε προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, στα Χανιά, μετά το θάνατο του συζύγου της Μανούσου Βολουδάκη.
Χωρίς να είμαστε εφοριακοί ή στελέχη τραπεζών, αλλά σαν μέσοι μισθωτοί πολίτες αυτής της χώρας, εύλογα μπορούμε να αναρωτηθούμε που βρήκαν όλα αυτά τα λεφτά οι κατηγορούμενοι ώστε να πληρώσουν τις υπέρογκες εγγυήσεις; Γνωρίζουμε φυσικά ότι τα ανώτερα στελέχη των εταιριών αμείβονται με υψηλούς μισθούς, αλλά αυτοί οι μισθοί δεν δικαιολογούν και πάλι την άνεση να πληρωθούν οι συγκεκριμένες εγγυήσεις.
Και αν τα δύο πρώην στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ μπορούν ίσως να δώσουν απαντήσεις σε αυτό λόγω της φύσης της δουλειάς τους, για τον πρώην σταθμάρχη τα ερωτήματα παραμένουν καθώς ο ίδιος δεν ήταν παρά ένας μέσος υπάλληλος και όχι κάποιος CEO ή διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας.
Απαντήσεις δεν περιμένουμε φυσικά να λάβουμε, παρόλα αυτά παραμένει προκλητικά το ερωτηματικό να αιωρείται, ειδικότερα σε μία εποχή όπου το εισόδημα του μέσου πολίτη αυτής της χώρας κοντεύει να φτάσει στον πάτο, τοποθετώντας την Ελλάδα στη προτελευταία θέση ανάμεσα στους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ό,τι αφορά στον δείκτη του κατά κεφαλήν ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), εκφρασμένου σε πρότυπα αγοραστικής δύναμης, σύμφωνα με τις έκτακτες εκτιμήσεις για τις ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης και το ΑΕΠ για το 2023 που δημοσίευσε χθές 26/3 η Eurostat.