ΠΟΣΑ «ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ» ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ;

Αύξηση των απειλών και των πιέσεων σε βάρος των δημοσιογράφων καταγράφει η πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων (Safety of Journalists Platform) – Η ετήσια έκθεση του 2024 που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αναφέρει ότι τα κυριότερα ζητήματα που θίγουν την ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη είναι οι απειλές και οι εκφοβισμοί, οι κρατήσεις δημοσιογράφων, η περιοριστική νομοθεσία, οι αγωγές ή μηνύσεις που κατατίθενται από κάποιο ισχυρό πρόσωπο ή οργανισμό ενάντια σε μη κυβερνητικά πρόσωπα, οργανισμούς και δημοσιογράφους και οι επιθέσεις σε δημόσια μέσα ενημέρωσης.

Το 98 σελίδων κείμενο κάνει ειδική αναφορά στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και υποκλοπών  που έχει ξεσπάσει σε χώρες όπως η Ελλάδα, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ισπανία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σημειώνεται ότι όχι μόνο η αντίδραση των κυβερνήσεων είχε σημαντικό έλλειμμα διαφάνειας, αλλά μέσα στο 2023 βγήκαν στη δημοσιότητα και άλλες υποθέσεις. 

Η φετινή έκθεση, που τιτλοφορείται «Freedom Press in Europe: Time to Turn the Tide» («Ελευθερία του τύπου στην Ευρώπη: Ώρα για αλλαγή πορείας»), αναφέρεται επίσης στις δικαστικές διώξεις δημοσιογράφων για αποκαλυπτικά δημοσιεύματα τους αλλά και στην ασφάλεια τους, με αιχμή τη δολοφονία του Γιώργου Καραιβάζ.

Μεταξέ άλλων, το Συμβούλιο της Ευρώπης καταγράφει υποθέσεις αποδεδειγμένης χρήσης των παράνομων spyware Predator και Pegasus εναντίον δημοσιογράφων στην Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Γαλλία και την Ισπανία, σημειώνοντας πως οι παρακολουθήσεις πλήττουν την ελευθερία της άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών και στοχεύουν στον εκφοβισμό των δημοσιογράφων ώστε να μην ασχολούνται με «ευαίσθητα θέματα».

Η έκθεση κάνει, επίσης, ειδική αναφορά στην υπόθεση παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης μοιάζει, τέλος, να μην πείθεται και από τη νομοθετική «απαγόρευση» των spyware που εισήγαγε η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2022.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ρίχνει σημαντικό μερίδιο της ευθύνης για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Κομισιόν.

Ειδικότερα για το θέμα των spyware, η έκθεση εγκαλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποτυχία της να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για τα σκάνδαλα υποκλοπών με χρήση των παράνομων spyware Predator και Pegasus, με τα οποία στοχοποιήθηκαν δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και πολιτικά πρόσωπα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Αναλυτικά η έκθεση: