Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ γύρω από το κρίσιμο δίλημμα κατά πόσον πρέπει να επιτραπεί στους Ουκρανούς να χρησιμοποιούν τα οπλικά συστήματα που τους παρέχει η Δύση για πλήγματα εντός της ρωσικής επικράτειας.
Από το Βερολίνο, όπου συναντήθηκε την Τρίτη με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, ο Εμανουέλ Μακρόνσυντάχθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και άλλους παράγοντες της Δύσης, οι οποίοι πιέζουν να λυθούν τα χέρια του Κιέβου, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την εντεινόμενη πίεση του ρωσικού στρατού, μετά και το άνοιγμα νέου πολεμικού μετώπου στην περιφέρεια του Χάρκοβο.
«Πιστεύουμε ότι πρέπει να επιτρέψουμε (στην Ουκρανία) να εξουδετερώσει τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις (της Ρωσίας) απ’ όπου εκτοξεύονται πύραυλοι εναντίον της», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον οικοδεσπότη του, για να προσθέσει: «Αν τους πούμε ότι δεν έχουν το δικαίωμα να φτάσουν το σημείο απ’ όπου εκτοξεύονται οι πύραυλοι, τότε θα είναι σαν να τους λέμε ότι σας δίνουμε όπλα, αλλά δεν θα έχετε τη δυνατότητα να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας».
Περισσότερο επιφυλακτικός, ο Ολαφ Σολτς αρκέστηκε να δηλώσει ότι υπό το πρίσμα του διεθνούς δικαίου «η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό της». Η Γερμανία, όπως και οι ΗΠΑ, εμφανίζονται μέχρι τώρα διστακτικές στο να δώσουν το πράσινο φως στο Κίεβο για τέτοιου είδους βαθιά πλήγματα στη ρωσική επικράτεια, υπό τον φόβο των αντιδράσεων του Βλαντιμίρ Πούτιν. Αντιδρώντας στις δηλώσεις Μακρόν περί πιθανής αποστολής στρατιωτών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και στις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον υπέρ της άρσης των περιορισμών στη χρήση των δυτικών όπλων, η Ρωσία πραγματοποίησε πρόσφατα στρατιωτικά γυμνάσια στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, σε μια σαφή προειδοποίηση προς τη Δύση.
Ερωτηθείς για το επίμαχο δίλημμα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι επιβεβαίωσε την ισχύουσα θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν. «Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική μας αυτή τη στιγμή. Δεν ενθαρρύνουμε ούτε βοηθάμε τη χρήση αμερικανικών όπλων για επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΛΙΝΚΕΝ
Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα και αύριο στη διήμερη, άτυπη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, στην Πράγα. Στη σύνοδο θα παραστεί και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ξεκίνησε χθες σύντομη ευρωπαϊκή περιοδεία για το Ουκρανικό με πρώτο σταθμό την πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Κισινάου, όπου συναντήθηκε με την πρόεδρο της χώρας, Μάγια Σάντου.
Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο κορυφαίος διπλωμάτης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα Ευρώπης, Τζιμ Ο’ Μπράιεν, δήλωσε ότι θα ληφθούν στην Πράγα αποφάσεις για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας, αν και δεν αναμένεται να υπάρξει απόφαση με την οποία θα προσκαλείται η χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,16 δισ. ευρώ στο Κίεβο ανακοίνωσε χθες η Σουηδία, σε συνέχεια ανάλογων αποφάσεων της Ισπανίας και του Βελγίου, το προηγούμενο σαρανταοκτάωρο.
Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικής δύναμης στην Ουκρανία. «Δεν θα στείλουμε ούτε έναν Ιταλό στρατιώτη να πολεμήσει στην Ουκρανία γιατί δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία, ενώ το υλικό που στέλνουμε δεν προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί πέρα από τα ουκρανικά σύνορα», δήλωσε ο Ιταλός αξιωματούχος.
Στη Μόσχα, ο επικεφαλής της διεύθυνσης ραδιοηλεκτρονικού πολέμου, Ντμίτρι Μπογκντάνοφ, δήλωσε ότι τα ουκρανικά drones έχουν την ικανότητα να πλήττουν μέχρι και 2.500 χιλιόμετρα εντός της Ρωσίας, διαβεβαίωσε όμως την κοινή γνώμη ότι η Μόσχα είναι προστατευμένη από τα χτυπήματά τους.
ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΑΠΟ ΠΟΥΤΙΝ(;)
Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν διόρισε γραμματέα του Κρατικού Συμβουλίου, ανώτατου συμβουλευτικού οργάνου της χώρας, τον Αλεξέι Ντιούμιν, ο οποίος διετέλεσε σωματοφύλακάς του στην πρώτη και στη δεύτερη προεδρική του θητεία. Ο 51χρονος Ντιούμιν, ο οποίος έπαιζε χόκεϊ επί πάγου με τον κατά 20 χρόνια μεγαλύτερο πρόεδρο, χρημάτισε επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας του στρατού GRU στην ουκρανική κρίση και την προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014.
Αρκετοί αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Σεργκέι Μαρκόφ, πρώην συμβούλου του Πούτιν, είδαν στον διορισμό του Ντιούμιν μια ένδειξη ότι είναι πιθανό να πάρει το δαχτυλίδι της διαδοχής από τον Ρώσο πρόεδρο, όταν έρθει αυτή η ώρα.
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ
Συνεχίζονται στις Βρυξέλλες οι έρευνες των διωκτικών αρχών που διέταξε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο, καθώς οι μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου επιβεβαίωσαν την ύπαρξη δικτύου εξαγοράς ευρωβουλευτών με στόχο την προώθηση της ρωσικής προπαγάνδας και την υπονόμευση της βοήθειας της Δύσης προς την Ουκρανία. Λίγες μόνο ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας γνωστοποίησε ότι πραγματοποιήθηκαν έρευνες στο γραφείο και στο διαμέρισμα βοηθού ευρωβουλευτή, στις Βρυξέλλες. Βελγικά μέσα ενημέρωσης ταυτοποίησαν τον στόχο της αστυνομικής έρευνας με τον Γκιγιόμ Πραντουρά, συνεργάτη του ευρωβουλευτή Μαρσέλ ντε Γκράαφ, ο οποίος εκπροσωπεί το ολλανδικό, ακροδεξιό κόμμα Φόρουμ για τη Δημοκρατία.
«Οι έρευνες είναι μέρος μιας υπόθεσης αθέμιτης επέμβασης, παθητικής δωροδοκίας και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και σχετίζεται με ενδείξεις ρωσικής παρέμβασης, όπου μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσεγγίστηκαν και πληρώθηκαν για να προωθήσουν τη ρωσική προπαγάνδα μέσω της ενημερωτικής ιστοσελίδας Voice of Europe» (Φωνή της Ευρώπης), ανέφερε η ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας. Από την πλευρά του, ο ντε Γκράαφ δήλωσε μέσω της πλατφόρμας Χ ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο βοηθός του είχαν κάποια επικοινωνία με τις Αρχές. «Για μένα, όλη αυτή η υπόθεση προκαλεί μεγάλη έκπληξη», ανέφερε ο Ολλανδός ευρωβουλευτής. «Με την ευκαιρία, δεν έχω καμία ανάμειξη στη θρυλούμενη ρωσική επιχείρηση παραπληροφόρησης. Εχω τις πολιτικές μου απόψεις και τις λέω ανοιχτά», προσέθεσε. Ο Πραντουρά είχε συνεργαστεί με τον Μαξιμίλιαν Κρα, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ακροδεξιού κόμματος AfD, ο οποίος τέθηκε εκτός λίστας γιατί έγινε στόχος ερευνών των βελγικών αρχών, καθώς ένας άλλος βοηθός του συνελήφθη ως ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας.