ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΕΛΒΕΤΟΥΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

Ελβετοί εισαγγελείς επιβεβαίωσαν σήμερα πως ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ αποτέλεσε αντικείμενο ποινικών καταγγελιών κατά την επίσκεψή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, καθώς το ίδιο το Ισραήλ κατηγορείται ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

«Οι ποινικές καταγγελίες θα εξεταστούν σύμφωνα με τη συνήθη διαδικασία», ανέφερε το Γραφείο της Ελβετικής Γενικής Εισαγγελίας, προσθέτοντας πως θα επικοινωνήσει με το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να εξετάσει το θέμα της ασυλίας του.

Το Γραφείο της Ελβετικής Γενικής Εισαγγελίας δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για το είδος ή τον αριθμό των καταγγελιών ή ποιος/ποιοι τις κατέθεσε/κατέθεσαν.

Εκπρόσωπος του γραφείου του Χέρτσογκ και εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών, δεν απάντησαν προσώρας σε αιτήματα για σχόλια.

Ο Χέρτσογκ μίλησε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ χθες, Πέμπτη, όπου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να απορρίψει τους ισχυρισμούς για γενοκτονία που έχουν διατυπωθεί εναντίον του Ισραήλ.

Ο Χέρτσογκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως δεν υπάρχει «τίποτα πιο ειδεχθές και παράλογο» από την προσφυγή που κατέθεσε η Νότια Αφρική στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Παρουσιάζοντας την υπόθεσή της, η Νότια Αφρική κατονόμασε τον Χέρτσογκ και άλλους Ισραηλινούς αξιωματούχους που όπως λέει εξέφρασαν πρόθεση γενοκτονίας εναντίον των Παλαιστινίων.