ΠΛΟΙΟ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΣΤΗ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εμμεση κάλυψη στις ελληνικές επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφέρουν τα σκάφη της ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα η οργάνωση Aegean Boat Report. Σύμφωνα με την οργάνωση, στρατιωτικό πλοίο της διεθνούς συμμαχίας δεν δίστασε να παραβεί τον κανόνα της θάλασσας ότι οι ναυτικοί ποτέ δεν εγκαταλείπουν στη τύχη τους ανθρώπους που ναυάγησαν ή κινδυνεύουν να πνιγούν.

Αυτό τον κανόνα φαίνεται σε βίντεο και φωτογραφίες να παραβιάζει το Butrinti, περιπολικό σκάφος της αλβανικής ακτοφυλακής με αριθμό P 134, που συμμετείχε στην επιχείρηση «Sea Guard», μια επιχείρηση θαλάσσιας ασφάλειας του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο. Στις 2 Μαρτίου το Butrinti βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από σκάφος με 35 πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων, ανάμεσά τους και 11 παιδιά, οι οποίοι μόλις είχαν εγκαταλειφθεί από την ελληνική ακτοφυλακή σε σχεδία τύπου liferaft και έπλεαν ακυβέρνητοι ανάμεσα Χίο και Τουρκία.

ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥΣ

Οπως μάλιστα αναφέρουν τα στοιχεία και οι μαρτυρίες που συγκέντρωσε η οργάνωση, οι 35 πρόσφυγες πέρασαν μαρτυρικές ώρες στα χέρια των λιμενικών, οι οποίοι καταγγέλλονται ότι έσπασαν το χέρι μιας νέας γυναίκας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το σκάφος των προσφύγων πλησίαζε στη βόρεια ακτή της Χίου όταν εντοπίστηκε από σκάφος του Λιμενικού. «Η βάρκα των προσφύγων ακινητοποιήθηκε και όλοι μεταφέρθηκαν στο μεγαλύτερο σκάφος της ακτοφυλακής και μόλις εκενώθηκε οι μασκοφόροι λιμενικοί το βούλιαξαν μαζί με τις λιγοστές αποσκευές των προσφύγων. Οι άνθρωποι έλαβαν εντολή να καθίσουν στο μπροστινό κατάστρωμα και να κοιτάξουν κάτω, δεν επιτρεπόταν να μιλήσουν.

»Ενας ένας οι αστυνομικοί έψαξαν τους ανθρώπους της ομάδας, πολλοί έλαβαν εντολή να γδυθούν, επίσης και οι γυναίκες, αναζητώντας κρυμμένα τιμαλφή, χρήματα και κυρίως τηλέφωνα. Μια γυναίκα αρνήθηκε να γδυθεί και οι μασκοφόροι την έγδυσαν με το ζόρι και έσπασαν το χέρι της σε πολλά σημεία, ούρλιαζε από τον πόνο, οι κραυγές της όμως δεν φαίνονταν να ενοχλούν καθόλου τους λιμενικούς» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της οργάνωσης.

Οσοι αρνήθηκαν, ξυλοκοπήθηκαν βάναυσα: «Φέρονταν σαν άγρια ζώα, τόσο βάναυσοι, φαινόταν να το απολαμβάνουν, όλοι ήταν τόσο φοβισμένοι» είπε ένα από τα θύματα. Στη συνέχεια το σκάφος της ακτοφυλακής κατευθύνθηκε προς την Τουρκία. «Τους παρακαλούσαμε να μη μας πάνε πίσω στην Τουρκία, αλλά μας είπαν να σιωπήσουμε και γέλασαν» αναφέρει η οργάνωση. Μια γυναίκα κατάφερε να κρύψει το τηλέφωνό της και προσπάθησε να καλέσει για βοήθεια χωρίς αποτέλεσμα.

Τράβηξε φωτογραφία προς τη Χίο, η ώρα ήταν 5.30 π.μ., πάνω από τρεις ώρες από τότε που τους σταμάτησε το Λιμενικό Σώμα. Στη συνέχεια οι πρόσφυγες εγκαταλείφθηκαν στη μέση του πελάγους και παρασύρθηκαν προς την Τουρκία. Με το πρώτο φως της μέρας έγιναν αντιληπτοί από το αλβανικό σκάφος του ΝΑΤΟ, το οποίο και τους αγνόησε επιδεικτικά. Τελικά μετά από ώρες εντοπίστηκαν από Τούρκους λιμενικούς που τους οδήγησαν πίσω στην Τουρκία.

Πηγή: efsyn.gr