ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Απάντηση στην σχεδιαζόμενη (σύμφωνα με πληροφορίες) νέα επιχείρηση εκκένωσης της Κατάληψης Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο δίνουν τα μέλη της συλλογικότητας, μετά και την πρόσφατη εισβολή των ΜΑΤ στην κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά. «Έπειτα από 22 χρόνια αγώνων, ο Ευαγγελισμός αποτελεί κομμάτι της κοινωνίας του Ηρακλείου» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάληψη Ευαγγελισμού εκκενώθηκε λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές, στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 ενώ ένας άνρθωπος τραυματίστηκε σοβαρά κατά την επιχείρηση της αστυνομίας πέφτοντας στο κενό από την ταράτσα του κτιρίου. Επανακαταλήφθηκε την 1η Δεκεμβρίου και αφού είχαν προηγηθεί μεγάλες σε όγκο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο με αποκορύφωμα την συγκέντρωση 2.500 ατόμων την Κυριακή των εκλογών (8 Οκτωβρίου) οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε μια αστυνομοκρατούμενη πόλη. 

Οι κατασταλτικές επιθέσεις εναντίον των καταλήψεων του α/α χώρου πηγαίνουν πολύ πίσω στον χρόνο. Φαίνεται, ωστόσο, ότι από το 2010 η καταστολή τους αποτελεί βασική μέριμνα των πολιτικών διαχειριστών κάθε απόχρωσης. Mετά την εξέγερση του 2008, τα καταληψιακά εγχειρήματα και οι αυτοοργανωμένοι χώροι πληθαίνουν, ενώ στους κοινωνικούς αγώνες της περιόδου 10’-12’, των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων και των συνελεύσεων γειτονιάς, αποτελούν εστίες αντίστασης, σχεδιάζοντας μαζί με πλήθος κόσμου ένα διαφορετικό υπόδειγμα κοινωνικής οργάνωσης, με οριζόντιες διαδικασίες, χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς, με συλλογικές κουζίνες, μαθήματα αυτομόρφωσης, εκδηλώσεις-συζητήσεις κ.α, όπως και πλήθος δράσεων και παρεμβάσεων επιθετικών προς τις πολιτικές απαξίωσης και εκμετάλλευσης. Η καταστολή των εγχειρημάτων αυτών είχε και έχει στόχο να ελεγχθεί ή/και να συρρικνωθεί η αδιαμεσολάβητη δράση, να εξουδετερωθεί το ανεξέλεγκτο του χαρακτήρα τους, όπως και η αλληλεπίδρασή τους με τα κοινωνικά κινήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Και πιο πέρα, να περιοριστεί η ίδια η κατάληψη ως κοινωνική πρακτική ενάντια στα σχέδια της εξουσίας.

Οι καταλήψεις του α/α χώρου είναι εδαφικοποιημένα εγχειρήματα όπου υλικοποιούνται τα προτάγματα της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης. Αποτελούν χώρους οργάνωσης των αντιστάσεων ενάντια στο κράτος, το κεφάλαιο, την πατριαρχία, ενάντια στον κόσμο της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης. Συνιστούν διάρρηξη του θεσμού της ιδιοκτησίας, βασικό θεσμό του κυρίαρχου, κρατικού-καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης. Απέναντι στις κανονικότητες της κυριαρχίας δοκιμάζονται σχέσεις ενάντια στον σεξισμό, την ομοφοβία, την τρανφοβία και κουιροφοβία. Μια ασυνέχεια στις εμπορευματικές σχέσεις, στη διαμεσολάβηση του χρήματος, στις σχέσεις βασισμένες στο κέρδος και την κατανάλωση. Ενάντια στην εξατομίκευση, ενάντια σε κάθε είδους διαχωρισμό. Γι’ αυτό βρίσκονται στο στόχαστρο της καταστολής και θα συνεχίσουν να βρίσκονται.

Η ανακοίνωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού:

Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια στις καταλήψεις στην Κρήτη. Το ενδεχόμενο μιας νέας επιχείρησης ήταν κάτι για το οποίο είχαμε ενδείξεις και από τη συμφωνία μεταξύ Πανεπιστημίου Κρήτης και Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου για μελέτες στο κτίριο, με κόστος 744.000€. Πλέον έχουμε και βάσιμες και συγκεκριμένες πληροφορίες γι’ αυτό, καθώς έπειτα από 22 χρόνια αγώνων, ο Ευαγγελισμός αποτελεί κομμάτι της κοινωνίας του Ηρακλείου, με βαθιά ριζώματα και δικτύωση σε αυτήν, και είμαστε σε θέση να μαθαίνουμε και να γνωρίζουμε τα πάντα.

Όταν η ανάγκη γίνεται ιστορία
Από μεριάς μας ξεκαθαρίζουμε ότι είμαστε έτοιμες και έτοιμοι. Θα περιμένουμε, θα αντισταθούμε και θα απαντήσουμε σε όποια επίθεση δεχτούμε. Όποιος πιστεύει ότι έχει να κάνει απλά με ένα κτίριο και τους κατοίκους του, δεν γνωρίζει την ιστορία της πόλης και των ανθρώπων της, δεν γνωρίζει την ιστορία των κινημάτων και των εξεγέρσεων. Ο Ευαγγελισμός δεν είναι απλά ένα σπίτι, είναι το κέντρο του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου του Ηρακλείου και σαν τέτοιο αποτέλεσε, αποτελεί και θα αποτελέσει ένα συμπαγές κοινωνικό οδόφραγμα ενάντια στην εξουσία και την καταστολή, τον καπιταλισμό και το κράτος. Είναι η ιστορία των ανθρώπων που στεγάστηκαν και στεγάζονται εδώ, που συνελήφθησαν εδώ, που τραυματίστηκαν από μπάτσους εδώ, που συμμετείχαν σε δεκάδες συνελεύσεις και δράσεις που λαμβάνουν χώρα εδώ. Είναι η ιστορία των πορειών που κατέληξαν εδώ πολλές φορές με τους ματατζήδες να φτάνουν μέχρι την πόρτα. Είναι οι 2.500 διαδηλωτές στην Πλατεία Ελευθερίας την ημέρα των δημοτικών εκλογών, όταν οι μπάτσοι κατάλαβαν ότι είμαστε τόσοι πολλοί που δεν μπορούν να κάνουν τίποτα και ο Καλοκαιρινός και ο Καραμαλάκης κλείστηκαν έντρομοι στα περικυκλωμένα γραφεία τους. Είναι η έμπρακτη εναντίωση στην ηλίθια λογική της ιδιοκτησίας που θέλει άστεγους ανθρώπους, άστεγες ανάγκες και επιθυμίες μπροστά σε οχυρωμένα με λαμαρίνες και τσιμέντα άδεια και αναξιοποίητα σπίτια. Είναι οι δίκαιες ταραχές και η χαοτική κατάσταση στο γεμάτο τουρίστες κέντρο της πόλης μετά την εκκένωση του Σεπτέμβρη. Είναι είκοσι δύο χρόνια κοινωνικών αγώνων, στιγμιότυπο του αέναου ταξικού πολέμου. Είναι ο πόλεμος ενάντια στον φασισμό, ο λόγος που δεν πάτησε η Χρυσή Αυγή στο κέντρο της πόλης όταν την στήριζαν το κράτος, το παρακράτος, τα κανάλια, η εκκλησία και οι καπιταλιστές. Είναι ανάχωμα στην τουριστικοποίηση και τον εξευγενισμό, και η έμπρακτη στήριξη των τοπικών περιβαλλοντικών αγώνων. Είναι τα δίκτυα αλληλοβοήθειας που στεγάστηκαν και θα στεγάζονται εδώ, και οι δράσεις αλληλεγύης στις μετανάστριες και τους αγώνες τους. Είναι η αφετηρία των αντισυγκέντρωσεων ενάντια στους μισάνθρωπους, τους ρατσιστές και τους ομοφοβικούς, που όσες φορές και εάν προσπάθησαν να πάρουν χώρο στην πόλη μάς βρήκαν απέναντι τους. Είναι οι φεμινιστικοί αγώνες και η καθημερινή μάχη για την εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων. Είναι το μέρος που γίνεται η οργή εξέγερση όταν οι μπάτσοι σκοτώνουν, όταν οι φασίστες δολοφονούν, κάθε μέρα που καταλαβαίνουμε ξανά και ξανά ότι αν δεν επιτεθούμε μας οδηγούν στην μιζέρια, την κατάθλιψη και την εξαθλίωση. Είναι κέντρο οργάνωσης και αγώνα ενάντια στον ολομέτωπη επίθεση που δέχεται η κοινωνία. Είναι η ανάγκη που γίνεται ιστορία.

Επειδή είναι όλα αυτά, η κατάληψη του Ευαγγελισμού δεν είναι ούτε νόμιμη, ούτε παράνομη. Είναι η ζωντανή ιστορία της εμπροσθοφυλακής του κοινωνικού κινήματος της πόλης. Και για αυτό στοχοποιείται για ακόμα μια φορά. Όπως στοχοποιούνται άλλωστε όλοι οι αγώνες που αναπτύσσονται, στους δρόμους, στα πανεπιστήμια, τις φυλακές και τους χώρους εργασίας.
Είκοσι δύο χρόνια τώρα, διάφοροι ανώνυμοι και επώνυμοι μπάτσοι, αφεντικά της πόλης, εισαγγελείς
και χαφιέδες, Κοντάκηδες και Καλοκαιρινοί, έχουν προσπαθήσει να μας επιτεθούν.

Διάφοροι διάττοντες αστέρες της εξουσίας που όπως εμφανίστηκαν, έτσι θα εξαφανιστούν και αυτοί και στην θέση τους θα έρθουν άλλοι. Εμείς όμως θα μείνουμε, τις καταλήψεις ακόμα και εάν ματώσουν δεν θα τις πάρουν.Καλούμε την αγωνιζόμενη τοπική κοινωνία να πλαισιώσει τον αγώνα της υπεράσπισης της Κατάληψης του Ευαγγελισμού, όπως έκανε και το διάστημα μετά την εκκένωσή του. Παράλληλα να ενισχύουμε μαζί τους κοινωνικούς αγώνες που δίνονται στα υπόλοιπα πεδία, όπως είναι αυτός ενάντια στην -εσκεμμένη- διάλυση των νοσοκομείων.

Το παρόν κείμενο αποτελεί, πέρα από όλα τα υπόλοιπα, και ένα πανελλαδικό κάλεσμα σε συντρόφισσες και συντρόφους να κατέβουν το επόμενο διάστημα στο Ηράκλειο και να ενισχύσουν με οποίες δυνάμεις διαθέτουν τη μαχητική υπεράσπιση της κατάληψης Ευαγγελισμού.

ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ ΤΟ ΞΕΡΕΙ – Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΝΕΤΑΙ, ΜΑΧΕΤΑΙ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΕΚΚΕΝΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

Κατάληψη Ευαγγελισμού

Απρίλης 2024