ΠΛΑΦΟΝ ΤΗΣ… ΠΛΑΚΑΣ ΣΤΟ ΒΡΕΦΙΚΟ ΓΑΛΑ

Με πλαφόν όχι στην τιμή αλλά στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών από το βρεφικό γάλα και αυτό όχι άμεσα αλλά από τον Μάρτιο και βλέπουμε ισχυρίζεται πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την προκλητική αισχροκέρδεια σε ένα προϊόν που πωλείται έως και 200% ακριβότερα απ’ ότι σε όλη την Ευρώπη. Ημίμετρα και για τα άλλα προϊόντα για να μην δυσαρεστηθούν οι μεγάλες αλυσίδες σουπερ μαρκετ και οι πολυεθνικές. 

Την ώρα που το βρεφικό γάλα πωλείται στην Ελλάδα μέχρι και 200% ακριβότερο από άλλες χώρες της Ευρώπης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους των εταιρειών –που είχε αμφίβολα αποτελέσματα όπου εφαρμόστηκε– κι όχι πλαφόν απευθείας στην τιμή του βρεφικού γάλακτος. 

Το νέο αφήγημα που χτίζει τώρα η κυβέρνηση κάνει λόγο για «δραστικά και σκληρά μέτρα» που όχι μόνο θα αναχαιτίσουν τις αυξήσεις, αλλά θα μειώσουν και τις τιμές των προϊόντων, καθώς και ότι θα υπάρχει αδυσώπητος έλεγχος στις επιχειρήσεις.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Μου προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκίνησε τις ανακοινώσεις του σήμερα για την ακρίβεια λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και ότι ο πληθωρισμός απληστίας δεν θα γίνει ανεκτός. Θέλω να τον πληροφορήσω ότι είναι Πρωθυπουργός της χώρας περισσότερα από τεσσερισήμισι χρόνια, δεν είναι παρατηρητής. Μόνο ένας παρατηρητής θα μπορούσε να τοποθετείται με αυτή την ανεπάρκεια», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος.

ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής:

Όπως επισήμανε, «ο πληθωρισμός της απληστίας υπάρχει εδώ και χρόνια με ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το βρεφικό γάλα, ένα βασικό αγαθό, που κατά τα χρόνια της διακυβέρνησής τους πωλείται τρεις και τέσσερις φορές πιο ακριβό σε σχέση με άλλα πιο πλούσια ευρωπαϊκά κράτη. Δεν αρκούν πλέον οι διαπιστώσεις. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Τα εκατομμύρια που χάθηκαν από τους Έλληνες καταναλωτές και έγιναν υπερκέρδη των πολυεθνικών, ποιος θα τα πληρώσει; Ο Πρωθυπουργός πρέπει να απολογηθεί αντί να ρίχνει υποκριτικά στάχτη στα μάτια των καταναλωτών». «Το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας περί εισαγόμενης ακρίβειας, δεν ισχύει πια. Ακόμα και ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι οι πολυεθνικές αισχροκερδούν, δήλωσε ο Θανάσης Γλαβίνας, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

ΚΚΕ:

«Τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα προπέτασμα καπνού για να αποπροσανατολίσει απ’ τα πραγματικά αίτια της φτώχειας, δηλαδή τους χαμηλούς μισθούς, την πανάκριβη “πράσινη” ενέργεια, τα διεθνή καρτέλ, τα τεράστια κέρδη των εφοπλιστών και της μεταφορικής αλυσίδας, τον πληθωρισμό της ΕΚΤ, την τεράστια κυβερνητική φοροληστεία», επισημαίνει το ΚΚΕ.

Νέας Αριστερά:

«Την ώρα που η ακρίβεια συνεχίζει αχαλίνωτη να διαλύει την καθημερινότητα των πολιτών και η Ελλάδα έχει πενταπλάσιες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, την ώρα που ο πρωθυπουργός ανέχτηκε το βρεφικό γάλα να πωλείται κατά 213% ακριβότερο από την υπόλοιπη Ευρώπη και εμπαίζει  με χρωματιστά τιμολόγια τους πολίτες για να κρύψει την αισχροκέρδεια που υπάρχει στην αγορά ενέργειας, σήμερα ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε και πάλι ως ανεύθυνος σχολιαστής», ανέφερε σε δήλωσή της η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου.