ΠΙΘΑΝΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ

Οι σύλλογοι ερευνητών και το προσωπικό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε συνέντευξη Τύπου που παρέδωσαν στην ΕΣΗΕΑ, κάνουν έκκληση για άμεση ανάγκη επιπλέον προσωπικού και θέσεων εργασίας για να συνεχίσουν οι έρευνες στη χώρα μας. Οι εργαζόμενοι στην δήλωσή τους, επιφυλάσσονται για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου και τάσσονται ενάντια στην υπαγωγή του επιστημονικού φορέα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η Φιόρη Μεταλληνού, αστροφυσικός στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, έκανε λόγο για ανάγκη  επιπλέον προσωπικού και θέσεων εργασίας για να συνεχίσουν οι έρευνες στη χώρα μας. Αντ’ αυτού επιλέγεται η υπαγωγή του Αστεροσκοπείου στο υπουργείο Περιβάλλοντος, που σύμφωνα με την ίδια θα δημιουργήσει ένα σωρό διοικητικές και άλλες δυσλειτουργίες.  

Η Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών, Μαρία Κωνσταντοπούλου, ανέφερε πως η υπαγωγή του Αστεροσκοπείου στο υπουργείο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από διοικητικά κριτήρια, ενώ κάνει λόγο για υποβάθμιση και απαξίωση του Αστεροσκοπείου σε μια απλή υπηρεσία του υπουργείου. Αντί αυτού προτείνει τη συνεργασία και συντονισμό των ερευνητικών κέντρων σε επίπεδο δικτύωσης. Θυμίζει πως «το ίδρυμα έχει ζήσει δύο παγκόσμιους πολέμους και σκοτεινές περιόδους της χώρας, που όμως όλοι το σεβάστηκαν».

Ο Δημήτρης Κάσσης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ερευνητικά Ινστιτούτα, λέει πως η κυβέρνηση έχει καταφέρει να είναι αντιμέτωπη με όλο τον επιστημονικό κόσμο. Κάνει λόγο για έλλειψη επιχειρημάτων από την κυβέρνηση, που φάνηκε και στη συζήτηση για το νομοσχέδιο. Περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα επιστημονικά ιδρύματα με ελαστική εργασία, υποχρηματοδότηση και άλλα προβλήματα, σχολιάζοντας πως αντί να συζητάμε για αυτά, συζητάμε για την υπαγωγή του  Αστεροσκοπείου υπό κυβερνητικό έλεγχο, καθώς η κυβέρνηση θέλει να ελέγχει τις πληροφορίες που θα βγαίνουν στην κοινωνία, αλλά και να καταστήσει το Αστεροσκοπείο συνυπεύθυνο για το φιάσκο που θα έρθει πάλι στην επόμενη φυσική καταστροφή. «Απο τους αστρονόμους του Πάπα τον Μεσαίωνα, θα πάμε στους μετεωρολόγους του Πάπα» κατέληξε.

Η Μαρία Χατζηνακη, γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) τονίζει την υποβάθμιση του έργου των ερευνητικών κέντρων και των ερευνητών, κάνοντας αναφορά στις αξιολογήσεις. Ανέφερε πως το ΕΛΚΕΘΕ έχε τους ίδιους προβληματισμούς με το Αστεροσκοπείο και θα πρέπει να είναι όλα τα ερευνητικά κέντρα μαζί σε αυτόν τον αγώνα.

Ο Μάκης Κορρές, από τον σύλλογο ερευνητών του ΕΛΚΕΘΕ, ανέφερε πως πλήττεται συνολικά ο χώρος της έρευνας. Προσέθεσε πως αντίστοιχη πρόταση υπαγωγής στο κράτος είχε γίνει και στην Ιταλία, αλλά επικράτησε τελικά η λογική της συνεργασίας και όχι της ενσωμάτωσης.

Εκ μέρους του συλλόγου εργαζομένων ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος έγινε λόγος για μια καταστροφική απόφαση, που ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για αποσπάσεις και άλλων κέντρων, που όχι δεν απαντά στα προβλήματα της απαξίωσης των υποδομών και των εργαζομένων, αλλά οδηγεί στη καταστροφή τους.

Ο Γιώργος Κανδύλης, από το σύλλογο προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) έκανε λόγο για χειραγώγηση και πειθαρχηση του επιστημονικού λόγου. Επιπλέον προσέθεσε πως η κυβέρνηση αντί της δημόσιας διαβούλευσης επέλεξε τη συνωμοσιολογία και τη συνθηματολογία.

Ο Γιώργος Παπαστεφανατος, εκ μέρους του συλλόγου ερευνητών του Επιστημονικού κέντρου Αθηνά είπε πως η απόσπαση του Αστεροσκοπείου στο υπουργείο δεν είναι απλά για μια διοικητική μεταφορά, αλλά πρόκειται να οδηγήσει στον κατακερματισμό του ερευνητικού ιστού και θα ισχυροποιήσει τις αντιεπιστημονικές απόψεις.

Ο Δημήτρης Λάλας, πρώην πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, τόνισε πως το Αστεροσκοπείο δεν είναι υπηρεσία, όπως αναφέρει η κυβέρνηση, αλλά επιστημονικό κέντρο. Μάλιστα κάνει λόγο για υποτιμητική αντιμετώπιση της έρευνας από το ελληνικό κράτος, που εδω και χρόνια παρέχει μόνο το 1,2 τα εκατό του προϋπολογισμού.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, βουλευτής της Νέας Αριστεράς σημείωσε πως δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό ή διοικητικό επιχείρημα από τη μεριά της κυβέρνησης, την οποία κατήγγειλε πως αντί της συνεργασίας επιδιώκει τον έλεγχο. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τον εαυτό της από την επιστημονική έρευνα.

Εκ μέρους του meteo καταγγέλθηκε πως η κυβέρνηση δεν έχει τυπικά ζητήσει τα στοιχεία της υπηρεσίας, αλλά ατύπως χρησιμοποιεί τα στοιχεία της. Εντούτοις, το χρησιμοποιεί σαν δικαιολογία για να ελέγξει το Αστεροσκοπείο, τη στιγμή που όταν τα στοιχεία δεν αρέσουν γίνεται λόγος από τη κυβέρνηση για «πολιτικοποίηση» του επιστημονικού ιδρύματος.

Η Βάσω Κοτρώνη, διευθύντρια ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, απάντησε πως δεν έχει γίνει καμία συνάντηση με την παρουσία ηγεσία του υπουργείου, παρά μόνο μετά την ανάρτηση του νομοσχεδίου. Η ίδια σημείωσε πως δεν μια τέτοια άρνηση δεν μπορεί να είναι αποκλειστικά ευθύνη του υπουργείου, φωτογραφίζοντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Οι εργαζόμενοι επιφυλάχθηκαν για προσφυγή στο ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου, ιδιαίτερα σε οτιδήποτε αφορά την ελευθερία της επιστημονικής έρευνας.

Πηγή: the press project