ΠΕΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Στα όρια του ρατσισμού και της μισαναπηρίας, κινείται η απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών, με την οποία θα επιτρέπεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα ΚΤΕΛ, να αποκλείουν την επιβίβαση στους ανάπηρους.

Σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό για τα Δικαιώματα Επιβατών που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα επιτρέπεται η άρνηση κράτησης και έκδοσης εισιτηρίων καθώς και η άρνηση επιβίβασης σε άτομα λόγω αναπηρίας ή μειωμένης κινητικότητας κατ’ εξαίρεση, σε περίπτωση που αυτό δεν είναι ασφαλές και λειτουργικά εφικτό.

Αρχικά στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται ότι «κάθε πολίτης, και ιδιαίτερα τα άτομα με αναπηρία ή άτομα με μειωμένη κινητικότητα, δικαιούται όπως επιβιβαστεί και κάνει χρήση, χωρίς καμία άμεση ή έμμεση διάκριση, των δημόσιων οδικών μέσων μεταφοράς (Λεωφορεία, Τρόλεϊ) και μέσων σταθερής τροχιάς (Μετρό και  Τραμ)», ωστόσο προβλέπει την εξαίρεση «σε περίπτωση που αυτό δεν είναι ασφαλές και λειτουργικά εφικτό».

Παράλογο είναι και το σκεπτικό της απόφασης, σύμφωνα με την οποία αυτό γίνεται προκειμένου «οι μεταφορείς να συμμορφωθούν προς τις ισχύουσες απαιτήσεις ασφαλείας που ορίζει το διεθνές, ενωσιακό ή εθνικό δίκαιο και τις απαιτήσεις υγείας και ασφαλείας που ορίζουν οι αρμόδιες αρχές ή στις περιπτώσεις όπου ο σχεδιασμός του οχήματος ή η υποδομή, συμπεριλαμβανομένων των στάσεων λεωφορείων και των τερματικών σταθμών ή χώρων αφετηρίας».

Αντί δηλαδή να τιμωρήσει τους μεταφορείς που δεν δημιουργούν τις απαραίτητες υποδομές για τα άτομα με αναπηρία, τιμρωρεί τους ίδιους τους ανάπηρους, δίνονται τη δυνοτότητα στον μεταφορέα να αρνηθεί την επιβίβασή του.

Μάλιστα στην απόφαση προβλέπεται επίσης και οι εκδότες εισιτηρίων των ΚΤΕΛ να μπορούν «να αρνηθούν την κράτηση, έκδοση ή παροχή κατ’ άλλο τρόπο εισιτηρίου ή την επιβίβαση σε άτομα λόγω αναπηρίας ή μειωμένης κινητικότητας».