«ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ» ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ (ΚΑΙ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Από την 1η Φεβρουαρίου όπως φαίνεται θα περάσουν οι αυξήσεις στις ακτοπλοϊκές γραμμές Πειραιά- Κρήτης, λόγω του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού, που εντάσσει τη ναυτιλία και βέβαια την ακτοπλοΐα στο σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Ρύπων (ETS). Το πρόσχημα των αυξήσεων όπως αναφέρεται είναι καθαρά…”περιβαλλοντικό”.

Πιο συγκεκριμένα, για “επίναυλο επίναυλο διοξειδίου του άνθρακος”, που θα επιβαρύνει τους ταξιδιώτες, τα οχήματα και θα κατευθύνεται σε έναν Ευρωπαϊκό “κουμπαρά”, ώστε να στηριχθεί η διαδικασία της πράσινης μετάβασης στα κράτη – μέλη. Δηλαδή, δε θα αποτελεί έσοδο της ακτοπλοϊκής εταιρείας, αλλά όπως θα καταγράφεται ευκρινώς και στα έντυπα ή τα ψηφιακά έγγραφα των εισιτηρίων, θα πηγαίνει στο ταμείο της ΕΕ, για το σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Ρύπων (ETS).

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Attica Group ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΚΡΗΤΗ

Έτσι, με βάση όσα αναφέρει σε σχετική ενημέρωση προς τους ναυτικούς πράκτορες η Attica Group, η επιβάρυνση για Κρήτη αποδίδεται “απευθείας στην Ευρωπαϊκή ΄Ένωση, ως μέρος της πληρωμής του ETS για την υλοποίηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών, με στόχο τη μείωση των εκπομπών και τη μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον”. Σε ποσοστό φτάνει μέχρι 2,78%, επί του υφιστάμενου ναύλου, όπως σημειώνει σε σχετική ενημέρωση  η Κοινοπραξία ΑΝΕΚ-Superfast του Ομίλου Attica.

Όπως, σημειώνει Attica Group στην επιστολή της προς τους ναυτικούς πράκτορες για τις αυξήσεις προς Κρήτη “η χρέωση EU ETS θα αναπροσαρμόζεται μηνιαίως με βάση τις μέσες τιμές της διεθνούς αγοράς για τις εκπομπές CO2. Άρα, ανά μήνα θα σταθμίζεται το ύψος, ανάλογα με τις διεθνείς τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών που καταγράφονται στο χρηματιστήριο ρύπων”.

Επίσης, με βάση όσα ανέφερε επί του θέματος, ο Λουκάς Σιγάλας, Διευθύνων Σύμβουλος των Μινωικών Γραμμών, οι ανακοινώσεις για το ύψος του επίναυλου στα εισιτήρια λόγω της EU ETS θα γίνουν άμεσα, ίσως σήμερα ή την Δευτέρα.