Η Φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού "ΚΑΝΑΡΗΣ" στο λιμάνι της Καλαμάτας μεταφέρει τις ανεβρεθείσες σωρούς απο το ναυάγιο ανοικτα της Πύλου. Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023 (ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ / EUROKINISSI)

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ 10 ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ

Aξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος θα κλειθούν να καταθέσουν ως ύποπτοι στο πλαίσιο πειθαρχικής έρευνας για τον ρόλο τους στο θανατηφόρο ναυάγιο μεταναστών σε διεθνή ύδατα στα ανοικτά της Πύλου στις 14 Ιουνίου 2023, όπως μετέδωσε το διεθνές πρακτορείο Reuters την Πέμπτη, επικαλούμενο τρεις πηγές που μίλησαν στο έγκριτο ειδησεογραφικό μέσο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Reuters, το οποίο επικαλείται τρεις πηγές, περίπου 10 αξιωματικοί, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή του Λιμενικού και του καπετάνιου του σκάφους που παρακολουθούσε το αλιευτικό Adriana πριν βυθιστεί, έχουν κληθεί να καταθέσεις ως ύποπτοι.

Οι αξιωματικοί θα εξεταστούν στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε ο Έλληνας Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα διερεύνησης των ενεργειών των σωμάτων ασφαλείας σε πειθαρχικό επίπεδο, και, επί του θέματος, εξετάζει αν ενέργειες ή παραλείψεις του Λιμενικού συνέβαλαν στην πρόκληση της συγκεκριμένης τραγωδίας.

Τα αίτια του ναυαγίου εξακολουθούν να αμφισβητούνται. Οι επιζώντες λένε ότι το λιμενικό προκάλεσε την ανατροπή του σκάφους όταν προσπάθησε να το ρυμουλκήσει. Η ακτοφυλακή δήλωσε ότι το σκάφος αρνήθηκε τη βοήθειά της.

Έχουν προκύψει «επαρκείς ενδείξεις» για παραπτώματα καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, δήλωσε μία από τις πηγές.

Οι ύποπτοι θα καταθέσουν για τα κενά στο ημερολόγιο επικοινωνιών της ακτοφυλακής και για το αν η επιχείρηση διάσωσης σχεδιάστηκε σωστά, ανέφεραν οι πηγές.

Άλλα ερωτήματα υπό εξέταση αφορούν στο κατά πόσον το σκάφος που έφτασε στο σημείο – μπροστά στη μηχανότρατα των μεταναστών – ήταν επαρκώς εξοπλισμένο για μια αποστολή διάσωσης και κατά πόσον – και αν ναι γιατί – υπήρχαν ειδικές δυνάμεις στο σκάφος.