ΠΑΡΙΣΙ: ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝ “ΑΠΕΙΛΗ” ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΠΟΛΗ ΛΟΓΩ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Να εγκαταλείψουν την πόλη τους, εξαναγκάζονται πολλοί κάτοικοι του Παρισιού, για όσο θα διαρκέσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όταν οι αρχές κρίνουν πως θα μπορούσαν να αποτελούν… απειλή για την ασφάλεια. Παρότι πολλοί δεν γνωρίζουν τον λόγο για τον οποίο κατηγορούνται, μόλις λάβουν ειδοποίηση από την αστυνομία θα πρέπει να το εφαρμόσουν άμεσα. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι ισχυρισμοί των αρχών είναι ανυπόστατοι. 

Το πρωτοφανές και αδιανόητο μέτρο φέρνει στο φως το Reuters, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ορισμένοι εκ των διωκόμενων δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ οποιαδήποτε δίωξη από τις αρχές.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι το κέντρο του Παρισιού έχει μετατραπεί σε μια τεράστια «φυλακή» στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας, ενώ οι γαλλικές αρχές εκμεταλλεύτηκαν και έναν αντιτρομοκρατικό νόμο του 2017, γνωστό και ως MICAS, θέτοντας πολίτες υπό αυστηρή επιτήρηση, περιορίζοντας τις μετακινήσεις τους, εκτοπίζοντας τους από τα σπίτια τους και υποχρεώνοντάς τους να προσέρχονται καθημερινά στα οικεία αστυνομικά τμήματα.

Τουλάχιστον 155 πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Παρίσι

Σύμφωνα με το Reuters, τουλάχιστον 155 πολίτες έχουν ενταχθεί το τελευταίο διάστημα σε τέτοιο καθεστώς, πολλοί εκ των οποίων χωρίς να έχουν ενημερωθεί καν για τις ακριβείς κατηγορίες σε βάρος τους. Ένας εξ αυτών είναι ο Seifelislam Benadda, εργαζόμενος σε νοσοκομείο, ο οποίος από την 1η Ιουλίου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη δουλειά του και τη ζωή του, όταν η αστυνομία του ανακοίνωσε πως στο εξής και μέχρι το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων του απαγορεύεται να βρίσκεται στο Παρίσι και θα πρέπει να μετακινηθεί στα προάστια, καθώς αποτελεί πιθανή απειλή.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin ισχυρίστηκε σε συνέντευξη Τύπου στις 17 Ιουλίου, ότι οι εξουσίες χρησιμοποιήθηκαν μόνο για ανθρώπους που περιέγραψε ως «πολύ επικίνδυνους» και δυνητικά ικανούς να πραγματοποιήσουν επιθέσεις.

Ελάχιστα στοιχεία

Τουλάχιστον 17 από τις υποθέσεις που εξετάστηκαν από το Reuters είχαν ως στόχο άτομα χωρίς προηγούμενες καταδίκες ή κατηγορίες σχετικά με την τρομοκρατία. Συνολικά, το πρακτορείο ειδήσεων εξέτασε 27 υποθέσεις MICAS, χρησιμοποιώντας δικαστικά έγγραφα και συνεντεύξεις με περισσότερους από δώδεκα δικηγόρους και 10 από τους εμπλεκόμενους, διαπιστώνοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις η αστυνομία παρουσίασε ελάχιστα στοιχεία για να δικαιολογήσει τα μέτρα.

Απαντώντας σε ερώτηση του Reuters, ο Darmanin είπε ότι το MICAS θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί «κατ’ εξαίρεση» και εναντίον ατόμων που δεν είχαν καταδικαστεί για τρομοκρατία, όταν η κυβέρνηση μπορεί να αποδείξει σε έναν δικαστή ότι αποτελούν απειλή.

«Υπερβολικό και δυσανάλογο» το πρόγραμμα MICAS

Ο Ζαν-Φρανσουά Μοράν, δικηγόρος που υπερασπίζεται δώδεκα άτομα που στοχοποιήθηκαν από τις γαλλικές αρχές με μέτρα MICAS πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αναγνώρισε την ανάγκη για προφύλαξη λόγω αυξημένων κινδύνων για την ασφάλεια, αλλά χαρακτήρισε το πρόγραμμα MICAS «υπερβολικό και δυσανάλογο». Όπως τόνισε η ευρύτερη χρήση αυτών των κατασταλτικών μέτρων από την κυβέρνηση για προληπτικούς λόγος, ακόμη και για ένα γεγονός όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είναι άνευ προηγουμένου. Τα μέτρα, σημείωσε, επιβάλλονται με ελάχιστα στοιχεία γεγονός που καταδεικνύει ότι το MICAS επιβλήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς την απαραίτητη έρευνα.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα δικαστήρια έχουν ήδη ακυρώσει έξι από τις υποθέσεις που εξετάστηκαν από το Reuters, ενώ για άλλες τέσσερις τα μέτρα έχουν ανασταλεί. Και άλλες δίκες εκκρεμούν.

Απειλή επειδή φορούσε παραδοσιακή ενδυμασία και προσευχόταν

Ο 28χρονος Seifelislam Benadda υποχρεώθηκε για ημέρες να εγκαταλείψει τον τόπο του και να παρουσιάζεται σε αστυνομικό τμήμα. Τελικά το δικαστήριο, την Τετάρτη, με τελεσίδικη απόφαση ακύρωσε τα εις βάρος του μέτρα, τα οποία φαίνεται πως είχαν επιβληθεί απλώς και μόνο επειδή δύο από τα αδέλφια του είχαν καταδικαστεί στο παρελθόν. Όπως επισήμανε το δικαστήριο το Υπουργείο Εσωτερικών απέτυχε να παρουσιάσει στοιχεία που να δείχνουν πως αποτελεί απειλή.

Ως επιβαρυντικά στοιχεία την έκθεση πληροφοριών για τον Benadda αναφερόταν πως συνηθίζει να φοράει παραδοσιακή ισλαμική ενδυμασία και συμμετέχει στις προσευχές της Παρασκευής σε τζαμί, το οποίο περιγράφεται ως «σκληροπυρηνικό». Ο Benadda, όπως τόνισε, είχε πάει στο τζαμί μόνο μία φορά φέτος, ενώ το τοπικό συμβούλιο σημείωσε στο Reuters πως συνεργάζεται με το συγκεκριμένο τζαμία και δεν υπάρχουν ενδείξεις πως προωθεί ριζοσπαστική κηρύγματα. Σε τουλάχιστον πέντε άλλες περιπτώσεις που εξέτασε το Reuters, οι αρχές συνδύαζαν την προσεύχη με την απειλή, όπως και την επιλογή ορισμένων να στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό μουσλμανικό σχολείο.

Πριν στοχοποιηθεί από τις γαλλικές αρχές ο Benadda είχε προγραμματίσει να παραστεί στην τελετή έναρξης με την κοπέλα του, η οποία επίσης εργάζεται στον δημόσιο τομέα. «Είναι κάτι που θα το δεις μια φορά στη ζωή σου», είπε στο Reuters, ωστόσο σημείωσε πως τώρα «φοβάται να πάει». «Αν συμβεί κάτι και πουν ότι ήμουν εκεί, μπορεί να έχω μεγάλα προβλήματα», σημείωσε.

Η περίπτωση του Seifelislam Benadda δεν είναι η μοναδική. Τα στοιχεία που εξέτασε το Reuters δείχνουν ότι πολλοί συγγενείς ανθρώπων που είχαν καταδικαστεί στο παρελθόν για εγκλήματα σχετικά με τρομοκρατία βρέθηκαν στο στόχαστρο των αρχών. Ο Johann Bihr από την International Prison Observatory, μια ομάδα δικαιωμάτων, σημείωσε πως έχουν υπάρξει εκατοντάδες επιδρομές σε σπίτια τις εβδομάδες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου κατατέθηκαν 200 προσφυγές

«Οι κατηγορίες θα σε έκαναν να γελάσεις, εάν οι συνέπειες δεν ήταν τόσο σοβαρές»

Μια ακόμη περίπτωση που παρουσιάζει το Reuters είναι η υπόθεση του προπονητή πάλης Radjabo Omar. Το πρωί της 29ης Ιουνίου, πήγε στο αεροδρόμιο να συναντήσει την κόρη του, η οποία επέστρεφε από ένα ταξίδι για συμμετοχή σε τουρνουά πάλης. Λίγες ώρες αργότερα ειδοποιήθηκε πως θα πρέπει να φύγει από το σπίτι του γιατί αποτελεί απειλή.

Στην έκθεση πληροφοριών οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι ως προπονητής ο 43χρονος θα μπορούσε να ριζοσπαστικοποιήσει τη μουσουλμανική νεολαία και υποστήριξαν ότι ο σύλλογος πάλης του απαγορεύει τις γυναίκες και του μη μουσουλμάνους.

Στην προσφυγή στο δικαστήριο, ο δικηγόρος του Omar σημείωσε πως όσα αναφέρονται είναι αναληθή. Ο σύλλογος πάλης έχει υψηλό ποσοστό γυναικών, όπως προκύπτει και από στοιχεία της περιφερειακής ομοσπονδίας πάλης. Η ίδια η κόρη του Omar είναι παλαιστής. Δεν υπήρχε κανένα στοιχεία που να δείχνει πως ο σύλλογος, ο οποίος μάλιστα επιδοτείται από το δημόσιο, απαγορεύει τους μη μουσουλμάνους, κάτι που προφανώς θα ήταν παράνομο στη Γαλλία.

Οι κατηγορίες ήταν τόσο τραβηγμένες που «θα προκαλούσαν γέλια αν οι συνέπειες στη ζωή του κ. Omar δεν ήταν τόσο σοβαρές», είπε ο δικηγόρος του στο δικαστήριο, το οποίο στις 19 Ιουλίου ακύρωσε τα εις βάρος του μέτρα, περιγράφοντας την έκθεση των γαλλικών αρχών ως ανακριβή και χωρίς στοιχεία. Και σε αυτήν την περίπτωση το δικαστήριο σημείωσε πως το υπουργείο Εσωτερικών απέτυχε να αποδείξει ότι ο Ομάρ αποτελεί απειλή ή ότι συμμετέχει και προωθεί μια ιδεολογία που υποκινεί την τρομοκρατία ή ότι διατηρεί επαφές με ύποπτα άτομα.

«Η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της δημόσιας ασφάλειας και της προσωπικής ελευθερίας, συμπεριλαμβανομένων των ελευθεριών που κατοχυρώνονται στο σύνταγμα της Γαλλίας, είναι μια σημαντική πρόκληση για τις αρχές», δήλωσε ο δικηγόρος του Benadda, Imad Bennouf. «Ήταν υποχρέωσή τους να κοιτάξουν αντικειμενικά το προφίλ του κάθε ατόμου πριν αναλάβουν δράση», τόνισε.