ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3.000 ΤΑ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ΚΑΙ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

H λίστα αναμονής για χειρουργείο στα δυο νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας, τα «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», αριθμεί 3.000 παιδιά, ενώ φτάνει σε βάθος χρόνου τους 14 με 15 μήνες, και σε περιπτώσεις βαριών χειρουργείων που μετά απαιτείται εισαγωγή σε ΜΕΘ για παρακολούθηση, φτάνει ενδεχομένως και αργότερα.

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, στο «Αγία Σοφία» είναι  σε αναμονή 2.016 τακτικά χειρουργεία και στο «Αγλαΐα Κυριακού» 1.000 τακτικά χειρουργεία.

Το «Αγλαΐα Κυριακού» είχε καλυμμένες τις 11 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων και μαζί με τους επικουρικούς υπηρετούσαν 13 έως 15. Τώρα είναι 8 αλλά στην ουσία 7. Κάποτε ήταν 36 νοσηλεύτριες στα χειρουργεία και τώρα μόλις 13 στη βάρδια.

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία». Στις 17 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων υπηρετούν μόνο 12. Είναι 9 ανεπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν οι 3 χειρουργικές αίθουσες.

Τα προβλήματα δημιουργούνται κυρίως λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων, αλλά και νοσηλευτών, κάτι που είχαν επισημάνει οι γιατροί του «Αγλαΐα Κυριακού» από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, τις ανάγκες των χειρουργείων στο «Αγλαΐα Κυριακού», προβλέπεται να καλύπτουν 11 αναισθησιολόγοι, ενώ υπάρχουν μόνο 7. Στο «Αγία Σοφία» προβλέπονται 17 αναισθησιολόγοι, ενώ υπηρετούν 12.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των εργαζόμενων, Μιχάλης Γιαννάκος, στα δυο νοσοκομεία Παίδων οι ελλείψεις σε προσωπικό και κυρίως σε αναισθησιολόγους αυξάνουν τη λίστα αναμονής για χειρουργείο, με συνέπεια οι μικροί ασθενείς να περιμένουν μήνες μέχρι να κάνουν το χειρουργείο τους.

Την ίδια στιγμή ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που απορρέει από τις ελλείψεις προσωπικού είναι η εργασιακή εξάντληση των υγειονομικών. «Μου περιγράφουν ότι γονείς όταν τους βλέπουν εξαντλημένους στις εφημερίες τους παρακαλάνε να μην χειρουργήσουν τα παιδιά τους, φοβούμενοι το λάθος», πρόσθεσε.