ΠΑΝΩ ΑΠΟ 17.000 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ ΕΝΩ ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν 17.177 άνθρωποι από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Το 70% αυτών ήταν γυναίκες και παιδιά και νέοι κάτω των 18 ετών. Επίσης από την αρχή του πολέμου 46.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Το υπουργείο ανέφερε ότι ότι 350 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες, καθώς οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, που ξεκίνησαν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, έχουν επεκταθεί πλέον σε ολόκληρο τον παλαιστινιακό θύλακα.

Οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν ότι η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα επιδεινώνεται ώρα με την ώρα με το μεγαλύτερο μέρος των 2,3 εκατ. κατοίκων της να είναι άστεγοι και εγκλωβισμένοι στο μικρό, υπό πολιορκία παράκτιο θύλακα, με λίγες προμήθειες σε τροφή, νερό και καύσιμα να περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα ή κατάλληλα καταφύγια.

Καθώς οι βασικές υποδομές έχουν καταστραφεί, τα τηλέφωνα και η σύνδεση στο διαδίκτυο διακόπτονται συχνά και ένας αριθμός υγειονομικών αξιωματούχων που ασχολούνται με τη συλλογή στατιστικών στοιχείων έχει σκοτωθεί ή αγνοείται η τύχη του, δημιουργούνται ολοένα και μεγαλύτερες ανησυχία για το ότι οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να κρατούν μια ακριβή καταγραφή του αριθμού των θυμάτων.

Σκληρές μάχες στη Χαν Γιούνις

Σκληρές μάχες συνεχίζουν να μαίνονται σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό, που λέει πως πλέον έχει «πάρει» τη Χαν Γιούνις και καταδιώκει τον φερόμενο ως αρχιτέκτονα της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες διεξάγουν από την 27η Οκτωβρίου χερσαία επιχείρηση εναντίον της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν πως επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους σε όλο τον θύλακο, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να εξαπολύουν μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Ο άμαχος πληθυσμός αναγκάζεται να εκτοπιστεί σε περίμετρο που συρρικνώνεται ολοένα περισσότερο, στη Ράφα, πόλη η οποία γειτονεύει με την Αίγυπτο.

Στη Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας, πεζικάριοι, τεθωρακισμένα και μηχανήματα έργου έφθασαν στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Το επιτελείο διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη πως δυνάμεις του «διαπέρασαν τις αμυντικές γραμμές» της Χαμάς, «εξάλειψαν ορισμένο αριθμό τρομοκρατών» και κατέστρεψαν περίπου «30 εισόδους υπόγειων σηράγγων».

Καθώς έπεφτε η νύχτα σύννεφα πυκνού καπνού και φλόγες συνέχιζαν να υψώνονται από τη Γάζα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, διακρίνονταν τα ίχνη ρουκετών που εκτοξεύονταν εναντίον του Ισραήλ, μεταξύ άλλων από τη Ράφα.

«Καταστροφικές» συνθήκες

Καθώς ο απολογισμός των θυμάτων συνεχίζει να γίνεται ολοένα βαρύτερος, οι ελλείψεις τροφίμων εντείνονται και οι εκτοπισμένοι στερούνται τα πάντα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε χθες πως επαπειλείται «πλήρης κατάρρευση της δημόσιας τάξης προσεχώς εξαιτίας των απελπιστικών συνθηκών».

Ο Αντόνιο Γκουτιέρες χρησιμοποίησε, για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε την ηγεσία του διεθνούς οργανισμού το 2017, το άρθρο 99 του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο «εφιστά την προσοχή» του Συμβουλίου Ασφαλείας σε κάποιο ζήτημα που «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Αντιδρώντας, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ χαρακτήρισε «κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη» τη «θητεία» του ΓΓ Γκουτέρες. «Το αίτημά του να ενεργοποιηθεί το άρθρο 99 (σ.σ. του Χάρτη του ΟΗΕ) και η έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αποτελούν υποστήριξη στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και υποστήριξη στις δολοφονίες ηλικιωμένων, στις απαγωγές βρεφών και στους βιασμούς γυναικών», ανέφερε ο Έλι Κόεν μέσω X (του πρώην Twitter).