ΠΑΜΕ ΠΟΛΕΜΟ; ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΧΟΥΘΙ

Μετά από πρόταση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί στη Λάρισα, το στρατηγείο της επιχείρησης της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα, οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ αποδέχτηκαν την πρόταση του Νίκου Δένδια για την χρήση του Στρατηγείου της Λάρισας, ως επιχειρησιακό κέντρο της ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ, εναντίον της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα. Η επιχείρηση της ΕΕ θα είναι «παράλληλα και συμπληρωματική» με την επιχείρηση «Prosperity Guardian» που έχουν οργανώσει οι ΗΠΑ.

Πρόκειται για την επιχειρησιακή διοίκηση που θα ασκείται από το στρατηγείο της Λάρισας και όχι από την Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού που θα βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα. 

«Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα, ενημέρωσα τους ομολόγους μου ότι η Ελλάδα προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας, ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση, καθώς επίσης ότι έχει την ετοιμότητα να αναλάβει τη Διοίκηση της Επιχείρησης. Η προσφορά μας έγινε θετικά δεκτή», έγραψε ο Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στα social.

Όσο αφορά την ελληνική Φρεγάτα – σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα είναι η «Ύδρα» – όπου αυτή θα ενταχθεί ταυτόχρονα και στις δύο επιχειρήσεις, κάτι που σημαίνει αυξημένη πιθανότητα εμπλοκής, αλλά και στοχοποίησης. Επισημαίνεται ότι η επιχείρηση «Ασπίδες», θα είναι πλέον η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ, αφήνοντας πίσω της την επιχείρηση «Irini» για την επιβολή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Οι υπουργοί Άμυνας δεν αναμένεται να λάβουν σήμερα αποφάσεις για την επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς πρόκειται για άτυπο συμβούλιο. Οριστικές αποφάσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα με το επόμενο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων να προγραμματίζεται για τις 19 Φλεβάρη.