ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Την νύχτα της Πέμπτης, ο ισραηλινός στρατός στόχευσε απευθείας και βομβάρδισε το Νοσοκομείο Παίδων Al-Nasr της Γάζας, το κύριο κεντρικό νοσοκομείο που παρέχει θεραπεία για μικρά μωρά και νεογέννητα βρέφη που έχουν τεράστια ανάγκη ιατρικής φροντίδας.

Ο επικεφαλής του παιδιατρικού νοσοκομείου εξέπεμψε δραματικό SOS μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό που ανέστειλε τις λειτουργίες του συγκροτήματος, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στην εγκατάσταση.

Μουσταφά αλ-Καλούτ:

«Αυτό είναι ένα μήνυμα SOS μέσα από το Νοσοκομείο Παίδων al-Nasr. Η εγκατάσταση μας δέχτηκε επίθεση δύο φορές σήμερα. Το πρώτο πλήγμα στόχευσε την πύλη ενώ το δεύτερο χτύπησε άμεσα τους θαλάμους του νοσοκομείου. Τα κτίρια υπέστησαν τεράστιες ζημιές.

»Οι ΜΕΘ και οι θερμοκοιτίδες νεογνών είναι πλέον χωρίς προμήθειες οξυγόνου. Όλο το νοσοκομείο είναι εκτός λειτουργίας εκτός από τη ΜΕΘ, όπου βρίσκομαι τώρα. Αυτή τη στιγμή, παρακολουθώ οκτώ ασθενείς. Αν τελειώσει το ρεύμα ανά πάσα στιγμή, σίγουρα θα πεθάνουν.

»Πριν από λίγες μέρες, λόγω των ανελέητων βομβαρδισμών, το ρεύμα κόπηκε για λίγα λεπτά και χάσαμε έναν ασθενή σε αυτή τη ΜΕΘ.

»Η κατάσταση είναι πέρα ​​από τρομερή. Είμαστε εγκλωβισμένοι εδώ. Κανένα ασθενοφόρο ή οποιοδήποτε άλλο όχημα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στην εγκατάσταση. Οποιοδήποτε ασθενοφόρο κατευθύνεται προς το νοσοκομείο γίνεται στόχος των ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα θύμα με σοβαρή αιμορραγία στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Δεν μπορούμε καν να τον στείλουμε σε άλλο νοσοκομείο.

»Οποιοδήποτε άτομο μπαίνει ή βγαίνει από το νοσοκομείο στοχοποιείται. Και πάλι, αυτό είναι ένα μήνυμα SOS προς τον Ερυθρό Σταυρό, την Ερυθρά Ημισέληνο και όλους τους διεθνείς οργανισμούς να δράσουν γρήγορα όχι μόνο για να σώσουν τους ετοιμοθάνατους ασθενείς και τα θύματα που παραμένουν στη ΜΕΘ αλλά και τις ιατρικές ομάδες που εργάζονται σε αυτό το νοσοκομείο».

Η Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει «βίαιους βομβαρδισμούς» κοντά στο νοσοκομείο al-Quds, καθώς η μεγαλύτερη ιατρική εγκατάσταση της Γάζας, το συγκρότημα του νοσοκομείου al-Shifa, δέχεται έντονα ισραηλινά πυρά, αφήνοντας τουλάχιστον έξι νεκρούς.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λέει ότι χιλιάδες ασθενείς και εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που φιλοξενούνται στο νοσοκομείο al-Shifa στην πόλη της Γάζας αντιμετωπίζουν «σοβαρούς κινδύνους».

Ο εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας στη Γάζα λέει ότι η ισραηλινή επίθεση έπληξε την αυλή του ιατρικού συγκροτήματος al-Shifa.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι το Ισραήλ συμφώνησε σε μια καθημερινή τετράωρη παύση των μαχών για να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα.

Τουλάχιστον 10.812 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΡΑΦΑ

Στο μεταξύ, η εκκένωση της Λωρίδας της Γάζας προς την Αίγυπτο για κατόχους ξένων διαβατηρίων και Παλαιστινίους που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη ξεκίνησαν ξανά μέσω του περάσματος της Ράφα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters την Παρασκευή, επικαλούμενο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας και ιατρικές πηγές.

Οι αναχωρήσεις από τη Ράφα, τη μοναδική διέλευση προς τον πολιορκημένο θύλακα που δεν συνορεύει με το Ισραήλ, είχαν διακοπεί την Τετάρτη για δεύτερη φορά μετά τους βομβαρδισμούς της διαδρομής εντός της Γάζας που οδηγεί στα σύνορα.

Ο Ερυθρός Σταυρός είπε ότι η αυτοκινητοπομπή του που συνόδευε ιατρούς που απομακρύνθηκαν την Τρίτη έγιναν στόχος, με αποτέλεσμα να τις σταματήσει.