“ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ” ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, εκτός της ανάδειξης της κυβερνητικής φθοράς, άνοιξε τη συζήτηση (και την όρεξη κάποιων) σχετικά με το μέλλον της κεντροαριστεράς.

Τα “Τρία ΠΑΣΟΚ” (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά)-όπως δεικτικά ανέδειξε ο Γ.Γ. του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, μετά και τη πρόταση που κατέθεσαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Τεμπονέρας και Αντώνης Κοτσακάς, λίγες ώρες μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, δείχνει ότι στον κεντροαριστερό χώρο οι παρασκηνιακές διαβουλεύεις καλά κρατούν.

Ενδεικτικό των παρασκηνίων είναι ένα δημοσίευμα άγνωστης αρχικής προέλευσης, που δημοσιεύτηκε ως βασικό θέμα στην «Απογευματινή», προκάλεσε αναταραχή σε όλο τον χώρο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, καθώς δεν περιέγραφε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με πρωταγωνιστές το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά και με στόχο να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο δημοσιογράφος της “Εφημερίδας των Συντακτών” Νίκος Παπαδημητρίου, Το δημοσίευμα είχε τίτλο «Η πρόταση που θα ταράξει τα νερά – Κόλπο Grosso από τον Νίκο Ανδρουλάκη με τη Νέα Αριστερά» και περιέγραφε ως βάσιμο το σενάριο τα δύο προαναφερόμενα κόμματα να συγκροτήσουν ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα η οποία με σύνολο 43 βουλευτών (32 από το ΠΑΣΟΚ + 11 από τη Νέα Αριστερά) θα υπερτερούσε σε κοινοβουλευτική δύναμη από τον ΣΥΡΙΖΑ (36 βουλευτές) και θα τον εκτόπιζε από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οπως ήταν αναμενόμενο, το σενάριο αυτό διαψεύστηκε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο από τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα κόμματα, αλλά τα ερωτήματα γύρω από τους εμπνευστές και τους διακινητές του παραμένουν ακόμα ανοιχτά. Ποιος είχε συμφέρον να προβοκάρει με αυτόν τον τρόπο το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, απαξιώνοντας ταυτόχρονα τις προτάσεις στελεχών που υπάρχουν σε όλους τους χώρους -και στον ΣΥΡΙΖΑ- για ενωτικές πρωτοβουλίες διαλόγου και συνθέσεων με τελικό στόχο τη συγκρότηση μιας μεγάλης, ενιαίας κεντροαριστερής παράταξης, η οποία θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος στη Ν.Δ. και την αυριανή κυβέρνηση;

Το ερώτημα αυτό δύσκολα μπορεί να απαντηθεί, παρ’ όλο που είναι οφθαλμοφανές ότι η Ν.Δ. θα είχε κάθε συμφέρον να σπείρει και να ενισχύει την καχυποψία, την ανυποληψία στο εσωτερικό του αντίπαλου προς αυτήν χώρου διευρύνοντας τη διάσπαση και εμποδίζοντας κάθε ιδέα σύγκλισης. Το γεγονός μάλιστα ότι αυτό το σενάριο δημοσιεύτηκε σε μια δεξιά φιλοκυβερνητική εφημερίδα ενισχύει την πιθανότητα να προέρχεται από τα επιτελεία του Μαξίμου.

Εντούτοις στον χώρο της Κεντροαριστεράς υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις που αντιλαμβάνονται την ενότητα του χώρου μέσα από τη δική τους κυριαρχία έναντι όλων, οπότε η κατασκευή και η διακίνηση του σεναρίου θα μπορούσε να προέρχεται από εκεί. Κατά συνέπεια ο «ένοχος» θα μπορούσε να προέρχεται από οπουδήποτε, οπότε δεν έχει αξία η αναζήτησή του. Αξία έχουν οι πολιτικές που ακυρώνουν τέτοιες πρακτικές στην πράξη αφαιρώντας τους κάθε επιρροή και λειτουργικότητα.

Ολοι εναντιον ολων

«Ηρθα για να μείνω» και «δεν συμπράττω με το απονομιμοποιημένο μόρφωμα “Νέα Αριστερά”»: τα δύο αυτά μηνύματα έστειλε ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης, εν μέσω συζητήσεων, από διαφορετικές προελεύσεις, με αντικείμενο την ανασύνθεση του χώρου της Κεντροαριστεράς.

Την Πέμπτη το απόγευμα, εξάλλου, θα γίνει η θεσμική αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Οχι σε κάποιο κομματικό όργανο –με βάση την έως τώρα ενημέρωση από την Κουμουνδούρου–, αλλά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Στ. Κασσελάκη.

Ομως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη στα σενάρια συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς σημειώνοντας: «Κατανοώ το μίσος προς το πρόσωπό μου από τη στιγμή που τους “πήρα το μαγαζί”, όπως θεωρούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα Ιουλιανά και η αποστασία δεν είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς και ο δημοκρατικός λαός τούς έδειξε τον δρόμο την Κυριακή».

Ευκαιρίας δοθείσης, ο Στ. Κασσελάκης απευθύνθηκε σε όλους εκείνους τους ψηφοφόρους που αποχώρησαν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, από τον πολιτικό φορέα και τους διαβεβαίωσε ότι «οι πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτές σε όσους συμπολίτες μας απογοητεύτηκαν από τα δρώμενα του τελευταίου χρόνου και επιθυμούν να επιστρέψουν». Αλλωστε, «μέσα από το καταστατικό μας συνέδριο το ερχόμενο φθινόπωρο θα ανοίξουν [οι πόρτες] για όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, δίχως πιστοποιητικά κομματικής επετηρίδας. Θα πάμε μπροστά για το καλό της κοινωνίας».

Και, στο «διά ταύτα», «σύμπραξη με το απονομιμοποιημένο μόρφωμα “Νέα Αριστερά” δεν πρόκειται να υπάρξει». Μια απάντηση, η οποία είχε, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δύο αποδέκτες: προφανώς τη Νέα Αριστερά, αλλά και το δίδυμο Κοτσακά – Τεμπονέρα.

Αμεση, αυτονοήτως, υπήρξε η απάντηση της Νέας Αριστεράς: «Ο κ. Κασσελάκης φανερώνει τον εσωτερικό του κόσμο όταν κάνει λόγο για “μορφώματα”. Εχει μετατρέψει ένα πολιτικό κόμμα σε μόρφωμα αντιγράφοντας το ίνδαλμά του: τον Ντόναλντ Τραμπ. Και, υπό το βάρος της αποτυχίας του, αναζητεί τώρα τους επόμενους υπονομευτές», υποστήριξε το γραφείο Τύπου της Νέας Αριστεράς. Εξάλλου, «ο κ. Κασσελάκης δεν έχει κατανοήσει ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται να συζητήσει ή να συμπράξει μαζί του. Γιατί είναι η άλλη όψη του κυρίου Μητσοτάκη».

Απάντηση έδωσε, όμως, και ο Διονύσης Τεμπονέρας. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 984», σημείωσε ότι «όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης για το γεγονός ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και ο πήχης του 20% δεν επετεύχθη, και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, είτε κερδίζουμε είτε χάνουμε, το έχει πάντα η ηγεσία». Ζήτησε, ακόμη, να συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος, ενώ αναφορικώς με το αίτημα επιστροφής των εδρών, που έχουν σήμερα οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς, ο Διον. Τεμπονέρας παρέπεμψε στο Σύνταγμα και στον νόμο. Και επέμεινε στην πρόσκλησή του «σε όλα τα κόμματα του ευρύτερου αριστερού προοδευτικού χώρου, όχι μόνο σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά, διατηρώντας όχι μόνο την ηγεσία τους αλλά και την ιδεολογική, πολιτική και προγραμματική τους αυτοτέλεια και αυτονομία, να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να συζητήσουν».

Είχε προηγηθεί έτερη ανάρτηση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο οποίος, επικαλούμενος μηνύματα πολιτών που του ζητούν να μην τα παρατήσει, διαβεβαίωσε εκ νέου: «Ηρθα για να μείνω, για να κάνουμε μαζί την προοδευτική παράταξη και πάλι πλειοψηφία στον τόπο. Τώρα χτίζουμε την προοδευτική αριστεία που έχει ανάγκη η Ελλάδα – αλλά πλέον και η Ευρώπη». Και, αφού ευχαρίστησε εκ νέου ψηφοφόρους και εθελοντές, επανέλαβε ότι η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία έπεσε από τις 23 στις 13 ποσοστιαίες μονάδες. «Με τη νέα γενιά στο πλευρό μας. Συνεχίζουμε και θα είμαστε πλειοψηφία σύντομα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, όμως, με τη συζήτηση για την ανασύνθεση του χώρου της Κεντροαριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει ταχύτητες στο αντιπολιτευτικό του έργο: για τον λόγο αυτόν, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Και, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη, η Κουμουνδούρου θα επιμείνει σε δύο «γιατί», με αποδέκτη τον πρωθυπουργό: Γιατί δεν μειώνει τον ΦΠΑ; Γιατί επιμένει στο χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες; Παραλλήλως, η υγεία και το στεγαστικό πρόβλημα θα είναι ακόμη δύο θέματα στα οποία θα επιμείνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Την ίδια ώρα, τέλος, επανέρχεται η σκέψη για τη σύσταση, από τον Στ. Κασσελάκη, διεθνούς ιδρύματος για την προοδευτική πολιτική στην Ευρώπη, υπό την επωνυμία «Center for European Progress» και με τη συμμετοχή ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

ΝΙΚΗ” ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΒΛΕΠΕΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Στην αναζήτηση ενός αφηγήματος που να παρουσιάζει την απώλεια  πάνω από 360.000 ψήφων και τριών ποσοστιαίων μονάδων στις εκλογές σχεδόν ως …νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται η ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη.  Την ίδια στιγμή που επιχειρεί να «μεταθέσει» την συζήτηση για τις εκλογικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στον «εσωτερικό εχθρό» και μια συνεχή κόντρα με την «Νέα Αριστερά».

Αυτό δείχνει τόσο η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην Κουμουνδούρου όσο και οι δύο απανωτές αναρτήσεις που έκανε χθες στο X (πρώην Twitter) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με ακριβώς αυτό το περιεχόμενο. Στην πρώτη θέλησε να τονίσει πως δεν σκέπτεται να εγκαταλείψει την «προεδρική καρέκλα» παρά την – αντικειμενική – εκλογική αποτυχία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη δεύτερη αποκλείει οποιαδήποτε σύμπραξη με τη Νέα Αριστερά. Παρεμβαίνοντας έτσι στην άτυπη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στο εσωτερικό του για την ανάγκη ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου.

Αυτά ενώ το 14,9% που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει ακόμη πιο …πενιχρό στο φόντο των μεγαλεπίβολων προεκλογικών στόχων του Στέφανου Κασσελάκη για ποσοστό μεγαλύτερο του 20%. Πόσο μάλλον συγκριτικά με τις προσδοκίες που καλλιέργησε διεκδικώντας την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με την υπόσχεση ότι «εγώ θα κερδίσω τον Μητσοτάκη».

Η διπλη στοχευση

Η κίνηση αυτή που φέρνει το ζήτημα αυτό στο επίκεντρο των συζητήσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει διπλή στόχευση:

Πρώτον: Να «μεταφερθεί» η συζήτηση από το εκλογικό αποτέλεσμα, που αποτελεί προσωπική ήττα του Στέφανου Κασσελάκη. Μάλιστα την πρώτη και μόνη έως τώρα φορά που εκτέθηκε σε  μη εσωκομματική εκλογική διαδικασία.

Ιδίως από την στιγμή που πιστοποιεί πως η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά δεν μπόρεσε να αναστρέψει την πτωτική πορεία του κόμματος αλλά διατήρησε την καθοδική τάση ακόμη και σε συνθήκες πρωτοφανούς πτώσης της Νέας Δημοκρατίας.

Δεύτερον: Να απομακρυνθεί η συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από οποιονδήποτε προβληματισμό σχετικά με την ανασύνθεση του χώρου της κεντρο-αριστεράς. Για την οποία άλλωστε έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση από τον Διονύση Τεμπονέρα

Επίσης άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Κώστα Ζαχαριάδης μιλούν ευθέως για ένα μοντέλο όπως αυτό με το οποίο ηττήθηκε ο Κώστας Μπακογιάννης στις εκλογές για τον Δήμο Αθήνας. Στην αναγκαιότητα ανασύνθεσης έχει αναφερθεί ακόμη και ο Νίκος Παππάς, δίχως όμως ν προβάλλει κάποια συγκεκριμένη πρόταση.

Η τάση απόρριψης των κεντροαριστερών σεναρίων από τον Στέφανο Κασσελάκη άλλωστε καταγράφθηκε και  προεκλογικά. Εκφραζόμενη στην αρθρογραφία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με την εκτίμηση πως μια τέτοια συζήτηση δεν θα είναι απαραίτητη μετά τις ευρωεκλογές, αφού – όπως υπονοούνταν- τα υψηλά ποσοστά του Στέφανου Κασσελάκη θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο. Πρόβλεψη που προφανώς δεν επιβεβαιώθηκε.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, φαίνεται να αντιλαμβάνεται εφόσον υπάρξουν τέτοιες διαδικασίες μάλλον …περισσεύει. Ιδίως από την στιγμή που από τους υπόλοιπους σχηματισμούς του χώρου του κέντρου και της αριστεράς φαίνεται να αναδεικνύεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ως εμπόδιο σε οποιαδήποτε συζήτηση συνεργασίας.

Με πληροφορίες από: efsyn.gr, news247.gr