ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΣΕ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΕΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

Καταρρίπτεται για μία ακόμη φορά το κυβερνητικό αφήγημα περί «οικονομικής ανάπτυξης» και εύρωστης οικονομίας καθώς οι οικονομικοί δείκτες αποκαλύπτουν ότι ο «βασιλιάς είναι γυμνός».

Το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο χρέος στον κόσμο έχει η Ελλάδα για το 2024, καταγράφοντας αύξηση 55,3% από την αρχή του 21ου αιώνα, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ.

Όπως μετέδωσε το Visual Capitalist, το «ακαθάριστο δημόσιο χρέος» αποτελείται από όλες τις υποχρεώσεις που απαιτούν πληρωμή(ες) τόκων ή/και κεφαλαίου στο μέλλον.

Για την Ελλάδα, το δημόσιο χρέος το 2024 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 160,2% επί του ΑΕΠ έναντι 104,9% το 2000. Πρόκειται για μια αύξηση 55,3% τα τελευταία 24 χρόνια.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ δείχνει πόσα χρωστάει μια χώρα σε σύγκριση με το μέγεθος της οικονομίας της, αντανακλώντας την ικανότητά της να διαχειρίζεται και να αποπληρώνει τα χρέη.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ

Η Ιαπωνία (+116%), η Σιγκαπούρη (+86%) και οι ΗΠΑ (+71%) αύξησαν το χρέος τους ως ποσοστό του ΑΕΠ περισσότερο από το 2000.

Και οι τρεις αυτές χώρες έχουν σταθερές, καλά ανεπτυγμένες οικονομίες, οπότε είναι απίθανο κάποια από αυτές να αθετήσει το αυξανόμενο χρέος της. Με αυτό το δεδομένο, το υψηλότερο δημόσιο χρέος οδηγεί σε αυξημένες πληρωμές τόκων, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να μειώσουν τα διαθέσιμα κεφάλαια για μελλοντικούς κυβερνητικούς προϋπολογισμούς.

Αυτό είναι ένα αυξανόμενο ζήτημα στις ΗΠΑ, όπου οι ετήσιες πληρωμές τόκων για το εθνικό χρέος έχουν ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία.

Μεταξύ αυτού του καταλόγου των προηγμένων οικονομιών, το Βέλγιο (-2,8%), η Ισλανδία (-21,2% και το Ισραήλ (-20,6%) ήταν οι μόνες χώρες που μείωσαν τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ από το 2000.

ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που δημοσιοποίησε η Eurostat, η Ελλάδα είχε τον Μάρτιο τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

«ΧΡΥΣΗ» Η ΑΜΟΛΥΒΔΗ ΒΕΝΖΙΝΗ

Δραματική είναι και η κατάσταση στα καύσιμα, αφού ακόμη μια βδομάδα έκλεισε με τους Έλληνες οδηγούς να πληρώνουν την τρίτη ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη με 1,965/λίτρο. Μόνο στη Δανία και την Ολλανδία, η βενζίνη είναι ακριβότερη.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων διαμορφώθηκε λοιπόν στο 5,4%, με την Ελλάδα να είναι μόνο πίσω από τη Μάλτα, όπου ο σχετικός δείκτης ήταν 6,2%, και πάνω από την Ισπανία, όπου ο πληθωρισμός των τροφίμων διαμορφώθηκε στο 4,4%.

Αντίθετα, στην Ευρωζώνη, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν μέσα σε έναν χρόνο σε πολύ χαμηλότερο βαθμό, κατά 1,7%.

Κατά τα στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), τιμές αγαθών πραγματικά εκτοξεύτηκαν, με τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης ν’ αποτυγχάνουν για πολλοστή φορά.

Αυτές είναι: 9,40% σε νερά – αναψυκτικά, 5,02% σε ξηρούς καρπούς και σνακ, 4,62% στα έτοιμα γεύματα, 4,57% σε ξηρά τρόφιμα παντοπωλείου, 4,31% σε μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη.

Ενδεικτικά, η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ Ελλάδας – Ευρώπης καταγράφεται στο ελαιόλαδο, με τον σχετικό πληθωρισμό να είναι στη χώρα μας ο δεύτερος υψηλότερος, με 67,2%, που είναι 2η υψηλότερη τιμή από το 2005, οπότε και άρχισαν να γίνονται οι εν λόγω μετρήσεις. Μόνο στην Ισπανία ήταν ψηλότερος, με 70%, ενώ ο κοινοτικός μέσος όρος είναι στο 51,5%.

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις των παραγωγών, που λένε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε έναν τρελό ρυθμό αυξήσεων και τους επόμενους μήνες, αφού τ’ αποθέματα έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Όσον φορά στον πληθωρισμό των φρούτων, είναι κι αυτός πολύ πιο πάνω από αυτόν της Ευρώπης.

Τον Μάρτη ήμασταν στη χειρότερη θέση ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη, με τον δεύτερο χειρότερο να είναι πολύ μακριά από εμάς. Συγκεκριμένα, είχαμε σχεδόν τριπλάσια τιμή (12,5%) σε σχέση με της Ευρώπης (4,9%), και μάλιστα ήταν αυξημένος σε σχέση με του Φεβρουαρίου (12,2%).

Οι περσινές τιμές σε σχέση με τις αντίστοιχες της περασμένης Παρασκευής, δείχνουν τις αυξήσεις:

  • τα ακτινίδια έχουν αυξηθεί 23% (1,3€ – 1,6€)
  • τα αχλάδια έχουν αυξηθεί 25% (1,2€ – 1,5€)
  • τα μανταρίνια έχουν αυξηθεί 16,7% (1,2€ – 1,4€)
  • τα μήλα έχουν αυξηθεί από 7,5% έως 22% ανάλογα με την ποικιλία
  • οι φράουλες έχουν αυξηθεί 200% ( 1,5€ – 3€)

Σε ό,τι αφορά τα λαχανικά, στην Ελλάδα οι τιμές αυξάνονται (4%) , στην Ευρωζώνη μειώνονται (-4,3%). Μόνο οι Ιρλανδοί μας ξεπέρασαν με αυξήσεις 6,8%. Οι περσινές σε σχέση με τις φετινές τιμές:

  • 9% στα καρότα (0,55€ – 0,60€)
  • 12% στα φρέσκα κρεμμυδάκια ( 1,2€ – 1,3€)
  • 16,67% στα λάχανα (0,3€ – 0,35€)
  • 11,1% – 14,5% στις πατάτες ανάλογα με την ποικιλία
  • 47% στα σκόρδα εισαγωγής (1,7€ – 2,5€)

Όσον αφορά στα αβγά, καταγράφεται εξαπλάσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα σε σχέση την Ευρωζώνη, 6,1% έναντι 0,1%, με τη χώρα μας να βρίσκεται στη χειρότερη θέση της Ευρώπης. Το πρώτο τρίμηνο του 2024 ο πληθωρισμός ανεξήγητα επιταχύνεται στην Ελλάδα και αποκλιμακώνεται στην Ευρωζώνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο η Ελλάδα είχε 1,5% και η Ευρωζώνη 2%.

Στα ύψη είναι και ο πληθωρισμός μας στα ψάρια και τα θαλασσινά, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει, με 5,7%, την τέταρτη χειρότερη θέση στην Ευρώπη, πίσω από την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Μάλτα, με τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη να είσαι στο 2,2%

Σχετικά με το αρνί και το κατσίκι, η Ελλάδα είχε στις 31/4 τον 6ο υψηλότερο πληθωρισμό, με 4,8% έναντι 3,2% της Ευρωζώνης.

Νικάμε αδέλφια!