«ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ» ΓΙΑ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Έτοιμη για γεωτρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης εμφανίζονται η κυβέρνηση και οι Αμερικανοί της ExxonMobil, μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων για τις περιοχές της παραχώρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αποτελέσματα των ερευνών είναι ενθαρρυντικά και έχουν εντοπιστεί στόχοι, χωρίς όμως να έχει προσώρας επιβεβαιωθεί η ύπαρξη πετρελαϊκών συστημάτων, γεγονός που ανεβάζει τον πήχη του ρίσκου μιας ερευνητικής γεώτρησης.

Βάσει των τωρινών δεδομένων, οι πιθανότητες για τον εντοπισμό πετρελαϊκού συστήματος είναι μονοψήφιες, ωστόσο, εφόσον «ανοίξει» η περιοχή, τότε θα μιλάμε για μια μεγάλη δομή, αντίστοιχη των ευρημάτων που εντοπίστηκαν την περασμένη δεκαετία στην Αίγυπτο και στο κοίτασμα Ζορ, το οποίο θεωρείται ότι έχει παρόμοια γεωλογική δομή με την περιοχή της Κρήτης.

«Είναι σίγουρο ότι θα κάνουν γεώτρηση, το πότε θα γίνει ακόμη δεν είναι γνωστό», αναφέρει πηγή κοντά στην κοινοπραξία. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών είναι πολύ καλά. Το πιθανότερο σενάριο είναι η όποια κίνηση χρονικά να γίνει στα τέλη του 2025 με αρχές του 2026, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποια προσφυγή και δικαστική προστριβή.

Άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά της “Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις

υδρογονανθάκων”.

Σε ανακοίνωσή της στη σελίδα που διατηρεί στο facebook η Πρωτοβουλία αναφέρει:

«Άρχισαν τα όργανα… Σήκω απ’ τη θέση σου!

Ξεκίνησαν πάλι τα άρθρα για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα “ενημέρωσης”. Μας λένε ότι πλησιάζει η ώρα που θα μπει το πρώτο γεωτρύπανο των πετρελαϊκών στα 4.500 μέτρα βάθος στις θάλασσες της Κρήτης.

Δεν παραθέτουν συγκεκριμένες πηγές που να πιστοποιούν τα όσα γράφουν, ούτε και επίσημες ανακοινώσεις των πετρελαϊκών εταιρειών ExxonMobil και Helleniq Energy/ΕΛΠΕ που έχουν στην κατοχή τους τα “θαλάσσια οικόπεδα” δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Ωστόσο, επιμένουν στην τακτική τους να κρατάνε το θέμα ψηλά στην επικαιρότητα και να προετοιμάζουν το έδαφος για τις επερχόμενες κινήσεις των “επενδυτών”.

Από όλο αυτό το φανταχτερό αφήγημα, δεν θα μπορούσε να λείπει ο “κορυφαίος επιστήμονας”

κ. Αντώνης Φώσκολος που με το προορατικό χάρισμα που διαθέτει μας διαβεβαιώνει ότι μιλάμε για ένα κοίτασμα – μαμούθ που θα μας κάνει να κολυμπάμε στο χρήμα και να γίνουμε το Άμπου Ντάμπι της Μεσογείου.

Πάλι βέβαια, ξέχασε να μας πει ότι τα όποια κοιτάσματα και τα όποια “μεγάλα κέρδη” θα ανήκουν αποκλειστικά στις πετρελαϊκές όπως ρητά αναγράφεται μέσα στις συμβάσεις παραχώρησης των “οικοπέδων” που υπέγραψε με νόμο το ελληνικό κράτος. Πάλι ξέχασε να μας πει τι επιπτώσεις θα υπάρξουν όχι μόνο για το νησί μας, αλλά και για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο αν κάτι πάει στραβά εκεί κάτω.

Επομένως, στο χρήμα δεν πρόκειται να κολυμπάμε. Το πιο πιθανό είναι να κολυμπάμε σε μαύρες θάλασσες. Να χάσουμε για πάντα τον αληθινό θησαυρό του τόπου μας που είναι το απέραντο γαλάζιο και οι υπέροχες παραλίες μας.

Αναπόσπαστα κομμάτια του συνολικού φυσικού πλούτου του νησιού που κρατάει όρθια την τοπική οικονομία και γίνεται πόλος έλξης για εκατομμύρια επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο.

Μέσα στα άρθρα τους, αναφέρουν ότι το πιο μεγάλο εμπόδιο στα σχέδιά τους είναι οι αντιδράσεις που περιμένουν. Καλά κάνουν και φοβούνται. Το έχουμε ξαναπεί: για πετρέλαιο και φυσικό αέριο δεν ξέρουμε, Αντίσταση όμως θα βρούνε σίγουρα. Με όλα τα μέσα. Με προσφυγές, με εκδηλώσεις ενημέρωσης, με διαδηλώσεις.

Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα τους αφήσουμε ανενόχλητους να μετατρέψουν τις θάλασσες μας σε βιομηχανικές ζώνες για τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών.

Όποτε κι αν έρθουν, εδώ θα είμαστε!

Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Κρήτη το τελευταίο θύμα της μαύρης ανάπτυξης για να σωθεί η πετρελαϊκή βιομηχανία που έχει ρημάξει τον πλανήτη. Με τη χαρά θα μείνουν οι πολιτικοί υπηρέτες των πολυεθνικών που αναμένουν τις μίζες τους από το ξεπούλημα των θαλασσών μας.

Για τους τόπους μας και τις ζωές μας,

Ούτε βήμα πίσω!

Ή θα φύγουν ή θα τους διώξουμε!”

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη διενέργεια των σεισμικών ερευνών η σχετική προσφυγή στο ΣτΕ μπλόκαρε τις διαδικασίες για διάστημα σχεδόν 3 ετών, καθώς η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε τέσσερις φορές. Ακόμα ένα θέμα που θα πρέπει να διευθετηθεί αφορά την εύρεση λύσης για το λιμάνι που θα υποστηρίξει τις γεωτρήσεις, κατά το πρότυπο της Λεμεσού στην Κύπρο.

Το λιμάνι των Χανίων έχει περιορισμένους χώρους, ενώ τις ανάγκες της χερσαίας υποστήριξης δεν καλύπτει ούτε το λιμάνι της Σούδας. Χωρίς λιμάνι υποστήριξης, δεν μπορεί να εκδοθεί ούτε η περιβαλλοντική άδεια.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι το εγχείρημα είναι υψηλού ρίσκου και κόστους και μπορεί να υλοποιηθεί μόνο από εταιρείες του μεγέθους της ExxonMobil. Μάλιστα, κάποιες πληροφορίες θέλουν την ExxonMobil να έχει έρθει σε επαφή και με άλλον ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει στις ελληνικές έρευνες.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ακουστεί το όνομα της επίσης αμερικανικής Chevron, η οποία θα μπορούσε να μοιραστεί με την ExxonMobil το ρίσκο της γεώτρησης, η οποία για την περίπτωση της Κρήτης είναι υψηλού κόστους.

Πηγές της αγοράς τοποθετούν το κόστος της γεώτρησης, λόγω του μεγάλου βάθους των στόχων, που φτάνουν τα 2.000 ή ακόμα και τα 3.000 μέτρα, στα επίπεδα μεταξύ 100 και 150 εκατ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι κοινωνός των προθέσεων της αμερικανικής εταιρείας έγινε και η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν στις 9 Φεβρουαρίου συναντήθηκε με τον Rochdi Younsi, αντιπρόεδρο της Διεύθυνσης Διεθνών Κυβερνητικών Υποθέσεων της ExxonMonbil, στα γραφεία της εταιρείας στην Ουάσινγκτον.

Όπως έγινε γνωστό, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα του κοινού σχεδιασμού για την ωρίμανση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην τελική επενδυτική απόφαση της ExxonMobil για την έναρξη των γεωτρήσεων στα θαλάσσια τεμάχια νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Βεβαίως, ο χειρισμός του θέματος, αλλά και οι όποιες ανακοινώσεις, αναμένεται να γίνουν σε επίπεδο πρωθυπουργού, αφότου υπάρξει η επίσημη ενημέρωση από πλευράς Αμερικανών για τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών αλλά και τις προθέσεις τους για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν. Αυτό αναμένεται να συμβεί πιθανότατα εντός του Μαρτίου.

Η περιοχή

Στην περιοχή νότια και δυτικά της Κρήτης έχουν χαραχτεί και παραχωρηθεί στην κοινοπραξία ExxonMobil Helleniq Energy δύο blocks: η έκταση του block «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» ανέρχεται σε 19.868 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η έκταση του block «Δυτικά της Κρήτης» ανέρχεται σε 20.058 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Στην περιοχή πραγματοποιήθηκαν σεισμικές έρευνες περίπου 13.000 χιλιομέτρων και, με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχαν γίνει γνωστές, έχει εντοπιστεί ανάλογη γεωλογική δομή με βάση το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό του θαλάσσιου κοιτάσματος αερίου Ζορ στην Αίγυπτο.

Σημειωτέον ότι τα blocks της Κρήτης δεν βρίσκονται κοντά σε κανένα διεκδικούμενο σημείο από τη Λιβύη και εντοπίζονται εντός των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Όσο για το πιθανό μέγεθος, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι περιοχές της Κρήτης (αλλά και του Ιονίου μαζί) δυνητικά εμφανίζουν αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου, ποσότητες ικανές να καλύψουν το 15%-20% των καταναλώσεων της Ε.Ε.

Η δυνητική αξία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, υπερβαίνει τα 250 δισ. ευρώ.

Ποια είναι η ExxonMobil

Η ExxonMobil, παρότι είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία στον κόσμο, εντούτοις θεωρείται εκφραστής των οικονομικών συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών και εταιρεία με τεράστιο ειδικό οικονομικό και πολιτικό βάρος.

Η εταιρεία παράγει περίπου το 3% του πετρελαίου παγκοσμίως και έχει υπό τον έλεγχό της πάνω από 30.000 παραγωγικές γεωτρήσεις.

Στη σημερινή της μορφή δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 1999, ωστόσο ιστορικά αποτελεί τον διάδοχο της άλλοτε κραταιάς Standard Oil, της εταιρείας που δημιούργησε το 19ο αιώνα ο J.D. Rockfeller. Αυτήν τη στιγμή η εταιρεία έχει παρουσία στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Ν. Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία, την Αυστραλία και την Αφρική.

Υπάρχει πραγματικό κέρδος;

Όταν φτάνει η κουβέντα στο δια ταύτα, στο τι έχουμε στα αλήθεια να κερδίσουμε εμείς σαν τοπική κοινωνία απ’ όλη αυτή την Ιστορία δηλαδή, καταπίνουν τη γλώσσα τους ή λένε ασυναρτησίες, σενάρια επιστημονικής φαντασίας και ευχολόγια.

Άνθρωποι που ούτε καν έχουν διαβάσει τις συμβάσεις παραχώρησης των “θαλάσσιων οικοπέδων” στις πολυεθνικές του πετρελαίου για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, βγαίνουν στα κανάλια και τάζοντας «λεφτά με το τσουβάλι», φθηνά καύσιμα, άμεση αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και “μια Ελλάδα τοπική υπερδύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Όλοι αυτοί, από πολιτικούς μέχρι κάθε λογής παρατρεχάμενους των εταιρειών κι από χρηματοδοτούμενους δημοσιογράφους μέχρι “ειδικούς” και “επιστήμονες” που δουλεύουν για λογαριασμό τους, έχουν ανάγκη τα παραμύθια για να πείσουν την κοινωνία ότι όλα γίνονται “για το καλό μας”.

Να δώσουν μια ακόμα ψεύτικη ελπίδα στους γονατισμένους από τα άθλια 12ωρα μεροκάματα και τις καθημερινές αυξήσεις σε τρόφιμα, ενέργεια και καύσιμα τηλεθεατές, ότι “έρχονται καλύτερες μέρες”. Ότι βρήκαμε το Άγιο Δισκοπότηρο κι έχει μέσα “δικό μας” πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η ωμή αλήθεια όμως Για όλους εμάς τους υπόλοιπους είναι ότι θα υπάρχουν μόνο ζημιές. Φτώχεια, πείνα και εξαθλίωση. Γιατί θα έχει καταστραφεί ο αληθινός πλούτος του νησιού, οι θάλασσες και οι ακτές, οι ομορφιές ενός νησιού που η φυσική του ομορφιά, συγκαταλέγεται και όχι άδικα ανάμεσα στις καλύτερες του πλανήτη.. Αυτές που κρατάνε όρθια την Κρήτη και την οικονομία της ακόμα και μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες όπως αυτές που βιώνουμε τώρα.

Με τις εξορύξεις δεν θα γίνουμε “Νορβηγία του Νότου”, αλλά Νιγηρία του Βορρά.

Έχουμε υποχρέωση λοιπόν, να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ σε όλους εκείνους που ήρθαν να μας πάρουν ότι έχουμε για να το κάνουν εργοτάξιο για τα δικά τους συμφέροντα, για τους δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς, για τις δικές τους μετοχές στο Χρηματιστήριο της Ενέργειας που κυβερνά τον κόσμο.

Αντώνης Ζήβας