Στο πιο φιλοπολεμικό «γεράκι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναδεικνύεται η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και εν νέου υποψήφια για την θέση, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η εμβληματικά φιλοπολεμική ρητορική της μόνο προσχηματικά χρησιμοποιεί ως αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφού, η ατζέντα της προωθεί σαφώς την μετατροπή της ΕΕ σε «αστακό», στους ευρύτερους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς που περιλαμβάνουν και την Κίνα.
Τελευταίο τεκμήριο αυτής της ατζέντας είναι η νέα ανάρτηση της ίδιας στο X:
«Στη δεύτερη θητεία μου, θέλω να ενισχύσω την αμυντική βιομηχανική μας ικανότητα.
Να δρομολογήσω κοινά αμυντικά σχέδια, όπως η διερεύνηση μιας ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας.
Και να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι απέναντι σε όλες τις απειλές, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνοχώρου.».
Δεν είναι όμως η μοναδική. Στην ίδια φιλοπόλεμη γραμμή τάσσονται και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι. «Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για ενδεχόμενο πόλεμο, ενώ μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας στη Γηραιά ήπειρο δεν αποτελεί πλέον φαντασία (…), καθώς η Ρωσία απειλεί την Ευρώπη», δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σε ομιλία του προς ξένους διπλωμάτες και αξιωματούχους στις Βρυξέλλες. «Χρειαζόμαστε ένα νέο διακυβερνητικό μέσο χρηματοδότησης, συγκρίσιμο με αυτό που δημιουργήσαμε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.
Την άποψη πως «εάν η Ευρώπη θέλει ειρήνη, τότε θα πρέπει να προετοιμασθεί για πόλεμο», διατύπωσε πριν από δύο μήνες και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε σε ευρωπαϊκές εφημερίδες. Σύμφωνα με κ. Μισέλ, η Ευρώπη οφείλει να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες και να περάσει σε λειτουργία «οικονομίας πολέμου» απέναντι στην απειλή που θέτει η Ρωσία και κάλεσε τις χώρες να διευκολύνουν επενδύσεις στον τομέα της άμυνας, εξετάζοντας την αλλαγή της εντολής του οργάνου δανεισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε να της επιτραπεί η υποστήριξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.
Την στρατιωτικοποίηση της ΕΕ προωθούν και πολιτικές δυνάμεις του ευρύτερου κεντρώου – σοσιαλδημοκρατικού φάσματος.
Σε πρόσφατο debate των πέντε υποψηφίων προέδρων της ΕΕ διαφάνηκε ένας «κοινός τόπος» στο ζήτημα. Χαρακτηριστική ήταν η θέση της Γερμανίδας ευρωβουλευτή που εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους Πράσινους, Τερί Ράιντκε, η οποία πρότεινε ειδικό Ταμείο για αμυντικές δαπάνες.
Απόλυτα ταυτισμένος με αυτήν την ατζέντα είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Χαρακτηριστικά, σε πρόσφατη κοινή επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τούσκ, ζητούν τη δημιουργία μίας κοινής ασπίδας για την αεράμυνα της Ευρώπης, με κοινοτική χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, οι δύο ηγέτες ζητούν το θέμα να τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είναι προγραμματισμένο να λάβει χώρα στις 27-28 Ιουνίου.
Σε πρόσφατο σχετικό άρθρο του, ο Κώστας Γουλιάμος, καθηγητής, τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και τ. πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, αναφέρει, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ίδρυσε μια νέα Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος (ΓΔ DEFIS) το 2019, η οποία λειτουργεί ως πάροχος υπηρεσιών για την ευρωπαϊκή βιομηχανία όπλων και διαστήματος.
Η συγκεκριμένη ΓΔ DEFIS διευθύνεται από τον Επίτροπο Thierry Breton, ο οποίος πριν την ανάληψη καθηκόντων του ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ATOS, ενός ισχυρού επιχειρηματικού ομίλου πληροφορικής με ευρύ χαρτοφυλάκιο, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα οπλικών συστημάτων και ασφάλειας.
Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, ο Breton έχει δημιουργήσει έναν μόνιμο δίαυλο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της πολεμικής βιομηχανίας. Σε αυτό το δίαυλο επικοινωνίας συμμετέχει μια νέα «ομάδα εμπειρογνωμόνων» της ΕΕ για πολιτικές και προγράμματα που άμεσα σχετίζονται με τη βιομηχανία του διαστήματος, τη βιομηχανία όπλων και της αεροναυπηγικής.
«Οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες όπλων της ΕΕ δια των δύο μεγάλων οργανισμών λόμπι, πραγματοποίησαν περισσότερες από 150 συναντήσεις με ευρωβουλευτές από το 2019. Επιπλέον, μεταξύ Οκτωβρίου 2022 και Μαΐου 2023, πολεμική βιομηχανία και πολιτικοί ηγέτες είχαν τρεις συναντήσεις υψηλού επιπέδου – δύο που διοργανώθηκαν από τη βιομηχανία, μία από την ΕΕ – με κοινούς στόχους την αύξηση των επενδύσεων και την ενίσχυση της βιομηχανίας όπλων της ΕΕ».
Το γεγονός ότι η Ρωσία είναι μόνο προσχηματική αφορμή για την κλιμάκωση της φιλοπολεμικής ρητορικής της ΕΕ, τεκμηριώνεται και από την πρόταση της Κομισιόν, το «ανύποπτο» 2016 ακόμη, για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας και άλλες δράσεις ώστε να υποστηρίξει «τις αποδοτικότερες δαπάνες των κρατών – μελών σε κοινές ικανότητες άμυνας, να ενισχύσει την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών και να διαμορφώσει ανταγωνιστική και καινοτόμο βιομηχανική βάση».